Sari direct la conținut

Business Report: Harta restantierilor. Judetele in care romanii au fost doborati de rate; Cele mai avantajoase variante de economisire; Vara secetoasa la stat: veniturile programate nu s-au facut. Fonduri europene, nici jumatate. Investitii, cu zero in fata

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Harta restantierilor. Judetele in care romanii au fost doborati de rate. Chiar daca restantele la creditele contractate de populatie si firme au scazut semnificativ in primele noua luni ale acestui an, ponderea sumelor restante in totalul imprumuturilor luate depaseste 12% in judetele Sibiu, Giurgiu, Mehedinti si Salaj. Valoarea restantelor la imprumuturile luate de la banci de persoane fizice si firme au scazut in primele noua luni ale acestui an cu aproape 35%, pana la echivalentul a 13,58 miliarde de lei (3 miliarde de euro), dupa ce in 2015 s-a mai consemnat o scadere de 15%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, ponderea sumelor restante in totalul portofoliului de credite s-a redus treptat, de la peste 15% la putin peste 6%. Totusi, sunt judete in care populatia si firmele inregistreaza restante la plata ratelor mai mari de 10% din totalul creditelor contractate.Judetul Sibiu ocupa primul loc in topul restantierilor la banci – persoane fizice si persoane juridice. Sumele restante in Sibiu au scazut cu peste 16% in primele noua luni ale acestui an, pana la echivalentul a 642 de milioane de lei, relateaza Adevarul Financiar.

Cele mai avantajoase variante de economisire. Conturile de economii, depozitele la termen sau fondurile de investitii sunt cele mai accesibile instrumente de economisire pe care le au romanii la dispozitie. Daca depozitele si conturile de economii nu mai aduc castigurile de alta data si sunt doar un mod sigur de a-ti pastra banii, fondurile de investitii pot aduce randamente un pic mai avantajoase.Bani albi pentru zile negre, a fost motto-ul romanilor in anii de criza. Desi banii au fost mai putini, economiile au crescut substantial. Bancile comerciale pun la dispozitie o gama variata de produse de economisire care raspund unor nevoi specifice ale clientilor. Important este sa te informezi si sa alegi varianta optima pentru tine la momentul respectiv. Este intotdeauna o idee buna sa diversifici, sa depui atat in lei, cat si in valuta atunci cand economisesti pe termen mediu si lung. Daca sumele de care dispui sunt intr-o anumita moneda, o sa ai un cost de schimb valutar pentru transformarea acestora intr-o alta moneda, scrie Capital.

Vara secetoasa la stat: veniturile programate nu s-au facut. Fonduri europene, nici jumatate. Investitii, cu zero in fata. Incasarile bugetare sunt sub nivelul programului trimestrului al treilea in principal din cauza gradului scazut de absorbtie a sumelor primite de la UE, precum si din cauza nerealizarii veniturilor din taxa clawback, a veniturilor din TVA si a celor nefiscale, arata concluzia raportului asupra executiei bugetului in trimestrul de vara. Cheltuielile de investitii ale guvernului in cele trei luni de vara au fost de sub 1% din PIB. Gradul de realizare a veniturilor bugetare in al treilea trimestru a fost de doar 93,6%. La impozitul pe profit au fost de 98,4%, din ce era programat. La impozitul pe venit programul a fost depasit cu 4,2%, dar din influenta cresterii salariului minim anul acesta si a salariilor unor categorii de bugetari. Incasarile din impozitele si taxele pe proprietate s-au realizat in proportie de doar 89,8%. La TVA au fost de 96,5%, anunta Economica.net.

Familia Dusu, una dintre cele mai bogate din Constanta, in negocieri de 10 milioane euro pentru complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere. A trebuit sa scada succesiv pretul complexului din Olimp, pe care tot incearca sa-l vanda de cativa ani, si sa ajunga undeva la 10 milioane de euro, pentru ca omul de afaceri Josef Goschy sa gaseasca si primii investitori interesati cu adevarat sa cumpere: verii Dusu din Constanta, care detin, printre altele, firma de materiale de constructii Celco si mai multe hoteluri pe litoral. Surse din piata spun ca cei doi sunt in negocieri avansate pentru a prelua complexul. Cu cat se degradeaza mai tare complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere din Olimp, cu atat are mai mari sanse sa fie vandut. Motivul nu este, ca in cazul vinurilor, ca ar deveni mai valoros, ci dimpotriva. Cu cat trec anii, cu atat mai presat de datoriile de la banci este Josef Goschy si lasa din ce in ce mai mult din pret, incercand sa il vanda, scrie Profit.ro.

Rompetrol Rafinare, in situatie de dizolvare. Kazahii sustin ca activitatea Petromidia se desfasoara normal, problema urmand sa fie rezolvata in AGA. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a notificat in urma cu cateva zile KMG International ca Rompetrol Rafinare, care administreaza Petromidia, cea mai mare rafinarie de pe piata locala, se afla in situatie de dizolvare, societatea aflandu-se sub incidenta articolului 153 din Legea 31/1990. Articolul mentionat mai sus se refera la faptul ca activele nete ale unei societati (diferenta dintre valoarea activelor totale si totalul datoriilor ) trebuie sa reprezinte cel putin jumatate din capitalul social al acesteia. In caz contrat, societatea trebuie dizolvata, daca nu se organizeaza o AGA pentru remedierea acestei situatii. O solutie ar fi diminuarea capitalului social, ori majorarea activelor nete. La finele anului trecut, Rompetrol Rafinare aavea un capital social de 4.410.920.572 lei, iar diferenta dintre totalul activelor si datoriile curente a fost de 1.806.972.148 lei, adica un nivel mai mic decat jumatate din capitalul social, anunta Capital.

BMW i a implinit 3 ani. 100.000 de masini eco produse de bavarezi au ajuns pe sosele. S-au implinit e ani de cand BMW lansa pe piata sub-brandul i. In tot acest timp, BMW a livrat 100.000 de vehicule cu propulsie electric si hybrid plug-in. BMW i3 a ajuns la cota 60.000, valoare care il pune pe primul loc in topul vehiculelor electrice din segmentul compact premium. BMW i8 a fost livrat pana acum in 10.000 de exemplare, iar diferenta pana la 100.000 o trecem in dreptul hibridelor de tip plug-in comercializate in prezent sub denumirea de BMW iPerformance, relateaza Auto Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro