Business Report: Cand are guvernul dreptate? Cifrele privind economia difera de la un document la altul; Romania are un singur produs cu indicatie de origine protejata; Cui vinde Germania arme si cati bani face din aceste exporturi; Milionarul care pune tigla peste tigla si ban peste ban
Cand are guvernul dreptate? Cifrele privind economia difera de la un document la altul. In comunicatul remis presei imediat dupa anuntul Eurostat privind recesiunea tehnica, executivul spune ca mentine tinta de crestere a PIB de 2,5% din programul de convergenta. Documentul citat a fost facut public in aprilie si precizeaza ca „in 2014, PIB creste cu 2,5% ca urmare a contributiei pozitive atat a cererii interne, cat si a exportului net”. In urma cu doar doua saptamani, insa, odata cu rectificarea bugetara, guvernul arata, in ordonanta de urgenta de aprobare, ca modificarea veniturilor, respectiv a cheltuielilor bugetului s-a facut luand in considerare „cresterea economica de 2,8% fata de 2,2% avuta in vedere la elaborarea legii bugetului” (in toamna anului trecut n.r.). In raportul privind situatia economica si bugetara la 6 luni, publicat odata cu rectificarea, se arata ca „rezultatele economice de pana in prezent argumenteaza posibilitatea realizarii unei cresteri economice de cel putin 2,8% fata de 2,2% cat se estima la elaborarea bugetului de stat”, scrieCapital.ro.
Sute de milioane de euro – pretul razboiului dintre consilierii Capitalei. Dragi bucuresteni, pregatiti-va sa circulati pe drumuri denivelate, pline de gropi sau pe artere aglomerate pana dupa alegerile prezidentiale pentru ca asa vor consilierii generali ai Capitalei. Investitii de sute de milioane de euro in infrastructura Bucurestiului sunt blocate pentru ca trebuie aprobate de Consiliul General (CGMB), care nu este functional. Debandada este un cuvant prea moale pentru situatia din Consiliu, care se apropie mai degraba de schizofrenie. Pe vremea cand Traian Basescu era edilul sef al Capitalei nu se investea mai nimic pentru ca-i era potrivnic CGMB-ul plin de membri PSD. Acum situatia este mult mai rea: avem doua CGMB-uri care actioneaza de capul lor, un numar total de alesi locali care depaseste posturile permise de lege (55), un prefect care nu mai pridideste sa conteste hotararile ilegale, posibilitati limitate de a dizolva acest consiliu nefunctional de facto. Si totul, pare-se, din cauza unui puci esuat ticluit de PSD si aplicat prost de alianta PNL si PDL, cu ajutorul PPDD, dupa cum sustin surse politice, anuntaBursa.ro.
Neprotejati in UE: Romania are un singur produs cu indicatie de origine protejata. Din 2011, niciun produs romanesc nu a mai primit din partea Comisiei Europene recunoasterea denumirii de origine protejata sau indicatie geografica protejata. Vecinii nostri inregistreaza insa produs dupa produs. Pe 7 aprilie 2011, Comisia Europeana publica un Regulament prin care Magiunul de prune de Topoloveni obtinea certificatul de indicatie geografica protejata (IGP), un act care ii ofera pe piata comunitara atat o protectie a proprietatii intelectuale cat si vizibilitate pe o piata extinsa. De atunci niciun alt producator autohton nu a mai obtinut recunoasterea unor indicatii geografice pentru produsele lor, in timp ce statele din jur inregistreaza marca dupa marca. Anul acesta nu s-au depus noi documentatii, iar in asteptarea aprobarii finale sunt doar doua produse: Telemeaua de Ibanesti si Novac Afumat din tara Barsei, informeazaEconomica.net.
Razvan Nicolescu: Putem atinge independenta energetica in cinci ani. Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, e o pata de culoare din guvernul Ponta. Nu pentru ca e vreun excentric, ci pentru ca e competent. Stie piata, stie despre ce vorbeste, chiar daca e pe jumatate birocrat, pe jumatate corporatist, deci extrem de precaut. A initiat o strategie energetica la care se lucreaza acum si crede ca putem fi independenti energetic prin 2019-2020. Vorbind strict despre energie Romania are norocul de a avea resurse si potential in toate segmentele pietei. Fireste lucrurile nu-s foarte diferite fata de alte domenii din cauza incompetentei, coruptiei si a atacurilor repetate asupra sistemului, povestile baietilor destepti din energie nu-s atat de vechi incat sa fie uitate. Chiar si asa, cu potential regenerabil serios, cu descoperirea Petrom si Exxon Mobil a rezervei de gaze din Marea Neagra estimata la maximum 84 miliarde metri cubi, cu rezerve de carbuni stam mult mai bine decat majoritatea tarilor Uniunii Europene. Singura chestiune e sa ne si folosim de aceasta sansa, scrieBusinessCover.ro.
Cand ne de ENEL banii inapoi pentru dubla incasare, dupa ce pleaca din Romania? Dupa scandalul legat de dubla facturare a certificatelor verzi de catre companiile de distributie a energie electrice, facturile consumatorilor romani ar fi trebuit sa suporte cateva modificari din care sa reiese, asa cum s-a promis de catre autoritati, ca banii incasati ilegal vor fi returnati consumatorilor. Iata insa ca nu se intampla deloc asa. Dimpotriva, prin niste artificii de calcul, pe care factura nu le arata evident, rezulta ca platim la fel, sau chiar mai mult raportat la numarul de Kilowati consumati. Cu alte cuvinte, ENEL, compania care a fost direct implicata in scandalul dublei facturari, a calculat cat s-a furat pe parcursul anului trecut prin intermediul certificatelor verzi, dar a uitat sa mai si returneze ceva inapoi, cum s-a angajat de altfel, anuntaEnergy-Center.ro.
Cui vinde Germania arme, cati bani face din aceste exporturi si ce s-a schimbat de la inceputul acestui an. Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei, involbureaza apele in randul partenerilor conservatori din coalitia de guvernamant, planuind reguli noi in vederea ingreunarii exportului de armament. In masura in care Angela Merkel si-a luat o scurta vacanta, social-democratul se foloseste de acest avantaj pentru a face lobby unui subiect cu care toata opinia publica germana il asociaza. Exportul de armament a fost o problema spinoasa pentru SPD in timpul campaniei pentru ultimele alegeri generale iar criza din Ucraina a ridicat si mai mult miza acestor discutii. Gabriel considera ca sanctiunile impuse Moscovei nu sunt chiar atat de indraznete iar, saptamana trecuta, a blocat un contract prin care Rheinmetall ar fi trebuit sa furnizeze echipament militar pentru unele baze din Rusia. Industria militara si exportul de armament sunt doua componente foarte discrete. In anul 2013, fosta administratie condusa de Merkel a autorizat exporturi de armament in valoare de 5,8 miliarde de euro. 62% din aceste exporturi s-au dus catre tari care nu sunt membre NATO, precum Algeria, Qatar sau Arabia Saudita, informeazaEuropolitics.ro.
Romania a inregistrat in iunie cea mai mare scadere anuala a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana. Romania a inregistrat in luna iunie cea mai mare scaderea anuala a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana, cu un minus de 13,1%, urmata de Portugalia (-10,3%) si Slovacia (-5%), potrivit datelor publicate de Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, lucrarile de constructii au scazut cu 0,5% in iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, timp ce in zona euro lucrarile de constructii au inregistrat un declin de 2,3%. De asemenea, Romania se situeaza si pe primele locuri in ceea ce priveste scaderea lucrarilor de constructii in luna iunie 2014 comparativ cu luna mai 2014, cu un recul de 2,6%, scaderi mai mari fiind inregistrate doar in Ungaria (-7,5%) si Spania (-2,9%), scrieAdevarul.
Milionarul care pune tigla peste tigla si ban peste ban. O jungla. Asa pare lumea businessului romanesc. Mediul economic este ostil si, prin urmare, supravietuirea tine doar de noroc. Atunci, ce sanse are un tanar care doreste sa inceapa o afacere in Romania? Daca am zice ca niciuna, ne-am insela. Asta pentru ca avem macar un exemplu: Horatiu Tepes, proprietarul grupului de firme Bilka. Povestea businessului sau isi are punctul de plecare in anul 2004, in Brasov. Inca pe bancile scolii, Tepes decide ca a venit momentul sa se angajeze. Isi gaseste un loc de munca la o companie slovaca si incepe sa lucreze. Invata repede tot ce se poate despre acoperisuri, realizeaza ca piata romaneasca este la inceput si observa multe nise neexploatate. Asa ca obtine permisiunea patronului slovac sa-si deschida la Fagaras o firma care sa se ocupe de distributie. Cu toate ca devine antreprenor, isi pastreaza jobul. Asta pana in 2007, cand Rova, compania la care lucra, este preluata de catre Lindab. Renunta sa mai munceasca pentru altii si se concentreaza pe businessul propriu. Deja se ocupa de montaj si de distributie, asa ca venise momentul urmatorului pas: importul. Iar schimbarea de strategie s-a vazut imediat, anuntaCapital.ro.
Pret record pentru BMW i8 Concours dElegance Edition: 825.000 de dolari! Sambata seara, pe 16 august, pentru a sarbatori sosirea revolutionarului BMW i8 in SUA, Jay Leno si Ludwig Willisch, presedinte si CEO BMW of North America, au prezentat un unicat, BMW i8 Concours dElegance Edition, care a fost licitat pentru 825.000 de dolari, inclusiv comisionul de licitatie, la editia anuala Gooding & Company ce are loc la Pebble Beach. Acesta este un record mondial pentru modelul BMW i8. Automobilul a fost vandut pentru o suma de aproximativ sase ori mai mare decat pretul recomandat (135.700 de dolari), iar acest lucru s-a intamplat inainte ca modelul sa fie disponibil in showroomurile din SUA. In plus, BMW i8 Concours dElegance Edition este complet diferit de orice alt BMW i8 din lume. Incasarile din vanzarea realizata de Gooding & Company, casa oficiala de licitatii a Pebble Beach Concours dElegance, vor fi directionate catre Pebble Beach Company Foundation, care strange fonduri pentru tinerii din Monterey County si care acorda burse ce acopera artele, sportul, stiintele mediului, organizatiile educationale si programele comunitare, informeaza24auto.ro.