Sari direct la conținut

Business Report: Privatizarea CFR Marfa: Vanzare integrala prin licitatie cu strigare; Paradox imobiliar: Piata rezidentiala scade, materialele de constructii se scumpesc; Carpeli pe bani autohtoni la proiectele cu fonduri europene

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Privatizarea CFR Marfa: Vanzare integrala prin licitatie cu strigare. Ministerul Transporturilor a publicat si lansat in dezbatere publica proiectul de act normativ privind privatizarea CFR Marfa. Compania va fi vanduta integral unui investitor strategic, prin licitatie cu strigare. Dupa modelul Oltchim, datoriile companiei vor fi convertite in actiuni, iar Comisia Europeana va fi notificata, in acest sens, pentru a-si da avizul. Tot dupa modelul Oltchim, Minis-terul Transporturilor si Infrastructurii poate suspenda, modifica sau revoca oferta de vanzare si/sau poate schimba metoda de privatizare, ca urmare a modificarilor de orice natura, intervenite in termenii ofertei initiale de vanzare, interventiei unor conditii care ar putea influenta negativ rezultatele procesului de privatizare si/sau neparticiparii potentialilor investitori la procesul de privatizare sau a nefinalizarii tranzactiei. Proiectul de act normativ arata: „Strategia de privatizare pe care o promovam are la baza vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii la CFR Marfa, reprezentand 100% din capitalul social al companiei precum si a actiunilor care vor rezulta in urma conversiei datoriei Societatii fata de bugetul de stat si a unei parti din datoria catre CFR SA. Selectia investitorului se va realiza prin metoda licitatiei, transparenta si neconditionata”, scrie Bursa.ro.

Paradox imobiliar: Piata rezidentiala scade, materialele de constructii se scumpesc. Scaderea constanta a numarului de locuinte noi livrate pe piata in ultimii ani a subtiat cererea de materiale de constructii. Pe langa acest fenomen, producatorii mai trebuie sa faca fata scumpirii materiilor prime si fluctuatiei valutare, care vor determina cresteri de preturi la produsele finite Scaderea stocului de locuinte noi construite la nivel national s-a accentuat in primul semestru al acestui an atingand 11%, fata de 5% in perioada similara a anului anterior, potrivit datelor colectate de Institutul National de Statistica. In prima jumatate a anului au fost dezvoltate 16.066 de locuinte noi in Romania, cu 1.740 de unitati mai putin decat in semestrul intai al anului 2011. In plus, 54,5% din acest stoc a fost construit in mediul rural, unde primeaza, de regula, pretul in detrimentul calitatii, anunta Capital.ro.

Lituania si Romania vor coopera pentru rute alternative privind gazele naturale. Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca ambele tari vor coopera pentru asigurarea de rute alternative de transport al gazelor naturale, mentionand in acest sens proiectele viitorului Coridor Sudic European si al gazoductului Nabucco. „Lituania si Romania vor coopera in eforturile lor pentru a pune capat cat mai curand posibil a izolarii energetice ale unor regiuni distincte din UE, in probleme de securitate energetica si nucleara, precum si pentru a asigura o alternativa la aprovizionarea cu gaze naturale. Viitorul Coridor Sudic european care va trece prin Romania si gazoductul Nabucco pot deschide noi oportunitati de import de gaze pentru Lituania”, a declarat Grysbauskaite, potrivit unui comunicat al Presedintiei Lituaniei, dat publicitatii miercuri, dupa intrevederea de la Palatul Cotroceni cu Basescu, informeaza Money.ro.

Pana la Carrefour, de pe piata romaneasca ies alti francezi, cei de la Interex. Desi se vorbeste tot mai mult despre iesirea Carrefour din Romania, pana atunci pasul pare a fi facut de alti francezi, cei de la Interex, care vor inchide pana la jumatatea lui noiembrie cele zece unitati detinute pe piata romaneasca. Interex, detinut de Groupement des Mousquetaires-ITM Entreprises, a intrat in Romania acum mai bine de zece ani si anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 39 de milioane de euro. Despre exit-ul retailerului se vorbea inca din primavara, cand Mega Image parea interesata de preluarea supermarketurilor Interex. Pana una alta, insa, francezii au inchis deja unitatea din Sibiu (acestia nu au magazine in Bucuresti) si devin astfel al doilea lant de retail generalist care pleaca din Romania, dupa turcii de la G’Market al caror portofoliu a fost impartit intre Carrefour si Mega Image, scrie BusinessCover.

Carpeli pe bani autohtoni la proiectele cu fonduri europene. La modernizarea Gradinii Publice din Galati, autoritatile au uitat sa treaca in dosar si reabilitarea fantanii arteziene. Proiectele pe bani europeni nu sunt ferite de esecurile generate de indiferenta sau incompetenta functionarilor din administratie, care nici nu prea stiu ce sa prevada in dezvoltarea unui proiect. La doua astfel de proiecte, cel de reabilitare a Parcului Rizer si cel de modernizare a Gradinii Publice, functionarii Primariei Galati au uitat cate ceva. La parcul Rizer, situat in panta, au uitat sa treaca sistemul de dirijare prin rigole a apelor pluviale, ceea ce in cazul unei ploi torentiale ar putea face parcul una cu pamantul. La proiectul de la Gradina Publica a fost uitata trecerea in proiect a principalului „mijloc fix”, in afara de copaci, lampadare si banci, modernizarea fantanii arteziene. Ambele lucrari vor fi efectuate acum pe banii primariei. Pentru reabilitarea fantanii, Primaria Galati a alocat 632.336 lei, adica aproximativ 150.000 de euro, fara TVA. De acesti bani nu va putea fi efectuata decat un fel de „carpeala”. Vor fi inlocuiti 100 m de conducte si 50 m de cabluri electrice. Bordura inelului superior al fantanii, care pana acum era vopsita, va fi placata cu marmura alba, anunta Romania Libera.

Autoritatile anunta un interes fulminant pentru „Oltchim”. Autoritatile se falesc cu un interes fulminant pentru privatizarea combinatului „Oltchim” (simbol OLT), inglodat in datorii si aflat in pragul falimentului, desi premierul Victor Ponta recunostea mai deunazi ca nu vine nimeni sa cumpere societatea. Fara sa vorbeasca la microfon, Ministrul Economiei Daniel Chitoiu i-a spus, ieri, la inceputul sedintei de guvern, premierului Victor Ponta ca 12 investitori s-au aratat interesati pana in prezent de preluarea Oltchim, acestia achizitionand deja caietul de sarcini. Remus Vulpescu, seful OPSPI, anuntase, in cursul diminetii, ca sunt peste zece caiete de sarcini cumparate. Privatizarea „Oltchim” are loc prin trei licitatii diferite – una pentru vanzarea pachetului de 54,80% din actiunile OLT, detinut de Ministerul Economiei si doua pentru creantele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si „Electrica”, informeaza Bursa.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro