Sari direct la conținut

Business report: O fuziune internationala ar putea schimba liderul sistemului bancar din Romania; "Super drumarul" ales de Ciolos si Ministerul Transporturilor. Va castiga 15.000 euro/luna; Mirajul Black Friday: de ce cresc preturile inainte de Vinerea Neagra

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

O fuziune internationala ar putea schimba liderul sistemului bancar din Romania. Banca franceza Societe Generale si banca italiana UniCredit, ambele prezente pe piata din Romania, ar putea fuziona, potrivit unor informatii vehiculate de presa internationala. Daca zvonurile se vor adeveri, noua institutie ar deveni cea mai mare banca la nivel local, cu active totale de aproape 80 de miliarde de lei, devansand BCR, cu active de 62,3 miliarde de lei. Informatiile care planeaza in jurul fuziunii dintre cele doua banci europene nu au fost confirmate, dar nici negate de oficiali ai celor doua institutii. Un purtator de cuvant al UniCredit, cel mai mare grup bancar din Italia, a declarat, potrivit Reuters, ca „sunt speculatii ale pietei, pe care banca nu intentioneaza sa le comenteze”. De cealalta parte, niciun reprezentant al Societe Generale nu a dorit sa comenteze, potrivit NewMoney.ro.

„Super drumarul” ales de Ciolos si Ministerul Transporturilor. Va castiga 15.000 euro/luna. Dupa cum ne-a obisnuit, Guvernul condus de Dacian Ciolos numeste in mare secret oameni cheie in companiile de interes public. Ultimul exemplu este Compania Nationala de Investitii Rutiere, „noua perla a guvernului tehnocrat”, la sefia careia a fost instalat Valentin Robert Urlan. O comisie formata din oficiali ai guvernului, din Ministerul Transporturilor si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au selectionat pentru postul de director general al Companiei Nationale de Investitii Rutiere pe Valentin Robert Urlan, administratorul firmei Pentacons, fost angajat al Consitrans, Inocsa Ingineria, Consilier Construct, Viacons si BNR. Valentin Robert Urlan a absolvit Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti si este membru al Asociatiei Profesionale de Drumuri si Poduri, scrie Capital.ro.

Beijingul avertizeaza: Industria americana va avea de suferit daca Donald Trump declanseaza un razboi comercial impotriva Chinei. Presedintele ales, Donald Trump, ar fi „naiv” sa declanseze un razboi economic comercial Chinei, fiindca ar declansa contramasuri ce vor afecta puternic SUA, scrie The Guardian, citand Global Times, o publicatie chineza controlata de conducerea comunista de la Beijing si folosita adesea pentru transmiterea mesajelor de politica internationala. In campanie, Donald Trump le-a promis americanilor ca va duce un razboi comercial impotriva Chinei, cea care „fura locurile de munca ale americanilor”

si este prima destinatie a companiilor care sustin globalizarea. „Comenzile pentru Boeinguri vor fi inlocuite cu cele pentru Airbus. Vanzarile de Iphone si autoturisme americane vor avea de suferit in China, importurile de soia si porumb din SUA vor fi oprite, vom reduce numarul studentilor in SUA.”, ameninta editorialul din Global Times, potrivit cursdeguvernare.ro.

Case pentru corporatisti: dezvoltatorii de proiecte rezidentiale se apropie de parcurile de birouri. Noile ansambluri rezidentiale migreaza catre zonele de birouri, iar investitorii imobiliari prind curaj si construiesc blocuri in proximitatea viesparelor de corporatisti. Doar in zona Barbu Vacarescu-Floreasca-Pipera lucreaza circa 90.000 de corporatisti, arata studiile facute de companiile de consultanta imobiliara. E vorba despre 90.000 de oameni care vor sa evite aglomeratia din orele de varf, infrastructura depasita si accesul din ce in ce mai greu catre zonele de birouri. Oferta dezvoltatorilor este timida acum, dar numarul proiectelor rezidentiale din proximitatea zonelor de birouri va creste. Analistii prevad ca in urmatorii patru-cinci ani rezidentialul va evalua in tandem cu proiectele office, potrivit NewMoney.ro.

Dan Ioan Popescu vinde energia produsa in hidrocentralele proprii la cel mai mic pret din istoria pietei din Romania. Compania ISPH, controlata de DIP, care opereaza mai multe microhidrocentrale, a scos la vanzare energie la 70 de lei/MWh, un pret de peste doua ori mai mic decat media pietei si, de asemenea, de peste doua ori mai mic decat cel dispus sa il ofere cumparatorul. Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice, controlat de fostul ministru al Industriilor din Guvernul Nastase Dan Ioan Popescu, a scos , in 21 octombrie, la vanzare pe bursa un pachet de energie la un pret de 70 de lei pe MWh, cel mai mic pret inregistrat vreodata, pentru contractele bilaterale pe termen lung. Contractul oferit este un raspuns la o cerere de cumparare pentru 57.000 de MWh din partea trader-ului Enol Grup, o firma controlata de un fost director al Electrica, Silviu Boghiu, scrie Capital.ro.

Citroen C-Elysee – facelift pentru rivalul lui Dacia Logan. Reteta patentata de Renault pentru Dacia, de a vinde masini corect echipate la un pret foarte mic cu profituri medii, a fost o sursa de inspiratie pentru mai multi contructori. In grupul PSA, ideea de masina low-cost pentru pietele emergente a dat viata modelelor Peugeot 301 si Citroen C-Elysee, iar acum, ultimul dintre ele, a trecut printr-un facelift. Dupa mai bine de 400.000 de unitati vandute, Citroen C-Elysee a primit o serie de actualizari pentru a fi adus la zi. Printre acestea notam stopurile cu design 3D care ies mult mai bine in evidenta, capacele de 16 inchi cu design modificat si cele doua culori noi, scrie auto-bild.ro.

Mirajul Black Friday: de ce cresc preturile inainte de Vinerea Neagra. Un nou an, un nou Black Friday si aceeasi curiozitate: de cresc preturile inainte de evenimentul reducerilor. Ai putea crede ca magazinele conlucreaza pentru a fura de la popor si a-si indesa in propriul buzunar. Desigur, suna a teorie valabila, daca intram in sfera conspiratiilor. Altfel, exista o explicatie pentru aceste modificari. Realitatea preturilor marite are mai multe intelegeri. Intai, este cea a diferentei intre pretul cand produsul este la promotie si cel cand promotia s-a terminat. Cu cateva saptamani premergatoare unei campanii intense, cum este cea de Black Friday, majoritatea magazinelor aleg sa retraga campaniile promotionale. O practica de tipul ‘all year round campaign’ risca sa scada credibilitatea vanzatorului in ochii consumatorului, explica Playtech.ro.

Reforme structurale 2.0: UE isi aminteste de europeni. Comisarul Pierre Moscovici: „Riscam sa adancim prapastia dintre oameni si asa-zisele elite”. In opinia comisarului Moscovici, Europa trebuie sa invete ceva din lectiile „Brexit” si „Trump” si sa se concentreze pe cresterea standardelor de viata si sa furnizeze o mai mare prosperitate cetatenilor sai. „Alegerile din Statele Unite ne-au demonstrat ca multi oameni se simt abandonati. Trebuie sa avem grija de acestia, altfel riscam sa adancim prapastia dintre oameni, guverne si asa-zisele elite”, afirma Pierre Moscovici.De remarcat faptul ca Pierre Moscovici insista ca Reforma 2.0 sa aiba o dimensiune sociala egala. Comisarul european a respins ferm ideea formarii unui grup de state care sa continuie mai rapid pe calea integrarii, potrivit cursdeguvernare.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro