Sari direct la conținut

Business Report: Pomeni pentru colosii energetici cu picioare de lut ai statului; Carburantii s-au ieftinit masiv in ultimele zile, dupa scumpirile anterioare; Cinematografele romanesti ruleaza afaceri de 300 mil. lei

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Carburantii s-au ieftinit masiv in ultimele zile, dupa scumpirile anterioare. Preturile ajung la 4,8 lei litrul. In mai putin de doua saptamani, benzina si motorina s-au ieftinit cu circa 4%, dupa ce romanii au suportat cele mai mari scumpiri, comparativ cu alte state din zona noastra. Ieftinirile sunt mai mari decat cele la nivel european, si sunt cauzate de evolutia cotatiilor la produse petroliere. Dupa un val de scumpiri, care dusesera preturile carburantilor peste pragul de 5,1 lei pe litru chiar si la cele mai ieftine statii, companiile petroliere din Romania au scazut substantial preturile, in ultimele saptamani. OMV Petrom, liderul pietei locale de distributie a carburantilor, afisa ieri, la statia de pe Soseaua Alexandriei, in mod traditional una dintre cele mai ieftine din Bucuresti, preturi de 4,88 lei pentru litrul de motorina standard si 4,92 lei pentru litrul de benzina standard. Este o ieftinire semnificativa, dat fiind ca, la sfarsitul lunii trecute, la aceeasi statie, preturile erau de 5,08 lei pentru motorina standard, si de 5,11 lei litrul pentru benzina standard, anunta Economica.net.

Pomeni pentru colosii energetici cu picioare de lut ai statului. Plasa de siguranta a Sistemului Energetic National pentru sezonul rece 2016-2017 este asigurata de cei mai scumpi producatori de energie electrica din tara. Sunt patru companii in total, dintre care trei sunt de stat, toate aflate in insolventa. Rezerva tertiara lenta (RTL) de energie necesara pentru functionarea in conditii de siguranta a Sistemului Energetic National (SEN) in perioada de iarna 2016 – 2017 (adica 15 noiembrie a.c.- 15 martie 2017) va fi asigurata de Complexul Energetic Hunedoara, de termocentralele pe gaze Iernut si Brazi, de termocentralele pe pacura ale ELCEN Bucuresti si Electrocentrale Galati si de Veolia Energie Prahova – CET Brazi, potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Energiei. CEH si cele doua ELCEN-uri sunt companii de stat aflate in insolventa. RTL reprezinta o suplimentare a rezervei tehnologice de sistem, nivelul de apa din lacuri, stocurile strategice de gaz si pacura, necesara pentru functionarea corespunzatoare a SEN in conditii meteorologice severe, scrie Capital.

Povestea omului care a adus Motorola in Romania. Dorel Nasui e un pescar avid. Intrebarea e cat din povestea de o suta de milioane de dolari care urmeaza este pescareasca. Condamnat de Nicolae Ceausescu inainte de 1990 la sapte ani de inchisoare pentru ca a fugit din tara, Dorel Nasui este unul dintre bogatii discreti ai Romaniei de dincolo de granita, a carui avere a fost cotata de Top 300 Capital la 105 milioane de dolari. Intrebat care e propria evaluare, spune razand: „Ma evaluez la o valoare normala”. In ultimii 35 de ani, Nasui a dezvoltat dincolo de ocean holdingul American International Radio (AIR), unul dintre principalii distribuitori ai solutiilor de comunicare Motorola, cu afaceri in peste 50 de tari, relateaza New Money.

Cinematografele romanesti ruleaza afaceri de 300 mil. lei. Numarul de sali de cinema din Romania ar putea ajunge la finele anului la aproape 400 de unitati, dublu fata de acum opt ani. Acestea obtin anual veniᅡturi de 50 de milioane de euro doar din vanzarea de bilete. In 2008, in plin boom economic, cele 75 de cinematografe romanesti, totalizand circa 46.000 de locuri, atrageau sub 3,8 milioane de spectatori. Sapte ani mai tarziu, dupa o criza care parea sa nu se mai termine, numarul cinematografelor urcase la 82, insa cel al locurilor disponibile sarise cu circa 50%, pana la 68.000. Cat despre biletele vandute, numarul lor crescuse in aceeasi perioada de aproape trei ori, pana la 11,1 milioane, la un pret total de aproape 207 milioane de lei. Pare ciudat cum in era televiziunii cu peste 100 de canale, a ecranelor tot mai mari si tot mai performante, a sistemelor home cinema, a Internetului broadband si a torentilor unde gasesti aproape orice, cinematografele nu numai ca nu pierd teren, insa chiar devin tot mai puternice, anunta Capital.

Cele mai profitabile judete ale tarii. Romania este tara dezechilibrelor regionale. La finele primelor noua luni ale acestui an, exista noua judete care au constituit motorul bugetului de stat. Acestea au varsat in buzunarul public mai multi bani decat au primit pe intreg anul trecut, cu titlul de transferuri si subventii. La capitolul afaceri profitabile, unele judete au livrat statului impozite pe profit de 22 de ori mai mici decat media nationala.Cele mai mari impozite pe profit varsate la bugetul de stat provin din patru judete din Transilvania si Banat, cinci judete din regiunile Muntenia si Oltenia si unul din Moldova, potrivit datelor furnizate de catre Ministerul de Finante. Clasamentul este condus de Bucuresti cu impozite varsate la buget de 4,8 miliarde lei in primele noua luni. Capitala este urmata la categoria impozite pe profit ce depasesc 300 milioane lei de Timis (641 milioane lei), Brasov (622 milioane lei), Prahova (570 milioane lei), Cluj (554 milioane lei), Constanta (480 milioane lei), Sibiu (469 milioane lei), Ilfov (372 milioane lei), Iasi (353 milioane lei) si Dolj (334 milioane lei). Impozitele pe profit cele mai mici au fost inregistrate din partea Mehedintiului (12,76 milioane lei), Vaslui (24,89 milioane lei), Botosani (27 milioane lei), Covasna (29,31 milioane lei), relateaza Digi 24.

Schimbarea majora a italienilor de la Vespa: vor produce scutere electrice. Trecerea la vehicule electrice se face si la scutere, nu doar la automobile. Astfel, italienii de la Piaggio au prezentat Vespa Elettrica. Piaggio Group a prezentat Vespa Elettrica, conceptul gata de productie al unui scuter 100% electric care va fi incepe sa fie comercializat din a doua parte a anului 2017. Chiar daca timp de 70 de ani italienii au produs doar motoare pe benzina, in 2 si 4 patru timpi, acestia au simtit nevoia unei schimbari, scrie Auto Bild.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro