Sari direct la conținut

Business report: Criza locuințelor continuă în Germania. Se construiește, dar în locurile greșite; De ce nu vor proprietarii de afaceri să predea controlul business-ului copiilor?

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Criza locuințelor continuă în Germania. În Germania se construiește – dar în locurile greșite. Este concluzia unui studiu recent. În timp ce în metropole se ridică prea puține locuințe, în zonele rurale apar prea multe clădiri. Rezultatul: casele rămân goale. Așa cum arată experții Institutului German pentru Economie (IW) din Köln, în Germania s-au construit în ultimii trei ani numai aproximativ 283.000 de locuințe pe an. Ceea ce reprezintă o lipsă de 20% din numărul necesar de unități. Pentru ca cererea să poată fi acoperită, ar trebui ca atât anul acesta, cât și anul următor să se ridice câte 340.000 de locuințe. În modelul lor de cercetare, economiștii IW analizează pe baza evoluției demografice, a nevoii de locuințe în funcție de vârstă și a apartamentelor goale în orașe și sate, cât ar mai trebui construit, astfel încât să fie acoperită cererea, potrivit Deutsche Welle.

Statul e dator la bănci 95 de miliarde de lei. Raportul BNR arată că 22% din activele bancare sunt girate de stat. Raportul anual al BNR arată că România este una dintre ţările cu cea mai ridicată expunere a sistemului bancar faţă de stat, 21,7% din activele sistemului fiind plasate în credite către administraţia publică. Totalul creanţelor asupra sectorului public este de 105,5 miliarde lei la finele lui 2018, 90% dintre acestea reprezentând creanţele asupra titlurilor de stat. Anul curent a adus însă sume mult mai mari pe care băncile le-au împrumutat sistemului de stat. În plus, intermedierea bancară este la cel mai scăzut nivel din UE, undeva la 23%, potrivit Economica.net.

VW retrage de pe piața din SUA Golf SportWagen și Golf Alltrack, din cauza vânzărilor slabe. Cândva extrem de cerute, pentru calitățile practice, break-urile sau wagon-urile, după cum sunt numite în funcție de marcă, încep să nu mai aibă căutare, și asta pentru că SUV-urile acoperă întreaga gamă de oferte adaptată la ceea ce doresc clienții. Volkswagen este una dintre mărcile care se află în plin proces de remodelare a portofoliului și a ales, din acest punct de vedere, să renunțe la două astfel de caroserii, Golf SportWagen și Golf Alltrack, pe piața din SUA, potrivit Profit.ro.

De ce nu vor proprietarii de afaceri să predea controlul business-ului copiilor? Menţinerea controlului asupra companiei este unul dintre cele mai importante obiective pe termen lung ale celor care deţin afaceri de familie, însă numai 41% dintre aceştia au încredere în planurile lor de succesiune, potrivit celei mai recente ediţii a studiului Deloitte Global Family Business efectuat în rândul a aproximativ 800 de companii din 58 de ţări din toată lumea, inclusiv din România. Cu toate că 68% dintre cei care conduc afaceri de familie spun că intenţionează să păstreze businessul în familie, doar 26% au un plan clar de succesiune pentru poziţia de director general şi chiar mai puţini dintre ei, pentru celelalte poziţii din top management, citează Business Magazin.

Germania: Venitul mediu brut a urcat la 3.304 euro pe lună, în 2018. Veniturile angajaţilor germani au crescut anul trecut cu 3%, în urma majorării salariilor şi a creşterii numărului de muncitori calificaţi, care în general au salarii mai mari, se arată într-un raport publicat luni de Oficiul Federal pentru Muncă (BA), transmite DPA. Venitul mediu brut al angajaţilor din Germania s-a situat în 2017 la 3.209 euro pe lună, şi a urcat la 3.304 euro în 2018. Decalajul de salarizare pe genuri a persistat şi în 2018, bărbaţii au câştigat în medie 3.468 euro pe lună, iar femeile doar 3.014 euro, potrivit Economica.net.

Risc de 25% ca Marea Britanie să intre în recesiune tehnică în trimestrul în curs. Lira sterlină, declin de 10% în cazul unui Brexit fără acord. Economia britanică este afectată de Brexit și incertitudinile legate de ieșirea din UE, iar riscul ca Marea Britanie să intre deja în recesiune tehnică la finele trimestrului actual sunt de 25%, potrivit institutului de cercetare National Institute of Economic and Social Research (NIESR). Recesiunea tehnică presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB. Economia britanică a crescut cu 0,5% în primul trimestru, însă pentru aprilie-iunie, analiștii văd o probabilitate ridicată de stagnare sau scădere a PIB, potrivit Profit.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro