Business Report: Cei mai bogati oameni din lume sub 35 de ani si felul in care si-au dobandit averea; Cand se poate prabusi sistemul de pensii de stat si ce poti face de acum sa te protejezi; Miza razboiului fratilor Micula cu statul si Comisia Europeana
Cei mai bogati oameni din lume sub 35 de ani si felul in care si-au dobandit averea. Acestia sunt cei mai bogati oameni din lume sub varsta de 35 de ani. Unele fete ne sunt cunoscute, in timp ce pe ce celelate s-ar putea sa nu le stim, dar este o buna ocazie sa le aflam. Iata care sunt cei mai bogati oameni din lume sub 35 de ani, potrivit portalului de stiri american Business Insider. 1. Mark Zuckerberg, 31 de ani – avere neta: 41,6 miliarde de dolari; controleaza 57% din Facebook. Se spune ca incaseaza un salariu anual de 1 dolar. In 2006, a declinat o ofeta de 1 miliard de dolari de la Yahoo. Sase ani mai tarziu a castigat 16 miliarde de dolari din listarea pe bursa a Facebook; 2. Dustin Moskovicz, 31 de ani – avere neta: 9,3 miliarde de dolari; a fost primul director tehnologic al Facebook. Este cea mai tanara persoana care a parafat pariul initiat de Bill Gates si Warren Buffet, promitand sa doneze cea mai mare parte a banilor sai in scopuri caritabile, scrieCapital.ro.
Cand se poate prabusi sistemul de pensii de stat si ce poti face de acum sa te protejezi. Viteza de revenire a sistemului de pensii de stat dupa o criza nu face fata frecventei perioadelor de recesiune. Orice criza financiara majora ar putea pune in incapacitate de plata sistemul de pensii de stat, asa cum s-a si vazut in anii trecuti. Din 2008 incoace, deficitul sistemului de pensii a crescut de peste 14 ori, si nu s-a diminuat, desi criza s-a incheiat oficial acum doi ani. Romanilor nu le mai ramane decat solutia economisirii severe. Deficitul probabil al bugetului de pensii pe 2015, de 20 de miliarde de lei, a fost prognozat de Consiliul Fiscal abia pentru 2017, ceea ce inseamna ca desi economia a iesit din criza de doi ani, echilibrele se restabilesc greu, iar revenirea la un excedent al sistemului de pensii devine tot mai putin probabila inainte sa survina o eventuala noua perioada de recesiune. Anul probabil ar fi chiar in 2020, daca se tine seama de ritmul de alternanta istoric al cresterilor cu recesiunile, de sapte – opt ani. Iar atunci finantarea dificila va redeveni foarte dificila, anuntaEconomica.net.
Electrica a planificat investitii de 715 milioane de euro. Grupul Electrica SA a planificat, pentru acest an, investitii in retelele electrice de distributie de 121 milioane de euro, a declarat, ieri, Cezar Cristian, directorul sucursalei de distributie Electrica Galati, cu ocazia finalizarii lucrarilor de modernizare a statiei Liesti. Domnia sa a subliniat: „Pana la finalul actualei perioade de reglementare (2018), Electrica SA are programate investitii de peste 715 de milioane de euro. Grupul continua si in acest an cel mai ambitios program de investitii in retea dintre toti operatorii de distributie, pentru actuala perioada de reglementare”. Pana in 2018, Electrica SA isi propune trecerea la tensiunea de 20 kV a aproximativ 3.000 km linii de medie tensiune si un numar de 2.400 posturi de transformare, cu reabilitarea a peste 1.000 de celule in statiile electrice, informeazaBursa.ro.
Miza razboiului fratilor Micula cu statul si Comisia Europeana. Fratii Micula se judeca cu statul roman atat in tara, cat si peste hotare pentru a nu fi obligati sa returneze banii rezultati din facilitatile fiscale acordate de Romania in baza unui tratat bilateral. Comisia Europeana a decis ca este ajutor de stat si sumele trebuie recuperate. De aceea, oamenii de afaceri au dat in judecata si Executivul comunitar. Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, impreuna cu alti reprezentanti ai ministerului si ai ANAF au fost prezenti luni la audierile de la Curtea de Arbitraj de la Paris pentru actiunea in anulare introdusa de statul roman in decembrie 2013 privind o hotarare in favoarea fratilor Micula de a primi circa 85 milioane euro, scrieRomania Libera.
Toyota Hilux – Poze si detalii oficiale cu noua generatie a pick-upului japonez. Toyota a publicat informatiile si detaliile complete cu versiunea europeana a lui Hilux. Pick-upul producatorului nipon afiseaza un look nou, mult mai modern si totodata, mai impunatar. La interior, cele mai importante modificari constau in montarea unui volan nou si a unui sistem multimedia care comunica cu ocupantii prin intermediul unui ecran tactil de 7 inchi. De asemenea, nivelul de zgomot si vibratii de la interior a fost redus, iar sistemul de climatizare vine cu un update consistent. Cat despre motorizari, versiunea europeana va sosi alaturi de trei unitati diesel si una pe benzina. In functie de motorizarea aleasa, niponii ofera transmisii manuale cu cinci sau sase rapoarte sau o cutie automata Super ECT. In standard, modelul este oferit cu propulsie spate, insa la alegere, Toyota pune la dispozitie si un sistem de tractiune integrala, anuntaAuto-Bild.ro.
Ce domenii le dau mai mult de munca romanilor? Numarul de joburi este in crestere in domenii precum industria automotive, IT si outsourcing. Angajatorii sunt, insa, mai atenti la selectie si la oferta salariala. Chiar daca suntem departe de efervescenta angajarilor si a cresterilor salariale din ultimii doi-trei ani de dinaintea venirii crizei financiare, sunt cateva sectoare care creeaza locuri de munca. Dezvoltarea acestora nu are nicio legatura cu mult clamatele intentii guvernamentale privind crearea unui milion de locuri de munca. Dimpotriva. Este vorba de companii private care si-au croit un drum, fie cu ajutorul vanzarii productiei industriale la export, fie aducand o valoare adaugata unor servicii. Potrivit specialistilor in resurse umane, consultati de revista Capital, sectoarele economice care creeaza locuri de munca, in aceasta perioada, sunt industriile care produc pentru export, in special automotive, IT, dar si, intr-o mai mica masura, centrele de servicii externalizate si retail-ul, informeazaCapital.ro.
Rusii abandoneaza, treptat, tranzitul de gaze prin Romania. Contractul de rezervare capacitate al uneia dintre cele trei conducte de transport gaze din Dobrogea expira in trei luni. Rusii nu sunt interesati sa prelungeasca acest acord, iar Romania va trebui sa scoata la licitatie capacitate de tranzit. De la 1 ianuarie 2016, una dintre cele trei conducte din Dobrogea, Isaccea-Negru Voda, prin care se face tranzitul gazelor dinspre Rusia, via Ucraina, catre Europa de Sud va fi abandonata de Gazprom. Contractul de rezervare de capacitate expira la 31 decembrie 2015, iar rusii nu si-au exprimat intentia de a-l prelungi. Ei raman cu Tranzit 3, valabil pana in 2015. Tranzit 1 este rezervata de Bulgartransgaz pana la sfarsitul lui 2016, scrieEconomica.net.