Business report: Cea mai mare economie a Europei se prăbușește. Încrederea, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani; Țara cu două inflații: cea ”legală” în loc de cea reală; 142.000 de români iau pensie de cel puţin 3.400 de lei "în mână"
Doar 142.000 de români iau pensie de cel puţin 3.400 de lei „în mână”. Majoritatea sunt militari. Aproape 49.000 de civili au avut, în aprilie 2019, pensie mai mare sau egală cu 3.350 de lei „în mână”, potrivit datelor comunicate pentru Economica de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, peste 7.700 de oameni au luat pensie de serviciu de cel puţin 3.350 de lei net.În jur de 52.000 de pensionari MApN au luat, în aprilie 2019, pensie de cel puţin 3.350 de lei net, potrivit informaţiilor pe care Casa de Pensii Sectorială a MApN le-a transmis publicaţiei Economica.
Analiză / Țara cu două inflații: cea ”legală” în loc de cea reală – sau contagiunea absurdităților din OUG 114. Celebra Ordonanţă 114 (cea lansată pe pusă masă, între Crăciun şi Anul Nou) continuă să producă efecte, fie ele şi ajustate întru suportabilitate, după ce cohorte de specialişti s-au muncit să îndrepte cumva prevederile iniţiale. Din păcate, efectele rămân şi influenţează economia, cel mai bun exemplu fiind apariţia bizară a unei ”inflaţii legale” în locul inflaţiei reale. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză s-a văzut obligată să publice o valoare a inflaţiei aplicată la comisioanele percepute pentru administrarea fondurilor care a ajuns să difere semnificativ de nivelul anunţat de INS, scrie Curs de Guvernare.
Scumpa noastră ţară, România, este cam ieftină. Drept consolare că salariile din România sunt mici, românii pot măcar să se mulţumească cu faptul că şi preţurile sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de institutul european de statistică Eurostat. Un alt capitol la care suntem cea mai ieftină ţară din UE sunt activităţile recreative şi cultură, respectiv ziare, filme, concerte, pachete de servicii turistice, unde preţurile sunt cu 41,6% sub media europeană, relatează Adevarul.
Cea mai mare economie a Europei se prăbușește.Încrederea, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. Luni, Institutul de Cercetare Economică Ifo din Munchen a anunţat că încrederea companiilor germane în economie a scăzut luna aceasta până la 97,4 puncte, de la 97,9 puncte în mai, al treilea declin consecutiv. Cifra anunţată de Ifo este sub estimările analiştilor, care mizau pe o valoare de 97,2 puncte. „Economia germană se îndreaptă spre criză. Pesimismul în rândul companiilor germane este în creştere, în principal din cauza scăderii comenzilor”, a apreciat Clemens Fuest, preşedintele Ifo. Încrederea companiilor în industrie şi în servicii s-a înrăutăţit, a adăugat el, scrie Incont.ro
BNR a atras 2,5 miliarde de lei de la bănci. Titluri de stat de 9 miliarde de lei au ajuns azi la scadență. Ratele interbancare pe termen foarte scurt au crescut astăzi la 2,7%, cu circa un punct procentual mai sus pentru scadența overnight, față de vineri, după ce în ultimele trei zile din săptămâna trecută căzuseră sub rata cheie de 2,5%. BNR a anunțat gestiunea strictă a lichidității din sistemul bancar, la ultima ședință de politică monetară, în condițiile în care inflația s-a reinflamat și a sărit de 4% pe an, peste ținta băncii centrale de 2,5% +/- un punct procentual, notează profit.ro
Legile prin care operatorii străini de transport feroviar de călători pot intra în România, aproape de aprobare. România în calitate de stat membru al Uniunii Europene trebuia să asigure transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 mai 2016 privind siguranţa feroviară (reformare), în cadrul Pachetului IV Feroviar – Pilonul Tehnic, şi să comunice Comisiei Europene textele respectivelor prevederi naţionale până la data de 16 iunie 2019. În caz contrar, Comisia Europeană poate declanşa procedurile de infringement. Deși documentele sunt pe circuitul de avizare, termenul acestora de transpunere este depăşit deja cu opt zile, potrivit Economica.
Sara Green, afacerea cu mâncare vegană și raw din București, începută pentru familie. Venirea pe lume a unui copil l-a determinat pe Alexandru Bădulescu să renunțe la locul de muncă pe care îl avea și să gândească o afacere proprie, cu mâncare sănătoasă pentru familie. Așa a apărut în București food truck-ul Sara Green, apoi restaurantul cu același nume și laboratorul de producție care susțin o afacere în creștere, cu preparate vegetariene și raw. Experiență unei afaceri pe roți, într-o furgonetă, a dus la concluzia că afacerea este una sezonieră, care iarna nu asigura venituri stabile, așa că au fost nevoiți să găsească un loc în care Sară Green să se dezvolte, cu pereți și acoperiș, cu mese și scaune, unde oamenii să stea și să mănânce, relatează Wall-street.