Sari direct la conținut

Business Report: Efectele mai putin asteptate ale recensamantului: Suntem mai bogati decat credeam; FP ar putea vinde actiuni detinute la Enel, Electrica, E.ON si GDF in valoare 527 milioane euro; Franarea creditarii a tras in jos economia in 2011; Reducerea la taxele locale se apropie de final

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

„ArcelorMittal vrea facilitati financiare de la Guvernul Romaniei”. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati nu isi poate onora comenzile la export urmare a blocarii principalei rute de transport, caile navigabile pe Dunare, din cauza blocurilor de gheata, si functioneaza la limita sustenabilitatii. Reprezentantii combinatului sustin ca blocarea cailor navigabile pe Dunare timp de o luna a pus compania in imposibilitatea de a-si onora comenzile, iar alimentarea cu materii prime s-a facut exclusiv pe calea ferata, ceea ce a determinat cresterea costurilor de productie. De asemenea, reprezentantii ArcelorMittal Galati sustin ca acesta este si unul dintre motivele pentru care exporturile din Romania au scazut considerabil in ultima perioada. Reprezentantii ArcelorMittal Galati au adaugat ca navigatia pe Dunare este in continuare blocata, desi se inregistreaza cresteri ale cotelor Dunarii, dar si o imbunatatire a vremii si cer autoritatilor o interventie urgenta, scrie Bursa.ro.

Efectele mai putin asteptate ale recensamantului: Suntem mai bogati decat credeam. Suntem mai putini decat credeam. Aplicata la economie, noua realitate ar putea sa ne creasca un pic increderea in noi. Dar are si darul de a ne face sa ne uitam cu ingrijorare spre viitor. Conform datelor Institutului National de Statistica, la 1 iulie 2011 populatia Romaniei era de 21,354 milioane. Cateva luni mai tarziu, la sfarsitul lui octombrie, recenzorii numarau doar 19,042 milioane de locuitori stabili. Cu 11% mai putini decat se credea. Si in alte state din regiune recensamintele de anul trecut au descoperit diferente destul de mari intre populatia oficiala si cea reala (in Estonia, de pilda, lipsesc 140.000 de locuitori, adica peste 7% din total). Daca socotelile de asta-toamna au fost corecte, avem si unele motive de bucurie. De pilda, inseamna ca suntem mai productivi decat credeam si ca avem un PIB per capita semnificativ mai mare (6.785 de euro in loc de 6.050 de euro in 2011, de pilda). Ceea ce, din pacate, nu reuseste sa ne salte de pe locul 26 in UE, dar ne apropie un pic de urmatoarele clasate (statele baltice). Sau inseamna ca 19 milioane de romani au reusit sa exporte in 2011 marfuri in valoare de 62 de miliarde de dolari (cele 23 de milioane din 1989 vindeau peste hotare produse doar de 6 miliarde de dolari), anunta Capital.ro.

Complicatiile „simplificarii” sistemului de plata a contributiilor sociale. Noile dispozitii afecteaza mai ales profesiile libere, intrucat Codul Fiscal nu tine cont de legislatia specifica a acestor profesii, textele fiind contradictorii. Sub argumentul simplificarii si unificarii legislatiei si administrarii contributiilor sociale obligatorii, Guvernul a modificat recent Codul Fiscal transferand competenta de administrare a acestora de la casele de asigurari la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Numai ca aceasta simplificare, dispusa prin OG 125/2011, publicata pe 30 decembrie anul trecut, a creat complicatii in intelegerea textelor legale in asa masura incat si avocatii s-au vazut nevoiti sa solicite explicatii de la Ministerul Finantelor in legatura cu modul de interpretare, informeaza Finantistii.

Reducerea la taxele locale se apropie de final. In ultimele zile, au crescut cozile la birourile unde romanii isi pot achita impozitul pe teren, casa si masina, discountul fiind valabil pana pe 31 martie. Romanii care doresc sa prinda discountul de 10% la taxele si impozitele locale trebuie sa se grabeasca. Asta deoarece au mai ramas putin peste trei saptamani pana la termenul limita pana la care se aplica reducerea. Majoritatea primariilor din tara practica acest gen de bonificatie pentru a-i stimula pe cetateni sa-si faca datoria fata de bugetul comunitatii. Astfel, de reducerea de 10% pentru plata integrala a taxelor si impozitelor locale pana la finele acestei luni beneficiaza atat bucurestenii, cat si locuitorii altor localitati din tara, precum Constanta, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Suceava etc. In Sfantu-Gheorghe, insa, reducerea de 10% s-a aplicat numai pentru taxele achitate pana pe 29 februarie, cei care isi platesc darile pana la 31 martie beneficiind de o bonificatie de numai 5%, scrie EVZ.

FP ar putea vinde actiuni detinute la Enel, Electrica, E.ON si GDF in valoare 527 milioane euro. Fondul Proprietatea (FP) ar putea vinde actiunile detinute la Electrica, precum si la companiile din Romania controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participatii evaluate la 527,6 milioane euro, si a selectat Citigroup Global Markets Limited sa fie intermediar pentru posibilele tranzactii. „In urma unui proces de selectie initiat in luna noiembrie 2011, Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea uneia sau mai multor posibile tranzactii care implica interesele Fondului Proprietatea in vanzarea, transferul sau alta forma de instrainare a unor companii romanesti nelistate de distributie si furnizare de electricitate si gaze naturale”, se arata intr-un comunicat transmis, marti, de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), anunta Gandul.

Frânarea creditării a tras în jos economia în 2011. Agricultura şi industria au contribuit decisiv la avansul Produsului Intern Brut, dar sectorul de intermedieri financiare a coborât media generală a creşterii economice până la 2,5%. Intermedierile financiare, tranzacţiile imobiliare şi sectorul de asigurări se numără printre puţinele domenii din economie care au ieşit pe minus în anul 2011 faţă de 2010, reiese din datele detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în anul trecut, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Per ansamblu, PIB a avansat cu 2,5% în 2011, pe fondul creşterilor puternice din agricultură (+11,3%), industrie (+5%), turism şi servicii (+4,8%), dar a fost influenţat negativ de scăderile din domenii precum informatică şi comunicaţii (-2,2%), intermedieri financiare (-1,1%), tranzacţii imobiliare (-0,3%) sau administraţia publică (-2,7%). Pe partea de utilizări, cel mai mult au crescut formarea brută de capital (+11,9%), importurile (+10,5%) şi exporturile (+9,9%). Cheltuielile de consum ale populaţiei au crescut cu 1,4%, în schimb consumul administraţiei publice a scăzut cu 3,4%, informeaza Adevarul.

IIF: Intrarea Greciei in faliment ar putea provoca pagube de peste 1.000 miliarde euro. Un faliment dezordonat al Greciei ar putea obliga Spania si Italia sa ceara ajutor extern pentru a stopa extinderea riscurilor si ar putea provoca zonei euro pagube de peste 1.000 de miliarde de euro, se arata intr-un document confidential al Institute of International Finance (IIF), citat de presa internationala. IIF, organismul care reprezinta detinatorii privati de obligatiuni elene in negocierile cu Grecia privind reducerea datoriei de stat, vrea ca acestia sa accepte pana in 8 martie acordul de conversie a obligatiunilor care ar reduce datoria suverana a Greciei cu peste 100 miliarde euro, scrie Bursa.ro.

Dacia Lodgy, in premiera mondiala la Geneva. La editia din acest an a Salonului Auto de la Geneva, Dacia se prezinta cu trei noutati. Cea mai importanta este noul model Lodgy, prezentat in premiera mondiala. Noul model de familie, disponibil in versiuni cu 5 si 7 locuri, are pretul de plecare de 9.500 euro, TVA inclus. Celelalte noutati sunt Sandero Stepway 2, o noua infatisare a unei versiuni de succes, si Duster Delsey, o invitatie la calatorie. Dupa Logan, Sandero si Duster, Lodgy vine sa completeze gama Dacia, oferind un raspuns familiilor aflate in cautarea unui vehicul polivalent la un pret accesibil. Dacia surprinde din nou lumea auto, propunand un model de familie in configuratie cu 5 sau cu 7 locuri, la un pret competitiv. Clientii din Romania pot comanda noul model incepand cu data de 7 martie 2012, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro