Business report: Schimbari majore in impozitare: Inventarul propunerilor din noul Cod Fiscal; Independenta energetica, vis sau realitate?; Nebuloasele din dosarul achizitiei de trenuri noi pentru Metrou
Schimbari majore in impozitare: Inventarul propunerilor din noul Cod Fiscal. Pe langa deja celebrele reduceri de taxe anuntate de autoritati, proiectele Codului fiscal si al Codului de procedura fiscala prevad multe alte modificari care vor influenta activitatea companiilor in anii urmatori. Cele doua legi sunt pe circuitul de avizare, urmand sa fie aprobate de executiv si trimise Parlamentului, pana la sfarsitul lunii martie. Proiectul Codului fiscal include modificari la toate capitolele. Capital a inventariat cele mai importante prevederi.
Industria in 2014 – miza pe productivitate si tehnologie. Perspectivele pentru 2015. Industria a avut cea mai importanta contributie la cresterea PIB in 2014, cu o influenta directa de aproape o treime din rezultatul de 2,9% consemnat de statistica oficiala. Indicele brut al productiei industriale a crescut cu 6,1%, urmare aproape exclusiva a industriei prelucratoare (+7,5%). Rezultatul industriei extractive a fost usor pozitiv(+1,0%), in timp ce in sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat productia a scazut cu 4,7 %. O analiza Curs de guvernare.
Independenta energetica, vis sau realitate? Vom putea ajunge vreodata la un consum energetic bazat doar pe resursele proprii? O tinta greu de atins cu toate ca rata de dependenta este in continua scadere. Din resursele proprii, Romania isi asigura peste 80% din consumul energetic (gaze naturale, energie si produsele petroliere). Suntem printre statele europene cu cea mai mica rata de dependenta, insa resursele energetice sunt pe terminate. Mai avem rezerve sigure de titei pentru aproximativ 23 de ani, iar asta in situatia in care necesarul de produse petroliere este asigurat in proportie de 60% din importuri, mai exact titei cumparat din strainatate si prelucrat in Romania. Integral in Capital.
Premiera in energie: scade tariful distributiei de gaze. Pretul pentru consumatori creste, in schimb, cu 5%. ANRE pregateste scaderea tarifelor de distributie pentru cei doi distribuitori majori de gaze din Romania, Distrigaz Sud-Retele, parte din GDF Suez, si E.ON Distributie. In acelasi timp, Guvernul va opera, la cererea FMI, o majorare de pret de aproape 10% la gazele din productia interna. Pretul final la consumator va creste, de la 1 iulie, cu circa 5%, scrie Economica.net.
Un gazoduct va lega Romania si Bulgaria pe sub Dunare. Transgaz si Bulgartransgaz vor selecta firma care sa construiasca pana la sfarsitul anului gazoductul ce va lega, pe sub Dunare, Romania si Bulgaria. Acesta face parte dintr-un proiect european mai amplu, care va asigura interconectarea pe coridorul Grecia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, un pas spre independenta energetica a UE. In paralel, Transgaz a anuntat licitatia pentru constructia statiilor de comprimare pentru interconectarea Romania-Ungaria. Continuarea in Romania Libera.
Nebuloasele din dosarul achizitiei de trenuri noi pentru Metrou: in locul unor criterii firesti, au aparut cerinte neuzuale. Organizatorii licitatiei de o jumatate de miliard de euro sunt acuzati ca au introdus „cerinte neuzuale” in caietul de sarcini, prin care este avantajat un singur candidat in detrimentul celorlalti. Atat conducerea Metrorex, cat si primul-ministru si ministrii de la Finante si Transporturi au fost sesizati asupra faptului ca licitatia pentru achizitia de trenuri noi pentru metroul bucurestean este organizata incorect, cu incalcarea unor norme elementare ce guverneaza industria feroviara, noteaza Adevarul.
Romanul care a facut avere din inventia unui japonez si din aroganta lui Gigi Becali. „Cea mai usoara afacere din viata mea”. In ultimii ani, statul roman i-a despagubit pe mostenitori cu cateva zeci de milioane de euro pentru averea lui Max Ausnit, iar Steven a intors o parte in tara. A investit intr-o afacere, a platit burse la Harvard studentilor romani, iar de curand a investit, alaturi de cumnata sa, intr-o scoala la Lugoj ce va purta numele tatalui sau. In 1951, dupa 10 ani de la emigrarea in America, impreuna cu tatal si unchiul sau pornesc o afacere ce avea sa revolutioneze piata ambalajelor. Un japonez le-a prezentat o inventie care avea sa-i transforme in milionari. Un reportaj Stirile Pro Tv.
Cel mai mare Mall din Transilvania se deschide la Brasov in 27 martie. Coresi Shopping, care a costat 60 de milioane de euro, este cea mai mare investitie a Brasovului din ultimii cinci ani si totodata primul mall al ultimilor ani. Coresi Shopping este situat pe platforma fostei uzine Tractorul. In cifre, cel mai mare Mall din Transilvania este o investitie impresionata. Se intinde pe 32.000 d emetri patrati, iar investitia se ridica la 60 de milioan de euro. Are un hipermarket Auchan de 13.300 de metri patrati si 130 de magazine ale unor firme de renume. Mall-ul are si 2400 de locuri de parcare si spatiu verde de 24.000 de metri patrati, anunta Adevarul.