Business Report: Cei mai bogati romani au investitii de peste 10 milioane de euro, administrate de manageri specializati; Internet Explorer nu va prinde niciodata din urma Mozilla; Romania a iesit oficial din recesiune dupa 33 de luni; Piata constructiilor din Romania va creste cu 22 miliarde de dolari in urmatorii zece ani
In articolul „Seful Statisticii este astazi cel mai important om din Romania”, Ziarul Financiar scrie: „Doar 11 oameni stiu mai devreme cu cateva ore valoarea celui mai asteptat indicator din Romania, care va fi dat astazi publicitatii: cresterea PIB pe primul trimestru din 2011 fata de trimestrul IV al anului 2010. In cazul in care rezultatul va fi pozitiv, economia romaneasca iese tehnic din recesiune, dupa mai bine de doi ani de cadere economica. 10 din acestia sunt membrii Departamentului Conturi Nationale din cadrul Institutului de Statistica (INS), iar al 11-lea este presedintele institutului, Vergil Voineagu, care va fi pentru o zi cel mai important om din Romania”. Integral in ZF.ro.
Internet Explorer nu va prinde niciodata din urma Mozilla. Ultimele doua versiuni ale celor mai utilizate browsere de internet au fost lansate aproximativ in acelasi timp, insa Mozilla Firefox a fost primit cu mult mai mare entuziasm de catre cei care navigheaza pe internet. Acest lucru l-a determinat pe Asa Dotzler, seful marketingului de la Mozilla sa spuna ca IE 9 nu va reusi niciodata sa prinda din urma ultima versiune a Firefox. Firefox 4 este utilizat la momentul de fata de 13,2% dintre utilizatorii de internet. Firefox 4 a fost descarcat de 5 milioane de ori in primele 24 de ore, in timp ce Internet Explorer 9 nu a adunat decat 2,35 milioane de downloaduri in prima zi, anunta Capital.ro.
Cei mai bogati romani au investitii de peste 10 milioane de euro, administrate de manageri specializati. Clientii cei mai bogati ai societatilor de administare a investitiilor (SAI) au plasamente de multe milioane de euro. Banii se inmultesc in portofolii personalizate, fie in fonduri mutuale, potrivit datelor oferite de administratori si estimarilor Money.Ro. Numai in Romania, conturile de tip private banking depasesc 10 milioane de euro. Investitorii cei mai bogati care apeleaza la serviciile de administrare ale firmelor specializate pot fi gasiti printre clientii celor cinci SAI -uri care controleaza 92% din piata acestor servicii (v. tabel). Aproape 80% dintr-un total al activelor de peste 6,5 mld. lei sunt la Raiffeisen Asset Management (RAM) si la Erste Asset Management si tot aici se intilnesc si multe dintre cele mai mari portofolii, informeaza Money.ro.
Evadarea in business. Pornind de la pasiunea comuna pentru natura, sport si calatorii, doi antreprenori si-au transformat hobby-ul in afacere dupa ce din 2009 si pana anul acesta au testat pe piata un concept in domeniul turismului. Sebastien Froux s-a nascut in Franta si a venit in Romania in anul 2000. A avut mai intai o afacere proprie. Apoi, a lucrat in diverse companii (vanzari, project management), ultima lui functie fiind in constructii, domeniu in care este specializat. Andrei Tudose este specialist in IT. A terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si este unul dintre actionarii companiei de servicii IT Smart Control, scrie Startups.ro.
Conversia titlurilor de despagubire in actiuni FP se lasa asteptata. Despagubirea cu actiuni la Fondul Proprietatea a fostilor proprietari abuzati in regimul comunist ar putea sa mai intarzie doua luni, potrivit unor surse guvernamentale. Desi procedura de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea (FP) a fost reluata la 2 mai, Guvernul a luat recent in discutie impunerea unui termen de maximum 60 zile lucratoare (calculat de la data reluarii procedurii de conversie a titlurilor de despagubire – 2 mai) pentru realizarea efectiva a conversiei. Informatia a fost cunoscuta de unii investitori, astfel ca, potrivit unui broker, pretul nu a scazut pe finalul sedintei, atat de puternic. Cu toate acestea, informatia nu a fost diseminata prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti si nici tranzactionarea actiunilor FP nu a fost oprita, anunta Bursa.ro.
Un nou zacamant de petrol descoperit in Argentina salveaza afacerile Repsol. YPF, companie argentiniana controlata de gigantul spaniol, isi va creste rezervele de titei cu 35%. Firma se confrunta de multa vreme cu problema epuizarii stocurilor. Statoil si Total au gasit la randul lor noi zacaminte Agentia Internationala a Energiei (AIE) a revizuit ieri, pentru prima data in scadere, la 190.000 barili/zi, previziunile sale privind cererea mondiala de petrol in 2011. Modificarea operata a fost justificata prin preturile ridicate si prin revenirea mai lenta a tarilor bogate. De la prima prognoza pentru acest an, publicata in vara lui 2010, AIE si-a revizuit datele exclusiv in crestere. In ceea ce priveste consumul, el va spori de la 87,9 milioare barili/zi in 2010 (+3,3% fata de 2009) la 98,2 milioane barili/zi (+1,5%). In acest context, cea mai mare companie a Argentinei dupa valoarea de piata, Yacimientos Petroliferos Fiscales (YPF), a anuntat descoperirea unui zacamant capabil sa furnizeze 150 de milioane de barili de petrol nonconventional sau bituminos, la Neuquen, in vestul tarii, informeaza Financiarul.
Cum au ajuns primariile agentii imobiliare „low cost”. Primariile din Bucuresti detin aproape 2.000 de locuinte sociale, in valoare de 100-150 de milioane de euro. In destule cazuri, modul in care au fost cumparate sau repartizate acestea ridica semne de intrebare. O femeie se apleaca peste balcon atat de tare incat pare ca in secunda urmatoare va aluneca zdrobindu-se de asfalt si urla cat o tin plamanii: „Rooo-ber-toooo!”. Un tanar care scuipa coji de seminte cocotat pe un gard se uita nepasator in sus si striga, la randul sau: „Ce vrei, fa?”. Nu e o scena din Ferentari, ci dintr-un ansamblu rezidential care, la data lansarii, tintea, prin dotarile sale (piscina, sala de fitness, club), clientii din partea de sus a societatii. Acum, complexul RubinStein din Soseaua Bucuresti-Targoviste nr. 16 gazduieste, pe langa cei care au platit multe zeci de mii de euro pentru apartamentul mult visat, numeroase familii evacuate din centrul vechi al orasului, in majoritate de etnie roma. Asta dupa ce Primaria Capitalei a achizitionat o parte din locuinte, scrie Capital.ro.
Rompetrol Rafinare si-a redus pierderile in primul trimestru la 11,3 milioane dolari. Rompetrol Rafinare, din grupul Rompetrol, si-a redus de peste cinci ori pierderile in primul trimestru, la 11,3 milioane dolari, afacerile companiei urcand cu 27%, la 1,07 miliarde dolari, ca urmare a investitiilor, reducerilor de cheltuieli si sprijinului financiar acordat de actionarul majoritar. Compania a consemnat in primele trei luni ale anului trecut pierderi de 57,3 milioane de dolari. In intervalul ianuarie-martie compania a raportat un rezultat operational de peste 46 milioane de dolari, de 2,3 ori mai mare fata de 19,5 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut, anunta Money.ro.
Se apropie ziua in care vom scapa de facut „exceluri”. Greu crezut, dar am putea scapa cu totul de „exceluri” in activitatea de business. In curand, tabelele si graficele concepute „manual” pentru prelucrarea datelor vor deveni istorie, spun producatorii de software pentru afaceri. Potrivit reprezentantilor industriei, in ultimii ani, mare parte dintre managerii din Romania au inceput sa adopte, incet dar sigur, aplicatii software de tip „business intelligence” care sa le ofere suport in luarea deciziilor in timp real, pe baza informatiilor precise. Conform unui studiu realizat de Business Week, 60% din managerii intervievati, in mai mult de 50% din cazuri iau decizii esentiale pentru afacerea lor pe baza intuitiei si fara a analiza obiectiv toate datele. Motivul? Informatiile sunt indisponibile in momentul luarii deciziei, informeaza Business Cover.
Dacia va avea „un look germanic”. Renault, ca de altfel oricare alt mare constructor de automobile, trebuie sa evite riscul canibalizarii marcilor. Daca rivalii de la Volkswagen au rezolvat problema prin intarzierea programata cu care transfera solutiile tehnice de ultima ora spre marcile satelit Skoda si SEAT, francezii aleg o alta metoda: abordarea unor stiluri diferite. Aceasta va fi viziunea Renault pe viitor, a anuntat Laurens van den Acker (foto), seful de design de la Renault, intr-un interviu acordat publicatiei Automotive News, scrie 24auto.ro.
Romania a iesit oficial din recesiune dupa 33 de luni. Matematic, Romania a iesit din recesiune la finele lunii martie. Astazi, Statistica va anunta o crestere economica pe primul trimestru de circa 0,5%, potrivit Mediafax. Informatia nu este una surprinzatoare, avand in vedere asteptarile tuturor economistilor, prezentate ieri si de EVZ. Totusi, prin acest pas, Romania a reusit, in sfarsit, sa obtina doua trimestre consecutive de crestere economica, dupa ce in trimestrul III din 2008, INS a raportat prima scadere a PIB. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, cu exceptia cresterii de 0,9% din trimestrul al treilea din 2009, celei de 0,2% in perioada aprilie-iunie 2010 si avansul de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, daca luam in calcul primul trimestru de scadere a economiei, pana la iesirea din recesiune au trecut practic 33 de luni, anunta EVZ.
Piata constructiilor din Romania va creste cu 22 miliarde de dolari in urmatorii zece ani – studiu. Sectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa cu 4.800 miliarde dolari, la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu. „Romania va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani la cresterea sectorului constructiilor in urmatorii 10 ani, a patra cea mai mare contributie din Europa Centrala si de Est, dupa cea a Rusiei, 117 miliarde de dolari americani, Turciei – 81 de miliarde de dolari, si Poloniei – 51 de miliarde de dolari, insa va avea o contributie mai mare la cresterea globala decat cea a Cehiei, 13 miliarde dolari, Bulgariei, 8 miliarde, a Ucrainei, 7 miliarde si a Ungariei, 5 miliarde dolari”, se arata intr-un comunicat al PwC Romania, informeaza Gandul.