Sari direct la conținut

Business report: Raport OECD: Jumătate din emigranții români cu studii superioare au joburi inferioare pregătirii lor; Lira sterlină, la minimul ultimilor peste 2 ani; Pasajul Ciurel ar putea traversa integral Şoseaua Virtuţii până pe 15 august

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Raport OECD: Jumătate din emigranții români cu studii superioare au joburi inferioare pregătirii lor. Mai mult de un sfert dintre emigranții români în state membre OECD lucrau ca necalificați, în 2015/2016, iar jumătate din cei cu studii superioare erau supracalificați, adică ocupau posturi mult sub pregătirea lor, conform unui raport realizat de OECD la cererea Ministerului Afacerilor Externe. Aproximativ 23% din diaspora românească de peste 15 ani din OECD (peste 90% din totalul emigranților) avea în 2015/2016 studii superioare, cu 11 puncte procentuale sub rata absolvenților de facultate înregistrată în totalul celorlalți muncitori străini aflați în țările de destinație, potrivit cursdeguvernare.ro.

Pasajul Ciurel ar putea traversa integral Şoseaua Virtuţii până pe 15 august. Lucrările de montare a tăblierului Pasajului Ciurel peste Şoseaua Virtuţii ar putea fi terminate până pe 15 august. Demarat în 2010 şi sabotat din toate părţile, pasajul ar trebui să se continue cu drum expres spre Autostrada Bucureşti – Piteşti (A1) şi să reducă traficul din supra-aglomeratul cartier Militari. Dacă lucrările la Pasajul Ciurel ar putea fi încheiate anul acesta, situaţia drumului expres cu care ar trebui să se continue până la A1 este în continuare incertă. Proiectanţii iau în calcul mai multe variante de traseu, astfel încât să fie cât mai puţine exproprieri, potrivit Economica.net.

Ce au „sub capota” fondurile în care 300.000 de romani își țin banii. Fondurile de obligatiuni sunt cele mai populare in Romania, peste jumatate (10,6 miliarde lei) din banii investitorilor mergand spre acestea. Acestea sunt in general considerate sigure, iar ca urmare 45,7% din active sunt plasate in titluri (obligatiuni) de stat, 38,8% in alte tipuri de obligatiuni si 18,2% in depozite bancare. De notat ca in ultimii 3 ani fondurile de obligatiuni au renuntat din ce in ce mai mult la depozitarea banilor in banci, preferand in schimb sa cumpere tot mai multe titluri de stat, potrivit wall-street.ro.

Fathi Taher, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, își vinde una dintre ultimele afaceri de pe piața locală. Hotel Trei Brazi din Predeal, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale stațiunii montane, controlat de o firmă avându-l ca acționar pe omul de afaceri iordanian Fathi Taher, este pregătit să fie scos la vânzare, împreună cu terenul aferent de peste 3.700 metri pătrați. Taher a fost pe vremuri acționar și la Marriott, unul dintre cele mai mari și mai renumite hoteluri de cinci stele din România, potrivit Profit.ro.

„Coşmarul Brexit” se întoarce: ce se va întâmpla cu Marea Britanie dacă alege să nu semneze un acord cu Uniunea Europeană. În primul scenariu, legislatorii britanici ar trebui să modifice majoritatea normelor fiscale existente şi care funcţionează de mai bine de 46 de ani. Exporturile şi importurile ar fi taxate, accesul produselor pe piaţa unică europeană ar fi restricţionat (şi vorbim de o piaţă de sute de milioane de consumatori); preţurile produselor comercializate intern ar creşte în mod semnificativ, iar tarifele preferenţiale la anumite tipuri de servicii (vorbim în primul rând de telecomunicaţii) ar dispărea, potrivit Business Magazin.

Lira sterlină, la minimul ultimilor peste 2 ani pe fondul temerilor privind un Brexit fără acord. Lira sterlină s-a depreciat la cel mai redus nivel în raport cu dolarul american din ultimii peste doi ani marți, în contextul reînnoirii temerilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord cu Bruxelles-ul. Moneda britanică a atins un minim intraday de 1,2398 unități față de dolar, după ce Boris Johnson și Jeremy Hunt, cei doi candidați la șefia guvernului din Regat, au declarat că nu vor accepta soluția agreată de liderii UE pentru a evita introducerea unei frontiere fizice între Republica Irlanda și Irlanda de Nord post-Brexit, potrivit Profit.ro.

Românii au stat în beznă, în medie, aproape şapte ore în 2018. Situaţia s-a îmbunătăţit, dar rămâne mult mai proastă faţă de ţările dezvoltate. Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2017, de 407 minute, pentru un consumator racordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Vestea bună este că această valoare este cu 70 de minute mai mică decât cea de anul trecut. Indicatorul este încă mare faţă de cel din statele dezvoltate. Cel mai puţin au avut de suferit bucureştenii, iar cel mai mult cei din Moldova, potrivit Economica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro