Sari direct la conținut

Business report: Evolutie incredibila a pretului carburantilor de la inceputul anului. Benzina trebuia sa fie 7,17 lei; O comparatie: diferente intre Prognoza de primavara a CE si perspectiva Romaniei despre ea insasi; Vanzari record la casele de lux. Bogatii se bucura ca se pot lauda cu ele.

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

O comparatie: diferente intre Prognoza de primavara a CE si perspectiva Romaniei despre ea insasi. Din alaturarea aprecierilor calitative si a cifrelor avansate se impun cateva observatii, ramanand ca timpul sa dea dreptate intr-o masura mai mare sau mai mica variantelor de prognoza transmise publicului si mediului de afaceri. 1- Dezacordul major intre Programul de Convergenta de-abia transmis catre Bruxelles si estimarea Comisiei apare la nivelul deficitului bugetului general consolidat. Daca in 2015 nu se intrevad diferente decat la nivelul a 0,15% din PIB (1,45% din PIB zicem noi si 1,6% din PIB zice Comisia) , perspectiva pentru 2016 este net diferita, cu un deficit estimat de CE aproape triplu decat cel planificat de Ministerul Finantelor ( 3,5% din PIB zic ei, in raport cu doar 1,2%, cat zicem noi), scrie cursdeguvernare.ro.

S-au schimbat latifundiarii din agricultura. Un italian ajunge pe pozitia a doua in locul lui Adrian Porumboiu. Emiliana West Rom SRL, compania controlata de omul de afaceri italian Martini Luciano, a urcat anul trecut trei pozitii in clasamentul beneficiarilor de subventii pe suprafata , surclasandu-l pe omul de afaceri roman Adrian Porumboiu, care a iesit din top 10, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Emiliana a incasat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), in contul campaniei agricole 2014, subventii in valoare totala de 6,6 milioane de lei, in contextul in care producatorul a solicitat sprijin financiar pe schema de plata unica pentru 10.529 de hectare, pe care le detine in judetul Timis. In 2013, Emilia West Rom detinea peste 10.615 hectare pentru care a beneficiat de subventii in valoare de 7,6 milioane de lei. Mentionam ca valoarea subventiei pe suprafata a scazut in 2014 la 156,9 euro pe hectar, fata de 160,7 euro pe hectar in 2013.

Vanzari record la casele de lux. Bogatii se bucura ca se pot lauda cu ele. Anul trecut au fost vandute in lume cinci locuinte de peste 100 milioane dolari, anunta casa de licitatii Christie’s. Cei 1.800 de miliardari ai planetei au devenit colectionari de case. „Oamenii vor locuinte-trofee. Si sunt mai bune decat aurul deoarece te poti lauda cu ele”, spune un magnat din real estate. Cea mai scumpa locuinta vanduta anul trecut a fost un domeniu din East Hampton, New York, pentru care Barry Rosenstein, managing partner la fondul de hedging Jana Partners, a platit 147 milioane dolari. Pozitia intai a fost smulsa pret de un milion de dolari in fata unei vile din Saint-Jean-Cap-Ferrat, in Franta, pentru care cumparatorul a dat 146 milioane dolari, scrie Capital.ro.

Mercedes-Benz GLS: Imagini randate cu urmasul lui GL – Proiecte secrete. In 2019, Mercedes-Benz GLS va inlocui actualul GL si va avea tot sapte locuri si un ampatament mai lung de 3 metri. Noua platforma, dar si noile tehnologii, precum scaunele mai usoare si mai subtiri, vor reduce masa totala si vor permite crearea unui spatiu interior mai generos. Spre deosebire de actualele jante de top, de 21 si de 22 de inchi, GLS va putea fi echipat cu noi modele de jante de 22 si de 23 de inchi, scrie Auto-bild.ro.

Evolutie incredibila a pretului carburantilor de la inceputul anului. Benzina trebuia sa fie 7,17 lei. Daca pretul carburantilor ar fi inglobat in totalitate influenta cresterii cotatiilor pe pietele internationale, evolutia cursului de schimb leu/dolar si taxele, benzina ar fi trebuit sa coste 7,17 lei, iar motorina putin peste 6 lei, spun reprezentantii unei companii petroliere, pentru ECONOMICA.NET. Benzina 95 costa acum, in medie, 5,75 lei, iar motorina standard 5,68 lei. La inceputul anului, benzina era 5,1 lei iar motorina 5,3 lei. Daca piata din Romania ar fi incorporat 100% impactul cursului si al cotatiilor la produse, benzina ar fi fost cu 2,1 lei mai scumpa, iar motorina cu aproape 40 de bani mai scumpa, ceea ce s-ar fi transpus intr-o crestere de pret de peste 30% la benzina si de circa 13% la motorina. In realitate insa, majorarile au fost mult mai mici, de doar 12,7% la benzina si de 7% la motorina.

DRAGOS DARABUT: „Piata chineza – cea mai interesanta dintre pietele globale de actiuni”. Piata chineza de actiuni este de departe cea mai interesanta, pentru urmatoarele 6-12 luni, considera Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management, care ne-a acordat un interviu. De altfel, investitia pe bursa din China si achizitia de dolari americani au adus fondului inchis Global Investing Fund, administrat de „Vanguard Asset Management”, un randament de 16,67%, in ultimele 12 luni, potrivit domnului Darabut. Acesta este de parere ca relaxarea cantitativa din Europa va produce efecte pozitive, in timp, si pentru economia Romaniei, chiar daca impactul asupra bursei locale a fost nesemnificativ in debutul anului, potrivit Bursa.ro.

Seful FMI cere eliminarea „stimulentelor distorsionate” pentru bancheri. Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a lansat miercuri un apel pentru modificarea sistemelor de recompensare a bancherilor, in ideea eliminarii stimulentelor distorsionate care au dus la criza financiara globala, transmite AFP. Autoritatile din SUA, Uniunea Europeana si Marea Britanie au cerut bancilor sa dea dovada de moderatie cand vine vorba de politica de recompensare a angajatilor. In plus, au fost introduse si o serie de reguli precum limitarea bonusurilor de catre UE la 200% din salariul de baza. Cu toate acestea, Lagarde insista ca mai sunt multe lucruri de facut, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro