Sari direct la conținut

Business report: Piata muncii, sub presiune, se intoarce la varful de dinaintea crizei. Topul celor mai mari angajatori din fiecare judet al Romaniei; Bucurestiul va avea noi poli de afaceri, in zonele Grozavesti – Politehnica si Unirii – Timpuri Noi, in urmatorii 5-10 ani; Preturile locuintelor noi, in crestere cu 10% fata de anul trecut

HotNews.ro

Noi tipuri de sprijin pentru micii fermieri: vor putea accesa credite cu garantii de stat mai mari si comisioane mai mici. Producatorii agricoli persoane fizice sau juridice care exploateaza terenurile agricole sau cresc animale ar putea avea mai multe sanse sa acceseze un credit bancar pentru a-si extinde sau moderniza exploatatia agricola, prin cresterea garantiilor de stat, reducerea comisioanelor de garantare, dar si prin eliminarea definitiei fermei de familie, ceea ce va duce la extinderea categoriilor de beneficiari. Potrivit unui proiect de OUG lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Agriculturii, pentru achizitia de terenuri agricole, fermierii vor putea beneficia de garantarea a pana la maximum 70% din valoarea creditului acordat de catre institutiile finantatoare pentru achizitia de terenuri agricole. Pana acum, potrivit OUG 43/2013, se acordau garantii de cel mult 50% din valoarea creditului, anunta Economica.net.

Preturile locuintelor noi, in crestere cu 10% fata de anul trecut. Editia din aceasta toamna a Targului Imobiliar National – tIMOn vine cu o crestere de 10% la preturile locuintelor noi, fata de oferta prezentata anul trecut, in principal datorita cererii sustinute, potrivit organizatorilor targului. Preturile locuintelor noi urmeaza tendinta cererii. Conform unui comunicat al organizatorilor targului, toate schimbarile de pe piata imobiliara din acest an au dus la o crestere importanta a cererii, iar acest lucru se reflecta in preturile locuintelor noi. „Editia din aceasta toamna a targului imobiliar se suprapune si cu suplimentarea fondurilor pentru programul guvernamental Prima Casa, ceea ce face ca numarul proiectelor prezentate sa fie unul record – 303, cu un total de 18.000 de locuinte noi disponibile la vanzare, finalizate sau in curs de finalizare. Pretul mediu al locuintelor prezentate in cadrul evenimentului este de 65.000 de euro, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Era de asteptat ca preturile se vor majora pe anumite segmente, in conditiile in care piata imobiliara din Romania este intr-o continua ascensiune, iar dezvoltatorii incearca sa profite cat mai mult de perioada buna in care ne aflam”, spune Vlad Vlasceanu, director tIMOn, citat de Capital.

Piata muncii, sub presiune, se intoarce la varful de dinaintea crizei. Topul celor mai mari angajatori din fiecare judet al Romaniei. Un sfert din cei 5,5 milioane de salariati din Romania se afla in Bucuresti, unde isi au sediul peste 82 mii de angajatori, mai multi decat cumuleaza primele patru judete intr-un clasament al numarului locurilor de munca existente la nivel national: Timis, Cluj, Prahova si Brasov. La polul opus se plaseaza Mehedinti, Giurgiu sau Tulcea, care numara in jur de 3-4 mii de angajatori si 35-45 mii de salariati. In timp ce angajatorii se zbat sa gaseasca lucratori calificati in zonele dezvoltate ale tarii si se confrunta cu presiunea cresterii salariilor, in regiunile sarace oferta si remunerarea se misca foarte incet, cresterea economica nefiind aproape deloc resimtita. In Romania existau in jur de 5,5 milioane de contracte de munca cu norma intreaga si partiala, la jumatatea anului 2016, incheiate de 438 de mii de angajatori, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii, Casa Nationala de Pensii (CNPP) si Institutul National de Statistica (INS) si analizate de Profit.ro. Dintre acestea 4,75 mil contracte erau cu norma intreaga, iar 760 mii cu timp partial de lucru, relateaza Profit.ro.

Bucurestiul va avea noi poli de afaceri, in zonele Grozavesti – Politehnica si Unirii – Timpuri Noi, in urmatorii 5-10 ani. In Capitala se vor dezvolta noi poli de afaceri, in zona Grozavesti – Politehnica – Semanatoarea, unde se vor construi 200.000 de metri patrati de birouri in urmatorii cinci ani, dar si in zona Unirii – Timpuri Noi, care va creste pe acest sector in urmatorii 10 ani, a aratat Alexandru Petrescu, managerul agentiei de consultanta imobiliara Esop.”Asistam la nasterea unui noi pol de birouri Grozavesti-Politehnica. Pana acum s-au construit circa 150.000 de metri patrati de spatii office in aceasta zona si urmeaza sa mai fie livrati inca 200.000 de metri patrati, in urmatorii cinci ani”, a afirmat Petrescu Zona a inceput sa se dezvolte din 2006-2007, iar acum proiectele au inceput sa se inmulteasca, in special pentru ca firmele din sectorul IT vor sa vina mai aproape de studentii din campusul universitar Politehnica, spun specialistii. Reprezentantul Esop a mai spus ca o zona cu potential pentru dezvoltarea spatiilor office in urmatorii zece ani ar fi Unirii-Timpuri Noi, deoarece este o zona aproape de centrul Capitalei. In zona, saptamana viitoare urmeaza sa fie lansat un nou proiect de birouri denumit Unirii View, pe Bulevardul Corneliu Coposu, scrie AdevarulFinanciar.

Iulian Dascalu, in cursa pentru titlul de rege al birourilor. Antreprenorul iesean Iulian Dascalu este printre primii investitori imobiliari care a testat piata de cladiri de birouri din orasele secundare ale tarii, iar in ultimul an si-a concentrat atentia spre extinderea agresiva a portofoliului sau de pe acest segment. Dupa ce a investit peste 530 mil. euro in cele cinci malluri ale sale din Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava, asigurandu-si pozitia de lider regional, Dascalu a observat potentialul de dezvoltare al acestor orase si pe sectorul birourilor. Tot mai multe companii multinationale aleg chiriile si salariile mai mici din orasele secundare din Romania, in detrimentrul unui Bucuresti aglomerat si scump. Astfel, omul de afaceri a inceput sa-si extinda activitatea in aceasta directie. In luna mai a acestui an, Dascalu a inaugurat cea de-a cincea cladire de birouri din cadrul ansamblului Palas Iasi. Ca si in cazul dezvoltarilor de retail, el abordeaza o strategie precauta si in acest domeniu si nu construieste decat la comanda. Spre exemplu, cladirea cu numarul cinci din Palas Iasi a fost proiectata special pentru divizia de solutii integrate a bancii Unicredit, care a ocupat aproape integral imobilul, anunta Capital.

Productia lui Skoda Kodiaq a demarat la uzina Kvasiny. Primele unitati Skoda Kodiaq au parasit deja poarta uzinei din Kvasiny. Primele exemplare sunt asteptate sa ajunga la clienti in luna februarie a anului viitor. „Lansarea in productie a lui Skoda Kodiaq este un moment emotionant pentru toata compania, dar mai ales pentru cei din Kvasiny. In ultimele luni, intreaga echipa s-a pregatit pentru startul productiei lui Kodiaq”, a declarat Michael Oeljeklaus, seful de productie Skoda. Bazat pe aceeasi platforma MQB utilizata si de SEAT Ateca si VW Tiguan, SUV-ul Skoda este mai mare cu 20 cm decat acesta din urma, ajungand la o lungime totala de 4,7 metri ¬ valoare record pentru un SUV de clasa compacta, scrie Auto Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro