Sari direct la conținut

Business Report: Catalin Homor: "Vom aviza proiectul tehnic pentru inca un lot din autostrada Transilvania"; De la anul ne-am putea plati cumparaturile printr-un simplu selfie (prin plata cu amprenta digitala); Sansa pe care Romania o ignora: intreprinderile mici cu dezvoltare rapida. O analiza in contextul UE

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Catalin Homor: „Vom aviza proiectul tehnic pentru inca un lot din autostrada Transilvania”.Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere analizeaza proiectul tehnic pentru lotul Ogra – Campia Turzii, aproximtativ 37 km din autostrada Transilvania. Directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Catalin Homor ne-a declarat ca proiectul tehnic pentru aliniamentul sectiuna 2A, lotul 2 Iernut – Chetani va fi aprobat in cateva zile. „Am aprobat proiectul tehnic pentru lotul 1, Ogra-Iernut (3,6 km), contract in valoare de aproximativ 55 milioane lei. Vom aviza proiectul tehnic pentru inca un lot din autostrada Transilvania, respectiv lotul 2, Iernut – Chetani, tronson in lungime de aproximativ 17,9 km. La sfarsitul anului viitor vom avea 47 km de autostrada intre Targu Mures si Campia Turzii”, ne-a explicat Catalin Homor. Lotul 2, Iernut – Chetani (17,9 km), contract in valoare de 437,63 milioane lei, fara TVA, este construit de asocierea Astaldi SPA – Max Boegl Romania SRL – Astalrom SA – Consitrans SRL, anuntaCapital.

De la anul ne-am putea plati cumparaturile printr-un simplu selfie (prin plata cu amprenta digitala).MasterCard va lansa, in 2017, la nivel mondial o solutie de plata prin identificare faciala, iar aceasta modalitate de plata ar putea fi posibila si in Romania, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, Mihaela Ciupala, account manager, MasterCard Romania. Ea a explicat ca MasterCard a dezvoltat o tehnologie denumita Identity Check Mobile, o metoda de autentificare biometrica a platilor online. Astfel, in loc sa tinem minte o parola folosim fie amprenta digitala, fie recunoasterea faciala pentru a autentifica plata. Aceasta tehnologie a inceput sa fie testata in 2015 in SUA si Olanda, iar in 2016 a fost implementata si in alte 12 state din Europa, urmand ca din 2017 sa fie lansarea la nivel global. Reprezentanta companiei a explicat si cum functioneaza acest ‘Identity check’, prin intermediul une unei aplicatii pe telefonul mobil, prin care utilizatorul isi creeaza un cont initial, se inregistreaza, iar ulterior, cand este intr-o pagina de plata si trebuie sa o autorizeze, va apasa butonul de identity chek si un ‘popup’ ii va aparea pe ecranul telefonului mobil. Apoi, utilizatorul va activa aplicatia respectiva si, in functie de metoda de autentificare aleasa, fie amprenta digitala fie selfie, se va deschide camera. „In cazul in care este vorba de selfie este necesar ca utilizatorul sa clipeasca in momentul platii ca sa nu poata fi folosita o poza statica pentru autentificarea platii”, a explicat Mihaela Ciupala, citata deEconomica.

Sansa pe care Romania o ignora: intreprinderile mici cu dezvoltare rapida. O analiza in contextul UE.Romania se situeaza pe penultimul loc intre statele membre UE la ponderea intreprinderilor care inregistreaza o crestere rapida (vezi definirea conceptului), cu un procentaj de numai 2,3%, de patru ori mai mic fata de media europeana. In aceste intreprinderi, lucreaza aproape 200 de mii de salariati, respectiv 6,7% din numarul total al persoanelor angajate, pozitionare ceva mai buna doar prin faptul ca trece de jumatate din media UE. Definirea conceptului – O intreprindere cu crestere rapida – ICR – (de cel putin 10%) este o intreprindere cu o crestere medie anualizata a numarului de angajati mai mare de 10% pe an pe o perioada de trei ani si care are cel putin 10 angajati la inceputul perioadei de crestere. Dupa noi, mai apare la foarte mica distanta doar micul Cipru, cu 2,2%, 70 de intreprinderi si mai putin de 5.000 de angajati in ele, ceea ce face putin relevanta statistica de tara si ne trimite pe noi, la mare distanta de restul Europei ( vezi tabelul de mai jos) tocmai la coada bunelor practici europene de afaceri. Este o pozitie care merita o investigare detaliata a datelor si luarea unor masuri urgente din partea factorilor de decizie. Mai ales ca imediat deasupra noastra in clasamentul UE, Italia apare cu o pondere aproape tripla a intreprinderilor ICR, informeazaCurs de Guvernare.

Mica evaziune fiscala blocheaza justitia: Din 20.000 de dosare, doar cateva sute ajung in instanta si doar cateva zeci se termina cu condamnari.Un numar imens de plangeri penale pentru evaziune fiscala facute de inspectorii Fiscului blocheaza urmarirea si depistarea adevaratei evaziuni fiscale. Cauza este o prevedere data acum cativa ani, conform careia inspectorul fiscal e obligat sa faca plangere penala de fiecare data cand are o simpla suspiciune. Rezultatul acestei prevederi legale este ca procurorii au primit in ultimii ani un numar enorm de astfel de plangeri si au dificultati in a discerne intre adevarata evaziune fiscala si cazurile de interpretare eronata de catre un contribuabil a Codului Fiscal, fapta care nu este penala si se sanctioneaza doar cu amenda. Surse experte din Ministerul Finantelor au declarat pentru „Romania libera” ca un procuror le-a comunicat sefilor din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la o intalnire dedicata exact acestei chestiuni: „Nu mai trimiteti plangeri pentru toate magazinele de pufuleti, ca mai avem si noi altceva de lucru!”. „Faptul trebuie coroborat si cu niste excese din ultimii doi ani, in special pe TVA, pe frauda de tip carusel, cu furnizorul furnizorului furnizorului. S-a ajuns la situatia ca peste jumatate dintre toate deciziile de impunere sunt insotite de plangeri penale. E vorba despre acte emise in anul 2015. Solutionarea lor e suspendata pe motiv de plangere penala”, au declarat sursele citate, care au dorit sa-si pastreze confidentialitatea, arataRomania Libera.

Prima imagine teaser cu viitoarea generatie Mazda CX-5.Mazda se pregateste sa „aduca pe lume” o noua generatie CX-5. Modelul a contribuit enorm la cresterea brandului nipon in zona SUV, iar acum are nevoie de un restart pentru a putea face fata concurentei. Noua generatie Mazda CX-5 va fi prezentat in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles, urmand sa ajunga in Europa la inceputul anului viitor. Pentru moment, oficialii Mazda au venit doar cu o imagine teaser menita sa tradeze putin din stilul viitrului model. Vedem cum plafonul a fost plonjat si mai mult, iar capota pare putin mai alungita. Totusi, viitoarea generatie Mazda CX-5 va miza pe aceeasi filozofie de design implementata de niponi in ultimii ani pe toate modelele din gama. In ceea ce priveste motorizarile, suntem convinsi ca nu vor exista modificari fata de gama actuala. De asemenea, viitorul CX-5 o sa fie oferit si cu un sistem de tractiune integrala, dar si alaturi de o cutie de viteze automata, noteazaAuto-Bild.ro.

Ministerul Finantelor a imprumutat de la banci, in octombrie, 3,68 miliarde de lei, sub suma programata.Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, in luna octombrie, aproape 3,68 miliarde de lei de la bancile care activeaza in Romania, sub suma programata initial. Institutia a planificat, potrivit Agerpres, imprumuturi de 3,905 miliarde de lei de pe piata interna in octombrie 2016, din care 3,5 miliarde de lei prin sapte licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat si 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. Pentru intregul an 2016, volumul total al imprumuturilor programate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde de lei), care urmeaza sa fie finantat in proportie de 50% de pe piata interna si 50% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in 2016 denominate in lei si euro, in suma de circa 38 miliarde de lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate in lei si sapte miliarde lei emisiunilor denominate in euro. De asemenea, Ministerul Finantelor are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe intr-un volum de 4,5 miliarde de euro, in functie de evolutiile si oportunitatile oferite de aceste piete, tinand cont de nivelul rambursarii aferent emisiunii de euroobligatiuni emise pe pietele externe cu scadenta in iunie 2016, in valoare de 1,5 miliarde de euro, precum si de necesitatea consolidarii rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului, informeazaCurs de Guvernare.

Cum arata jobul ideal pentru romanii sub 30 de ani: bani „care sa le ajunga”, oportunitati, manageri care sa ii inspire.Schimbul de generatii a dus in multe companii din Romania dificultati in a intelege modul in care proaspetii absolventi se raporteaza la firmele respective. Studiile indica faptul ca, cel mai probabil, companiile nu ofera tinerilor angajati ce vor. Pentru generatiile ce nu au implicit inca 30 de ani sunt mult mai importante oportunitatile de cariera si mediul placut de la birou decat sunt pentru cei ce au trecut de acesata varsta. Managerii ar trebui sa fie si ei altfel decat erau inainte. Banii conteaza, dar nu pentru asa de multi dintre cei tineri. Li se spune millennials, generatia „de ce”, Y, boomerang sau cei ce refuza sa se maturizeze (generatia Peter Pan), sunt caracterizati ca fiind „individualisti, nerabdatori, greu de indrumat, dependenti de social media si lipiti de telefoanele mobile, nepasatori si delasatori la locul de munca, scrieEconomica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro