Business Report: Razboiul declaratiilor euro/dolar si miza acestuia; "Eurasia", canalul care va aduce China in Europa; Romania, in top 10 mondial al producatorilor de porumb;
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu: Este dreptul mediului bancar din Romania sa-si faca lobby in Parlament. Mediul bancar isi face lobby in Parlament in privinta Ordonantei 50 si este dreptul sau, iar Banca Nationala asteapta decizia Parlamentului pentru a emite un punct de vedere, mai cu seama pe chestiuni de stabilitate financiara, a declarat, miercuri, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Intrebat daca mecanismul de stabilire a dobanzilor pus in aplicare de catre banci este unul corect, Bogdan Olteanu a spus ca acesta este unul care tine de politicile interne, scrie Capital.
„Eurasia”, canalul care va aduce China in Europa. Un grup de lucru ruso-kazah urmeaza sa propuna in zilele urmatoare constructia unui mega-canal de 700 de kilometri care sa lege Marea Caspica de Marea Azov, un proiect care, daca va fi realizat, va schimba fundamental configuratia geopolitica a Asiei Centrale. Partea kazaha s-a pronuntat deja in favoarea canalului „Eurasia”, care la numai 24,5 miliarde euro ar fi mai ieftin decat alternativa, dar si pentru ca proictul gigantesc al unui canal prin Caucazul de Nord ar permite trecerea unor tancuri petroliere de 10.000 tone, in vreme ce Volga-Don 2 n-ar putea primi decat vase de 5.000 tone, scrie Romania libera.
Romania intra anul acesta in top 10 mondial al producatorilor de porumb. Romania va ajunge anul acesta, ca urmare a dublarii productiei de porumb, pana la 9 milioane de tone, in top 10 mondial al tarilor producatoare, dupa Statele Unite, China, Brazilia dar inaintea altor tari ca Ucraina, Spania sau Federatia Rusa. Productia de anul acesta valoreaza circa 1,3 miliarde de euro, la pretul de circa 142 de euro/pe tona (600 lei/tona) care se practica acum pe piata, scrie Ziarul Financiar.
Daniel Guzu: „Am pierdut un milion de euro din lacomie. Nu mai fac afaceri decat cu ce-mi place!”. De la initiala productie de antigel, Guzu a trecut la vopseluri, unde in 2006 i-a devenit partener Oresa Ventures, pentru ca in 2009, afaceristul sa ramana doar cu Duraziv, producator de adezivi, profile metalice si mai nou vopseluri, dupa ce a trecut anul de nonconcurenta impus de Oresa. Bineinteles ca imobiliarele nu puteau fi ignorate, dar timingul a fost eronat. Guzu a cazut in pacat si a bagat mai bine de doua milioane de euro, aproape de explozia pietei, in cateva proiecte rezidentiale in Popesti Leordeni, Bragadiru si Sinaia, iar din banii respectivi a pierdut un milion, scrie Business Cover.
Razboiul declaratiilor euro/dolar si miza acestuia. Imediat dupa adoptarea planului de salvare a monedei euro, au inceput sa apara tot mai multe voci care spun ca moneda unica va fii desfiintata. Economisti precum Joseph Stiglitz sau Paul Krugam s-au grabit sa declare moartea euro. Nu mai departe de ieri, omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca nu te poti baza pe euro, deoarece este o moneda volatila. Donald Trump a afirmat insa ca moneda euro merge mai departe si se consolideaza. Pentru cele 16 state care folosesc moneda unica deprecierea euro nu este un factor negativ. Continuarea declinului euro in urmatorii trei-patru ani va fi in favoarea exportatorilor europeni precum Germania, scrie Capital.
Profitul firmei lui Tariceanu a scazut de 700 de ori in ultimii trei ani. Automotive Trading, firma detinuta de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, si-a diminuat de peste 700 de ori profitul in ultimii trei ani. Astfel, daca in 2007 compania importatoare de autovehicule Citroen, realiza un beneficiu net de circa 12,5 milioane de lei, anul trecut in bilant a fost trecut un profit de doar 16.800 de lei. O diminuare a rezultatului net s-a vazut si in 2008 cand Automotive a inregistrat un profit de 3,18 milioane de lei, scrie Money.ro.
IKEA ii plateste lui Catarama 1,8 milioane de euro dupa un proces de cativa ani. Elvila, companie controlata de omul de afaceri Viorel Catarama, a castigat un proces cu IKEA Trading, reprezentanta prin care gigantul suedez achizitioneaza mobila de la producatori romani, in urma caruia va primi aproximativ 1,8 mil. euro. Procesul a avut la baza un contract incheiat in 2001, conform caruia IKEA Trading urma sa achizitioneze marfa de o anumita valoare de la Elvila in urmatorii ani, potrivit datelor din dosar. In intervalul 2002-2004, comanda a fost inferioara celei din contract, scrie Ziarul Financiar.
Brokerii, in perioada de injumatatire. Numai 28 de case de brokeraj inregistreaza un bilant pozitiv in primele noua luni ale anului, conform unui calcul estimativ facut in redactia ziarului Bursa. Desi unele „guri rele” au prezis, la inceputul anului, ca mai mult de jumatate din cele 69 de case de brokeraj vor iesi din piata din cauza rulajelor in scadere de la Bursa, doar patru au abandonat, pana acum, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul BVB.
Saxo Bank: Pietele de capital estimeaza un tablou mult prea roz al economiei globale. Analistii bancii internationale de investitii Saxo Bank sunt de parere ca bursele vor continua sa evolueze fara oscilatii puternice pana la finele anului, iar un „front de aer rece” va genera probleme si greutati si in 2011, potrivit unui raport de strategie pentru trimestrul patru. „Tinand cont de faptul ca S&P 500 se tranzactioneaza in prezent aproape la acelasi nivel ca la inceputul anului, dar si de lipsa investitiilor cauzata de o piata imobiliara slaba si de dificultatile actuale din Europa de Sud, si ale majoritatii economiilor dezvoltate, Saxo Bank este ingrijorata ca un front de aer rece va persista, generand mai multe provocari si greutati in 2011”, a spus David Karsbol, economist sef in cadrul Saxo Bank, citat de EconomicTimes.ro.