Sari direct la conținut

Business report: Masina "made in Brasov", prezentata oficial; Alarma in agricultura: pretul graului a scazut sub 600 de lei tona, iar al porumbului – sub 700 de lei; Ryanair s-a uitat si la Romania, dar a ales Polonia pentru deschiderea unui centru IT

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

SIF-urile si Fondul Proprietatea au active de aproape 19 miliarde lei. Fondurile inchise de investitii mari au active totale aproape egale cu cele ale fondurilor mutuale dupa primele sapte luni ale anului, perioada in care au inregistrat in marea majoritate cresteri. Societatile de investitii financiare (SIF) si Fondul Proprietatea evolueaza anul acesta la fel de bine ca majoritatea companiilor din sectorul financiar, cel putin in prima jumatate a anului. Iar aceasta evolutie are loc in ciuda scaderilor inregistrate de principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Indicele extins al bursei, BET-XT, a inregistrat o scadere de 8,4% in primele sase luni ale anului, in linie cu bursele din regiune, exceptie facand cea din Ungaria unde indicele princial, BUX, a consemnat o crestere de 10,05%, scrie Capital.

David Hay, AFI Europe Romania: Avem cerere pentru birouri la Brasov. E incredibil. Dezvoltatorul AFI Europe Romania spera sa inceapa anul acesta lucrarile de constructie la un nou proiect pe piata locala. Este vorba de un centru comercial, dar si de doua cladiri de birouri la Brasov, pentru care compania inregistreaza deja cereri. AFI Europe Romania, care a dezvoltat pe piata locala malluri AFI din Cotroceni si Ploiesti, dar si cinci cladiri de birouri, dintre care trei sunt la vanzare, vrea sa inceapa anul acesta constructia la mallul din Brasov, pentru care a obtinut in urma cu doua luni Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Noul mall sub marca AFI va fi construit pe terenul fostei fabrici Hidromecanica, cumparat de la belgienii de la Cora. Centrul comercial va avea o suprafata inchiriabila de 40.000 de mp, dar si doua cladiri de birouri, una cu o suprafata de 16.000 de mp, iar cealalta de 13.000 de mp. „Lucram acum la obtinerea autorizatiei de constructie si speram sa incepe anul acesta si sa deschidem in primavara lui 2018. Vom merge cu lucrarile la birouri si mall in paralel. Inca lucram la design si avem deja cerere pentru birouri. E incredibil”, spune David Hay, directorul executiv al AFI Europe Romania, citat de Economica.net.

Masina „made in Brasov”, prezentata oficial. Masina „made in Brasov” a fost dezvaluita. Vorbim despre un hibrid, la constructia caruia au contribuit toti marii producatori de piese auto din judet. Masina seamana deocamdata cu un vechicul din filmele SF, ceea ce a si atras sute de vizitatori. O masina cu doua locuri, cu volan de Audi, tapiterie de Mercedes si vitezometre de Maserati – toate produse in Brasov. Este prototipul pentru care si-au unit fortele mai multi producatori romani de piese auto. Deocamdata, vehiculul scos parca dintr-un film SF are doar 40 la suta din piesele necesare unui autoturism complet. Si asta pentru ca in judet nu exista si o firma care sa produca motoare. „Functionala nu este, dar va fi curand. Scopul a fost sa aratam ce inginerie exista in Brasov. Brasovul are o industrie foarte puternica in domeniul interiorului. Practic, interiorul unei masini se poate face aici”, spune Werner Brawn, presedintele Clubului Economic German Brasov, potrivit Digi 24.

Alarma in agricultura: pretul graului a scazut sub 600 de lei tona, iar al porumbului – sub 700 de lei. Campania de recoltare din acest ans-a desfasurat in paralel cu un val de scaderi dramatice la preturile graului si porumbului, reiese din datele centralizate de Ministerul Agriculturii (MADR). Ultimele cotatii, actualizate pe 31 august, arata ca in Banat pretul graului pentru panificatie a scazut de la peste 600 de lei tona in iunie 553,4 de lei tona in prezent. Si in Oltenia sunt scaderi dramatice, de la 675 de lei tona in iunie la 586,3 de lei tona in prezent. Muntenia se mentine cu greu peste pragul de 600 de lei tona, dar si aici coborarea cotatiilor este abrupta: de la 670 in iunie la 605 lei tona in prezent. Si porumbul este in cadere: Ministerul Agriculturii consemneaza cotatii de 700 de lei tona in Banat, dupa niveluri de peste 700 de lei in cursul lunii iunie, iar Oltenia se prezinta cu preturi putin peste 530 de lei tona (dupa un varf de 695 de lei consemnat in iunie). In Muntenia, preturile la porumb au coborat la 602 lei tona, de la mai mult de 700 de lei tona in iunie, relateaza AdevarulFinanciar.

Ryanair s-a uitat si la Romania, dar a ales Polonia pentru deschiderea unui centru IT. Multinationalele lumii stiu ca Romania este o fabrica de specialisti IT. Multe dintre ele si-au deschis sedii la Bucuresti, dar au migrat si spre orasele secundare. Spre sectorul IT de la noi s-au uitat si specialistii de la Ryanair, atunci cand au decis sa deschida un centru IT in regiune. Polonia insa, a castigat. Compania aeriana low-cost Ryanair a ales orasul Wroclaw din Polonia pentru deschidera unui centru IT, unde vor fi angajati 120 de specialisti. Irlandezii mai vor sa construiasca si un hangar pe aeroportul Chopin din Varsovia, unde va angaja 150 de persoane. Aceasta mutare vine in contextul in care Rynaiar domina piata din Polonia, cu o cota de piata de peste 30%, si ataca LOT Polish Airlines prin mutarea zborurilor interne de pe aeroportul Modlin, aflat la circa 40 de km de Varsovia, pe Chopin, anunta Economica.net.

Nu mai sunt 499, ci 500! Ferrari va mai produce un exemplar al modelului LaFerrari. In urma cu cateva zile, Ion Tiriac a inmatriculat modelul LaFerrari, una dintre cele 499 de masini, editie limitata. Italienii au decis insa mai produca o unitate in plus, iar banii incasati sa fie donati victimelor cutremurului din Peninsula. Cu un pret oficial de 1 milion de euro, cel mai rapid si puternic Ferrari din istorie a fost produs in 499 de exemplare. Cu toate acestea, va exista si exemplarul 500, iar banii incasati din vanzarea acestuia vor fi destinati pentru ajutoratea victimelor seismului cu magnitudinea de 6.2 grade pe scara Richter care a avut loc in Italia in 24 august, scrie Auto-bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro