Sari direct la conținut

Business report: Isărescu ar fi aruncat în piaţă, într-o zi, jumătate de miliard de euro pentru a proteja leul; Traficul de mărfuri în porturile Constanța și Mangalia a crescut; Autostrada spre Moldova, în aer

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Isărescu ar fi aruncat în piaţă, într-o zi, jumătate de miliard de euro pentru a proteja leul: Abordarea Guvernului este corectă. Doar într-o singură zi, banca centrală ar fi aruncat în piaţă aproximativ 600 de milioane de euro pentru a întoarce din devalorizare moneda naţională, care trecuse pe pieţele din Marea Britanie şi America de 4,8066 lei în cursul zilei-nopţii de 27 spre 28 noiembrie. Per total, în noiembrie, BNR ar fi cheltuit din rezerva valutară circa 1,2 miliarde de euro prin intervenţii menite să apere devalorizarea prea rapidă a leului, după cum estimează surse din piaţa bancară. În discursul său, de după aceste evenimente, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat: „Noi, la banca centrală ne menținem opinia că o corecție a deficitului extern, când se va întâmpla, nu se va putea face (doar) prin deprecierea cursului de schimb”, potrivit Economica.net.

Economia germană la final de an: șomaj mai mic ca oricând, probleme mari pentru industria auto. Germania înregistrează în noiembrie cea mai redusă rată a șomajului de la reunificare. Consumul contribuie la echilibrarea situației, având în vedere conjunctura economică nefavorabilă. Industria auto are probleme mari. Numărul șomerilor a scăzut în noiembrie în Germania la 2,18 milioane, cel mai redus nivel de la reunificarea țării. În noiembrie au existat cu 24.000 de persoane fără loc de muncă mai puține decât în octombrie și cu 6.000 mai puține față de anul trecut, după cum a anunțat Agenția federală a Muncii (BA) din Nürnberg. Rata șomajului este de 4,8 procente. Cel mai puternic afectată este în prezent industria auto, pilon al economiei germane, care suferă din cauza problemelor din piețele internaționale, conform DW.

Tot mai mulți lideri europeni sunt obsedați de aur. Motivul pentru care își fac rezerve. Zilele trecute, Guvernul Poloniei şi-a manifestat puterea economică după ce a finalizat repatrierea a 100 de tone din rezerva de aur. În Ungaria, premierul Viktor Orban a decis să majoreze deţinerile de aur pentru a creşte securitatea rezervelor. Un ultim exemplu este fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care are şanse să revină la putere, şi care a cerut Parlamentului de la Bratislava să oblige Banca Centrală să repatrieze o parte din rezervele de aur care sunt păstrate în Marea Britanie. România a încercat şi ea să repatrieze o parte din rezervele sale de aur stocate în Marea Britanie însă aceste planuri au fost suspendate după schimbarea Guvernului, notează Știrile Pro Tv.

Autostrada spre Moldova, în aer: există constructori cu oferte, dar Guvernul vrea un nou studiu de fezabilitate. Cel puţin doi investitori au fost selectaţi pentru construirea Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin parteneriat public-privat şi au cerut prelungirea termenului de depunere a ofertelor. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunţat joi revizuirea și completarea studiului de fezabilitate, din fonduri europene, pe întreg amplasamentul viitoarei autostrăzi A8, de la Târgu Mureș la Ungheni. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a prelungit până pe 3 februarie termenul până la care pot fi depuse ofertele de către candidaţii selectaţi pentru realizarea tronsonului Târgu Neamţ – Iaşi din viitoarea autostradă care va lega Ardealul de Moldova (A8), arată Economica.net.

Un miliardar din Emiratele Arabe Unite, noul proprietar al casei de modă Roberto Cavalli. Miliardarul Hussein Sajwani, CEO-ul gigantului imobiliar Damac Properties, a achiziţionat casa de modă italiană Roberto Cavalli, o marcă ce a trecut prin mai multe crize financiare în ultimii ani. CEO-ul gigantului imobiliar Damac Properties din Emiratele Arabe Unite, Hussein Sajwani, a achiziţionat joi casa de modă italiană Roberto Cavalli, a anunţat grupul său din Dubai, fără să precizeze suma cu care a fost încheiată această tranzacţie. Cunoscut pentru proiectele sale luxoase, Damac Properties este unul dintre cei mai importanţi actori din sectorul imobiliar din Orientul Mijlociu şi a construit, printre altele, Trump International Golf Club, inaugurat la Dubai în februarie 2017, conform Capital.ro.

3 strategii simple pentru a renunța la fast-fashion: „Primesc alertă prin SMS când o achiziție depășește pragul de 400 de lei…” 3 strategii simple pe care le-am aplicat pentru a renunța la cumpărături și, mai ales, la fast fashion (fast fashion = haine la prețuri accesibile adaptate după modelele marilor designeri, care pătrund rapid in toate garderobele noastre). Am ales numai magazine/ branduri cu haine statement, de calitate, cu design și materiale inedite, pe scurt magazine mai scumpe. Dacă ai fost vreodată în situația de a cumpăra haine doar pentru că sunt ieftine sau dacă cumpărăturile sunt o formă de divertisment, am o propunere: data viitoare când mergi la shopping, alege ceva scump, adică un preț peste limita superioară pe care obișnuiești să o plătești. Destul ca să te facă să transpiri puțin și să doară portofelul, scrie Republica.ro.

Traficul de mărfuri în porturile Constanța și Mangalia a crescut. Traficul total de mărfuri înregistrat în primele zece luni ale anului 2019 în portul Constanța (cu zonele Constanța și Midia) și portul Mangalia a crescut cu 8,36%, ajungând la 55,83 milioane tone, față de 51,5 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. În primele zece luni ale anului 2019, au ajuns în porturile maritime românești 12.206 nave (11.424 nave la zece luni 2018), din care 3.495 nave maritime și 8.711 nave fluviale. Din traficul total înregistrat, traficul maritim a fost 43 milioane tone (creștere de 5,17%), iar cel fluvial a reprezentat 12,8 milioane tone (creștere de 20,65%), se arată în articolul Profit.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro