Sari direct la conținut

Business report: O companie chineza de stat a propus realizarea unei centrale atomice in Basarabia; Cum poti sa pleci in vacanta acum si sa platesti in rate mai tarziu; O companie chineza de stat a propus realizarea unei centrale atomice in Basarabia

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Harta puterii de cumparare din UE: Romania e tot in coada clasamentului, dar se distanteaza fata de Bulgaria. Romania se numara in continuare printre tarile europene cu cele mai scazute rate ale puterii de cumparare (in raport cu media UE), insa si-a imbunatatit pozitia fata de ultima clasata, Bulgaria, reiese din datele prezentate in studiul „Romania in Uniunea Europeana 2016”, publicat de Institutul National de Statistica (INS) si consultat de Adevarul. Datele – valabile pentru anul 2014 – arata ca Bulgaria are cea mai joasa putere de cumparare (47% fata de media UE, in stagnare fata de anii anteriori), urmata de Romania (cu 55%, in urcare de la 49% in 2010 si 54% in 2013) si de Croatia (59%, nou intrata in clasament).

Cum poti sa pleci in vacanta acum si sa platesti in rate mai tarziu. Cele mai mari agentii de turism din Romania accepta si plata vacantei in rate. Daca unele accepta tipul de rate: avans, principal si lichidare, majoritatea accepta cardul de vacanta care permite cumparatorului achitarea unui sejur de vis in 3, 5, 6 sau 10 rate, in functie de optiunile clientului si de cat de scump e creditul. Ratele au dobanda zero daca programul de rambursare al imprumutului este respectat intocmai. Cel putin sase banci ofera posibilitatea platii vacantei prin card la agentiile cu care acestea au incheiate parteneriate, scrie Economica.net.

Anca Bidian, Kiwi Finance: 2016 a depasit varful vanzarilor in imobiliare din 2008. 2016 este unul foarte bun pentru vanzarea de locuinte, este de parere Anca Bidian, patroana firmei de brokeraj de credit, Kiwi Finance. Potrivit acesteia, primele trei luni din 2016 au depasit ca valoare dar si ca volum, varful vanzarilor din 2008. „2015 a fost un an foarte bun. Ca dupa dezghet. In primul rand din partea clientilor s-a simtit o recapatare a increderii, iar din partea bancilor dezghetul incepuse din 2013, insa intre clienti si banci, in ultimii sapte ani a fost un joc de-a soarecele si pisica. Drept urmare 2015 a fost un an in care s-au intalnit vointa si putinta ca sa spun asa. Si s-a vazut un an bun. Nu vorbesc numai in termen de cifre ci de optimism. La finalul anului au inceput discutiile cu ghidusiile legislative care au produs ce au produs. Si anume in prima parte a anului 2016 a existat un aflux de cereri de creditare care a depasit nivelul de varf a anului 2008. (…) La noi, intr-o singura luna din 2016, au fost inregistrate cereri de 26-28 de milioane de euro. Avand in vedere ca in 2008 preturile erau duble, inseamna un numar dublu de clienti pe aceleasi volume.”, a declarat Anca Bidian, intr-un interviu pentru Capital.ro, intrebata cum a fost anul 2015 pentru piata bancara.

O companie chineza de stat a propus realizarea unei centrale atomice in Basarabia. China vrea ca Republica Moldova sa ajunga o putere energetica nucleara: compania de stat China National Nuclear Power Company a propus autoritatilor de la Chisinau realizarea in comun a unei centrale nucleare in tara vecina, scrie EurasiaNet.org, preluat de catre site-ul OilPrice.com.Chinezii au propus ca grupul asiatic sa se ocupe de finantare si de operare, insa autoritatile de la Chisinau sunt ezitante, deoarece Moldova nu are destula apa de racire si nici expertiza in domeniul nuclear, mai arata sursa citata. Guvernul Republicii Moldova ar prefera sa se axeze pe energie regenerabila. O delegatie de experti chinezi a vizitat in luna mai Republica Moldova pentru a identifica oportunitati pentru cresterea „cooperarii bilaterale in sectorul energetic”, potrivit unui comunicat. Oficialii chinezi si moldoveni au agreat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru „ansarea de noi proiecte pentru producerea de electricitate in Moldova” pana la finele anului 2016, anunta Adevarul Financiar.

Suzuki sustine o misiune de explorare a Lunii. Producatorul japonez Suzuki a incheiat un parteneriat cu Hakuto, primul echipaj de exploratori pe Luna cu finantare privata din Japonia. Acestia se pregatesc de misiunea Google Lunar XPRIZE, misiune care presupune debarcarea pe Luna a unui vehicul si deplasarea acestuia pe o distanta de 500 de metri. Vehiculul va transmite imagini foto si video de inalta rezolutie, iar producatorul Suzuki s-a angajat sa ofere suportul tehnic necesar in dezvoltarea si fabricarea acestuia, relateaza Auto-bild.ro.

Romania a fost inclusa pentru prima data in categoria tarilor cu o piata imobiliara transparenta intr-un top realizat de JLL. Romania a fost inclusa pentru prima data in categoria pietelor imobiliare considerate transparente, intr-un top realizat de firma de consultanta JLL, plasandu-se pe locul 30 din 109 tari in functie de gradul de transparenta al acestui sector. Topul este realizat anual, incepand din 2007. In regiune, Ungaria ocupa pozitia 26 in topul transparentei pietelor imobiliare, iar Cehia se afla pe pozitia 20, ambele fiind incluse in categoria pietelor transparente. Polonia ocupa pozitia 13, fiind incadrata in categoria tarilor cu un grad ridicat de transparenta, in timp ce Bulgaria se afla pe locul 50, facand parte din categoria pietelor semi-transparente, anunta profit.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro