Sari direct la conținut

Business Report: De ce sunt "intoarse din drum" noile licitatii ale Companiei de Autostrazi; SUA anunta sprijinul pentru constituirea fortei multinationale la Marea Neagra. Domenii comune prioritare: cercetare, politici publice, comunicare strategica, energie; IRES: Gradul de incredere intre angajat si angajator a crescut considerabil

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

De ce sunt „intoarse din drum” noile licitatii ale Companiei de Autostrazi.Dupa mai bine de un an de „seceta”, in care nu a mai scos la licitatie niciun kilometru de autostrada, CNADNR da drumul in sfarsit la proiecte mari. Compania incepe insa cu stangul, avand in vedere ca aproape jumatate din procedurile pe care le are pe circuitul de avizare au fost respinse deja de catre ANAP. Inlocuirea criteriului „pretul cel mai scazut” cu „cel mai bun raport pret-calitate” in contractele de achizitii publice creeaza deja confuzii in randul companiilor statului. Un exemplu este CNADNR, unde din 19 documentatii trimise spre publicare in SEAP, 8 au fost respinse deja de catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP). Bogdan Puscas, presedintele ANAP, a explicat pentruEconomicamotivele respingerii documenatiilor trimise de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. „In prezent exista 19 documentatii de atribuire aflate in proces de evaluare in SEAP, respectiv 11 documentatii de atribuire noi „in asteptare validare” si 8 documentatii de atribuire retransmise ca urmare a respingerii de catre ANAP, din motive de neconformitate constatate in raport cu prevederile legale privind achizitiile publice”, potrivit reprezentantilor ANAP.

SUA anunta sprijinul pentru constituirea fortei multinationale la Marea Neagra. Domenii comune prioritare: cercetare, politici publice, comunicare strategica, energie.Statele Unite ale Americii sprijina initiativa Romaniei de a pune bazele unei forte multinationale la Marea Neagra si vor colabora in cadrul NATO la intensificarea prezentei militare, a anuntat miercuri Departamentul de Stat intr-un comunicat de presa emis dupa al cincilea dialog anual din cadrul Parteneriatului Strategic. De asemenea, comunicatul precizeaza ca cele doua guverne s-au angajat sa intensifice eforturile de comunicare strategica, combatere a terorismului si cooperare in domeniul securitatii cibernetice. „Statele Unite si Romania au subliniat importanta unor eforturi sustinute in promovarea democratiei, statului de drept, a guvernarii democratice si societatilor sustenabile. Simplul fapt ca Romania apara aceste valori cu hotarare si face progrese in reforma unor domenii precum aplicarea legii, responsabilizarea guvernarii si lupta impotriva coruptiei este un exemplu remarcabil. Asteptam sa cooperam si pe viitor in promovarea eforturilor comune in domeniul dezvoltarii si asistentei tehnice pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest si alte zone”, se arata in comunicatul de presa. Cooperarea solida in domeniul securitatii este o componenta esentiala a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, se arata in documentul Departamentului de Stat, relateazaCurs de Guvernare.

IRES: Gradul de incredere intre angajat si angajator a crescut considerabil.IRES a realizat un studio potrivit caruia gradul de incredere intre angajat si angajator a crescut considerabil iar acestia se percep reciproc mai degraba parteneri. IRES a efectuat o cercetare numita „Calitatea vietii la locul de munca”, in care au fost chestionate mai multe grupuri de angajati, dar si peste zece angajatori. Potrivit rezultatului acestui studiu, clivajul patron-salariat sau angajator-angajat a ajuns la final, nu mai exista interese antagonice, ci au interese convergente si colaboreaza pentru realizarea acestora, releva etapa calitativa a studiului. In urma focus grupurilor realizate in patru mari orase din Romania – Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara – a reiesit ca gradul de incredere intre angajat si angajator a crescut considerabil, acestia percepandu-se reciproc mai degraba ca parteneri. O alta concluzie a fost aceea ca se doreste atat de catre angajati, cat si de catre angajatori un program de lucru flexibil. „Aceasta schimbare de paradigma a dus in ultimii ani la cresterea autonomiei angajatilor, inteleasa in primul rand prin lucrul dupa un program flexibil in anumite domenii, pauze in timpul programului de munca in acord cu nevoile salariatilor, participarea angajatilor la procesul decizional, modelarea spatiului de lucru pentru cresterea creativitatii si productivitatii angajatilor. In ceea ce priveste programul de lucru, este de remarcat faptul ca tot mai multi angajatori sunt receptivi la ideea de lucru intr-un regim flexibil, singura conditie fiind aceea de a respecta un anumit numar de ore pe zi, restul elementelor fiind variabile: posibilitatea de a lucra in afara biroului, distribuirea orelor de lucru dupa preferintele angajatilor, ora de inceput a programului. In plus, angajatii cu care s-a discutat si-ar dori ca flexibilitatea programului de lucru sa insemne si adaptarea orarului la volumul de munca sau cuantificarea timpului petrecut la locul de munca in sarcini/task-uri si nu in ore”, se arata in acest studiu”, spuneCapital.

Lupta pentru o piata de 250 de milioane de euro.Desi criza economica a produs scaderi de pana la 30% pe piata de birotica si papetarie din Romania, vanzarile si-au reluat trendul ascendent si au ajuns iar la 250 de milioane de euro. E-commerceul modeleaza deopotriva afacerile si comportamentul de consum, intr-o piata cu un ritm de crestere previzionat la 10% pentru anul in curs. 15 septembrie este un catalizator pentru afaceri, de pilda florarii, iar domeniul biroticii inregistreaza toamna cel mai important varf de vanzari. Dincolo de rulajele crescute, perioada aduce si cele mai mari profituri pentru companiile din domeniul biroticii si papetariei, conform declaratiilor reprezentantilor firmelor de profil. „Companiile de birotica si papetarie au cele mai mari vanzari odata cu trecerea verii, cand oamenii se intorc la birouri din concediu sau cand copiii incep scoala￯, declara Dan Fati, cofondator si actionar al Dacris, una dintre principalele companii din domeniul biroticii si papetariei. Ligia Rosu, marketing manager al Austral, completeaza: „Cele mai profitabile perioade ale anului sunt aferente trimestrului intai si trimestrului patru”. De asemenea, toate sarbatorile nationale si Craciunul inseamna pentru companiile de profil un prilej de promovare si vanzare a articolelor personalizate. „Dupa scaderea drastica a consumului din anii de criza, piata si-a revenit si continua sa creasca, dar cresterea se datoreaza deopotriva diversificarii si extinderii distributiei de noi categorii de produse destinate birourilor, cum ar fi articole de protocol, produse pentru curatenie, echipamente de protectie, mic mobilier etc.”, spune Dan Fati, citat deBusiness Magazine.

Renault Trezor: prima imagine teaser si primul leak..Renault a publicat primul teaser care prefigureaza lansarea de maine a conceptului Trezor. Acesta va fi vedeta francezilor la standul de la Salonul auto de la Paris. Enigmatica imagine facuta publica de catre Renault nu lasa prea multe indicii despare cum va arata noul lor concept. Colegii de la Automobile Magazine au stricat insa surpriza celor de la Renault, publicand coperta revistei lor dedicata Salonului Auto de la Paris. La loc central, in imagine apare Renault Trezor in toata splendoarea acestuia. Imaginea a fost retrasa, dar internautii au marcat deja momentul. In aceeasi imagine apare si conceptul electric I.D. al celor de VW. Renault Trezor prefigureaza o noua schimbare de directie in designul producatorului francez. Din acest punct de vedere, Renault Trezor este un succesor demn al conceptului DeZir, prezentat in 2010, relateazaAuto-Bild.ro.

Fratii Jabra, care au vandut Nova Brasilia si Primola, construiesc un nou mall la Brasov.Oamenii de afaceri libanezi Johny si Jihad Jabra, cei care au fondat si vandut afacerile Nova Brasilia si Primola, vor sa construiasca un centru comercial la Brasov. Terenul pe care urmeaza sa fie construit mallul apartine unei companii la care gigantul american PIMCO este actionar. Firma Terra Land, in care fratii Jabra detin impreuna peste 33% din actiuni, a platit un avans pentru achizitia terenului fostei fabrici Fartec din Brasov. Proprietarul actual este compania poloneza Echo Development, cumparata anul trecut de americanii de la PIMCO, unul dintre mari manageri de obligatiuni din lume. „Am platit un avans si asteptam ca tranzactia sa fie finalizata anul viitor”, a declarat pentruEconomicaomul de afaceri iesean Mihail Simniceanu. „Acum suntem in stadiul de proiect si vom avea mai multi retaileri”, mai spune Simniceanu. Acesta nu a dorit sa ofere mai multe detalii despre tranzactie.Terra Land este etinuta de o firma din Austria, K&K Beteilingungsgesellscahft m.b.H (33,33%), de Mihail Simniceanu (22,22%), de JMJ Development Holding, firma detinuta de fratii Jabra (16,67%), Real Venture Holding, detinuta doar de Johny Jabra (16,67%) si DGM Support Consulting (11,11%), firma detinuta de Gabriel Marchievici, unul dintre fondatorii Eurisko, arata datele

Raportul WEF pe competitivitate: Romania – locul 62 din 138, Bulgaria – locul 50.Romania ocupa locul 62 in topul celor mai competitive 138 de state din lume, in scadere cu noua pozitii fata de anul trecut, potrivit raportului WEF 2016 ￯ 2017 (Forumul Economic Mondial) dat publciitatii miercuri. Pe primul loc se afla Elvetia, iar dintre statele vecine, Bulgaria se situeaza pe pozitia 50, Ungaria – 68, Republica Moldova – 100. Scorul general obtinut de Romania este de 4,30 puncte (comparativ cu 4,32 puncte anul trecut) pe o scara de la unu la sapte. Inaintea Romaniei se afla state precum Estonia (locul 30), Cehia (31), Lituania (locul 35), Polonia (locul 36), Rusia (43), Letonia (49) si Bulgaria (51). Mai slab decat Romania s-au plasat Slovenia (35), Ungaria (69), Croatia (74), Grecia (86) si Republica Moldova (100). Romania are scoruri mici la indicatorii privind inovarea (locul 93 din 138) sofisticarea afacerilor (unde se claseaza pe locul 104 in lume) dar si la institutii (locul 92 in lume) si infrastructura (locul 88 in lume), spuneCurs de Guvernare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro