Sari direct la conținut

Business report: ​​Berea “craft”, noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală; De unde provine cea mai mare parte a articolelor de îmbrăcăminte importate în Europa; Statul a tras ţeapă celor mai buni dintre contribuabili

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

​Berea “craft”, noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală. Berea artizanală, numită şi “craft”, e preferata clienţilor tineri, cu venituri cel puţin medii. Cele mai multe afaceri cu mici laboratoare de bere aparţin unor doamne- deloc surprinzător, pentru că tot femeile caută, în mai mare proporţie, beri speciale- texturate, cremoase, fructate sau maturate. În România sunt deja peste 60 de mici producători care pot umple în jur de 190 de halbe cu beri artizanale diferite, fără să se repete. Unele ediţii sunt atât de restrânse încât cele 5-6 lădiţe sunt rezervate cu câteva săptămâni înainte. Au apărut şi magazine care vând numai beri craft româneşti, cu preţuri între 7 şi 30 de lei pentru o sticlă, potrivit Stirile ProTv.

De unde provine cea mai mare parte a articolelor de îmbrăcăminte importate în Europa. Chinezii cos de zor pentru europeni. O treime din hainele importate de Uniunea Europeană anul trecut au venit din China, arată datele Eurostat. În total au fost importate articole vestimentare în valoare de 166 de miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate au venit din afara spaţiului comunitar. Cel mai mare aport îl are China, fiind principala ţară de origine a articolelor de îmbărăcăminte importate, urmată de Bangladesh, Turcia şi Cambodgia, potrivit Digi24.

Gazprom vrea să se extindă în Argentina. „Grupul Gazprom ia în considerare posibilitatea implementării unor proiecte în Argentina, inclusiv cele legate de dezvoltarea rezervelor neconvenţionale de gaze. În prezent evaluăm achiziţionarea unei participaţii în YPF”, a informat compania rusă. Presa anunţase anterior că grupul Gazprom este interesat de preluarea zăcământului de gaze Estacion Fernandez Oro, dezvoltat de YPF. În 2015, Gazprom şi YPF au semnat un acord de cooperare în domeniul producţiei de hidrocarburi. De asemenea, Gazprom participă la pregătirea unui master plan pentru dezvoltarea industriei gazelor din Argentina, potrivit Economica.

Cât de prost e distribuită cea mai mare creștere a costului muncii din UE. România conduce detașat în topul creșterii costurilor cu forța de muncă la nivelul statelor UE, potrivit datelor pentru 2018 publicate de Eurostat. Cu o majorare de +13,3% înregistrată anul trecut, țara noastră a devansat atât ţările din fostul bloc socialist intrate deja în zona euro, cât şi pe acelea care nu adoptat încă moneda unică. De reţinut, costul salarial exprimat în euro a avansat la noi cu aproape 65% în raport cu anul 2008, ceea ce arată că acest avantaj comparativ din perspectiva investiţiilor străine este în continuă scădere, potrivit Curs de guvernare.

Cum a ajuns un antreprenor să câștige 10 milioane de euro din ustensile de bucătărie, gătind. Pasiunea pentru gătit te poate ține și ore întregi în bucătărie. Dar pentru a-ți hrăni o astfel de pasiune, ai nevoie de ustensile și de răbdare. Cum răbdarea ne-o edu­căm singuri, mai rămâne să găsim ustensile. De preferat, de bună ca­­litate. Așa a început și povestea de busi­ness a lui Laurențiu Ilie (51 de ani), un antrepre­nor care a început să gă­tească de foame. După care, i-a plăcut atât de mult, încât gătitul a devenit pasiune. Și cum, prin 2009, în România nu se găseau prea multe obiecte de bucătărie de calitate, Laurențiu Ilie a decis să des­chidă chiar el un magazin de specialitate. A început în online, iar acum are 17 magazine pe piața locală și unul în Ungaria, la Budapesta potrivit Newmoney.

Surprize în topul destinațiilor preferate de manageri pentru investiții. Marea Britanie urcă pe prima poziție, în ciuda Brexitului. România rămâne atractivă în mai multe sectoare. În pofida unui mediu geopolitic tot mai complex, apetitul pentru fuziuni și achiziții (M&A) de la nivel global înregistrează un record al ultimilor 10 ani. Potrivit celei de-a 20-a ediții a raportului Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual derulat în rândul a peste 2.900 de directori executivi din 47 de țări, companiile continuă să folosească achizițiile pentru a-și construi bazele unei creșteri viitoare solide, pe fondul unei incertitudini în creștere. Aproape șase din zece companii la nivel mondial (59%) planifică acum să facă o achiziție în anul următor, în creștere de la 52% cu 12 luni în urmă, scrie Profit.

Statul a tras ţeapă celor mai buni dintre contribuabili. Odiseea Declaraţiei Unice, care ar fi trebuit să simplifice viaţa contribuabilului, dar a complicat-o spre infinit. Mai întâi a fost împinsă de la sfârşitul lui martie, termenul iniţial de depunere, la 31 iulie, din cauza ambiguităţii prevederilor, care au condus la un grad record de neconformare. Dincolo de acest aspect, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a promovat puternic această Declaraţie Unică şi complicată, insistând că face un bine contribuabililor bun-platnici: vor primi un bonus de 5% pentru depunerea Declaraţiei în termen şi plata integrală a obligaţiilor până la aceeaşi dată, potrivit Economica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro