Sari direct la conținut

Business report: Marșul dubios al Chinei în Europa; Capitalul străin în România și în UE. Observaţii; Fumezi taxe: când cumperi un pachet, plăteşti real doar patru ţigări. Pe restul le ia statul

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Capitalul străin în România și în UE – ponderea valorii adăugate. Observaţii, lecții, socoteli. Cu un nivel de 44%, ne situăm imediat sub podiumul ocupat de Ungaria (51,4%), Slovacia (48,1%) şi Luxemburg (44,6%).Trebuie precizat, însă, că statistica Eurostat se referă doar la sectorul non-financiar. Revenind la trio-ul Cehia, România, Portugalia, poziţia investiţională netă este cea care face diferenţa şi explică dinamismul economic (moderat dar solid) ceh în comparaţie cu stagnarea portuheză. Aşadar, Cehia bifa criteriul european cu -27%, România se străduia pe la -49%, explică cursdeguvernare.ro.

Marșul dubios al Chinei în Europa. La Dubrovnik, în Croația, are loc al nouălea summit în așa-numitul format 16+1. Acest club eterogen alcătuit din mai multe țări europene și China este foarte periculos pentru UE, crede Robert Schwartz.Între timp, este vorba de proiecte de miliarde de euro în aproape toate domeniile vitale din cele 16 țări fost comuniste: infrastructură, tehnologie, industrie grea, construcția de locuințe, energie și agricultură – este un spectru atotcuprinzător. Dar pentru China este vorba de mai mult decât doar de bani și expansiune economică în aceste țări. Creditele de miliarde și investițiile sunt rentabile și din punct de vedere politic. Se pare că strategia dubioasă a Beijingului dă roade, porivit Deutsche Welle.

BCR crește puternic comisioanele pentru tranzacțiile la ghișee și încearcă să împingă clienții către platforma George. Banca Comercială Română, care are peste 3 milioane de clienți, majorează comisioanele de retragere și procesare tranzacții la ghișeu sau prin telefon, încercând să descurajeze clienții să apeleze la operațiunile care implică angajații băncii și să-i împingă către platforma de internet banking George, unde costurile sunt reduse. Totodată, banca majorează și comisioanele de administrare ale conturilor curente pentru clienții care nu încasează venituri regulate și scoate din ofertă extrasele de cont trimise prin poștă, potrivit Profit.ro.

Unul dintre cei mai vechi oameni din Mediafax pleacă din compania lui Adrian Sârbu. Indira Crasnea, unul dintre cei mai vechi angajați ai Mediafax, părăsește grupul de presă după 25 de ani. Jurnalista a fost în ultima perioadă redactor-șef al publicației „Monitorul apărării și Securității”, parte a Mediafax. Contactată de Paginademedia.ro, jurnalista a confirmat plecarea, însă nu a dorit să vorbească despre planurile de viitor.

Fumezi taxe: când cumperi un pachet, plăteşti real doar patru ţigări. Pe restul le ia statul. Statul ia 16 ţigări dintr-un pachet de 20, schimbul curat între producător şi client fiind de doar 4 ţigări. Comerţul între tine şi producător se limitează la o cincime din preţul pachetului. În care intră şi câştigul infim al magazinului de la care cumperi, care le vinde doar să te atragă să mai cumperi şi altceva. Un fumător din România are un coş de consum cu circa 30% peste cel al unui nefumător. Vestea proastă pentru fumători este că ţigările vor continua să se scumpească, aşadar statul va lua din ele tot mai mult, scrie Economica.net.

Milioane de conturi blocate de ANAF. De ce pune Fiscul poprire pe toate conturile debitorului, pentru aceeaşi datorie. Modificările succesive ale legislaţiei fiscale, efectuate şi de mai multe ori într-un singur an, coroborate cu imposibilitatea contribuabililor de a efectua plăţile online, au dus în 2018 la blocarea a milioane de conturi bancare. directorul general al BRD a precizat că, în prezent, primesc popririle de la ANAF în format electronic, dar dificultatea care ar trebui să fie rezolvată este că sunt trimise pe toate conturile persoanei vizate, spre deosebire de executorii judecătoreşti care trimit direct pe contul vizat, potrivit Adevărul.

Un fond de investiții cu 100 miliarde de dolari în buzunare vine la Cluj ca să găsească startup-uri în IT. Un festival de IT aduce în premieră în România, la Cluj, oameni-cheie din companii ca Nike sau BBC. E vorba de festivalul Techsylvania, ai cărui organizatori spun că pregătesc „o ediție-eveniment care redefinește conceputul conferințelor de tehnologie din Europa de Est”. Festivalul numără 50 de speakeri internaționali, oameni de decizie din companii precum Nike sau BBC, dar și ingineri, fondatori, investitori, directori executivi din domeniul IT și bancar, dar și antreprenori, în total, peste 3.000 de participanți, potrivit Actual de Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro