Business report: Ieftinire masiva a carburantilor. 5 lei litrul de motorina; Halele industriale romanesti au devenit cele mai lichide proprietati; Un profesor de economie explica cum ar putea fi marite salariile profesorilor si ale medicilor
Ieftinire masiva a carburantilor. 5 lei litrul de motorina. Petrom a coborat preturile carburantilor cu 40 de bani la benzina si circa 20 de bani la motorina, in ultimele saptamani. Scaderile se datoreaza prabusirii pretului barilului de titei de pe pietele internationale. Petrom a ieftinit carburantii, cu 6 bani motorina si 11 bani benzina. Astfel, la o statie Petrom din tara, motorina ajunge la 5,01 lei, un pret pe care romanii nu l-au mai vazut din iarna. Ieftinirea are doua componente: una in care benzina s-a ieftinit cu 6 bani si motorina cu 3 bani, azi de la 23.00, in cadrul campaniei de week-end pe care compania o deruleaza pana in octombrie, si alta reprezinta o ieftinire, pur si simplu, pe care a facut-o compania de la ora 0.00, in care benzina mai pierde 5 bani, iar motorina alti 3 bani, noteaza Economica.net.
UE investeste 75 de milioane de euro in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia pentru protectia mediului. Noul program transfrontalier Interreg-IPA, adoptat astazi de Comisia Europeana, vizeaza protejarea mediului in regiunile de frontiera dintre Romania si Serbia. Zona vizata de program se afla in centrul macroregiunii europene a Dunarii. Bazinul Dunarii acopera mai mult de jumatate din frontiera dintre cele doua tari. Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente si ecologice. In plus, acesta va oferi cetatenilor oportunitati de ocupare a fortei de munca, imbunatatirea asistentei medicale si un acces sporit la invatamantul tertiar, informeaza Adevarul.ro.
Aeroportul Arad, aproape nefunctional. Nu mai are curse de pasageri, si nici transport de marfa nu opereaza. Ramas de cateva luni fara curse de pasageri si cu mai putin de o tona trafic de marfuri in primul semestru al anului, Aeroportul din Arad este la coada clasamentului aeroporturilor din Romania. Cele mai recente statistici ale Asociatiei Aeroporturilor din Romania confirma dezastrul anuntat deja din primavara. Cu un total de 8.187 pasageri in primele sase luni ale anului, Aeroportul Arad a ajuns la coada clasamentului aeroporturilor din Romania, fiind depasit doar de aeroporturile din Suceava, Baneasa, Oradea si Tulcea, inchise din cauza renovarilor pe care le sufera. In ceea ce priveste transportul de marfa, acelasi bilant arata faptul ca anul acesta, de la Arad, nu a plecat nici macar o tona, scrie EVZ.ro.
Un profesor de economie explica cum ar putea fi marite salariile profesorilor si ale medicilor. Desi se vorbeste despre „o risipa” in sectorul bugetar, profesorii sau medicii sunt codasi cand vine vorba de salarii. Profesorul de economie, Cristian Paun, spune ca o solutie ar putea fi privatizarea acestor servicii. „Eu, care sunt liberal in gandirea economica, as merge pe ideea unei privatizari mai pronuntate in zona serviciilor publice. Adica in momentul de fata eu cotizez din toate veniturile mele la sistemul public de pensii, fara a putea sa aleg un sistem privat de sanatate. Deci, nu pot sa aleg. Intai platesc sistemul public de sanatate si apoi aleg sistemul privat, daca mai am de unde sa platesc pentru sistemul privat de sanatate. Ori aici e problema: sistemul privat e inexistent in materie de sanatate, de educatie si nici nu facem foarte mult sa il ajutam”, a spus declarat Cristian Paun, pentru Digi24.ro.
Halele industriale romanesti au devenit cele mai lichide proprietati. Strainii se bat sa cumpere. Dupa ce au livrat depozite in suprafata de 86.000 mp in trimestrul al doilea al acestui an, aproape toate construite la cerere, dezvoltatorii imobiliari activi in Romania pregatesc finalizarea unui stoc cu o suprafata similara in a doua parte a anului, conform calculelor JLL. In paralel, investitorii au cumparat numai in prima jumatate a acestui an cinci parcuri logistice in valoare de 164 mil. euro, volum aproape de trei ori peste cel consemnat in 2014. Dupa un prim trimestru in care nu s-a finalizat niciun depozit, in ultimele trei luni, dezvoltatorii au adus pe piata jumatate din suprafata programata pentru acest an, scrie Capital.
Conflictul de la RAAN: Ministerul Energiei reaminteste ca a propus oprirea controlata a producatorului de apa grea. Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MEIMMMA) isi precizeaza pozitia fata de situatia creata la Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) intr-un comunicat in care reaminteste ca i-a propus administratorului judiciar al producatorului de apa grea oprirea controlata a combinatului de la Drobeta-Turnu Severin, informeaza Adevarul.ro.
Proiect de lege – Pedepse mai aspre pentru soferii care se urca la volan sub influenta bauturilor alcoolice. Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR, vrea sa initieze un proiect de lege care sa vina cu pedepse mult mai aspre pentru soferii care se urca la volan sub influenta bauturilor alcoolice. Acesta propune ca in cazul contraventiilor, permisul celui prins sa fie suspendat pentru o perioada de pana la un an. In plus, Tudor Ciuhodaru propune ca pedeapsa in cazul in care un sofer provoaca un accident dupa ce s-a urcat la volan sub influenta alcoolului sa ajunga pana la 10 ani de inchisoare. Cat despre cei care cad sub incidenta penala, deputatul UNPR vrea permisul suspendat intre 5 si 10 ani, iar pentru recidivare, permisul ar trebui suspendat pentru inca 10 ani, noteaza Auto-Bild.ro.
„Aurul prinde viteza, in timp ce fondurile hedge zboara”. Sentimentul legat de aur si alte piete de metale a fost accentuat negativ in ultima perioada, arata o analiza semnata de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank. „Niciun semn de inflatie combinata cu o crestere a profitului pe titluri de stat, monedele din economiile emergente au fost in colaps, nicio cerere de protectie, un dolar in crestere si o crestere a dobanzii Rezervei Federale tot mai aproape: toti sunt factori care au dus la un exod… departe de aur”, potrivit sursei. Analiza arata: Capat de linie: fondurile de hedge fug de ETP-urile bazate pe aur din cauza unei miscari haotice – de tipul celei de pe piata titeiului – care ar putea sa-si faca loc pe piete, scrie Bursa.ro.