Sari direct la conținut

Business Report: Soarta incerta pentru acordul Alro – Hidroelectrica; Dupa 4 ani de criza, avem doar "sudoare si lacrimi" si nu avem un "New Deal" – Eugen Ovidiu Chirovici; Cati bani trebuie sa le dea statul lui Becali si lui Robert Negoita ca sa completam cea mai noua autostrada. Sfarsitul euro, programat pentru 15 august

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Sfarsitul euro, programat pentru 15 august! Aeroportul din Frankfurt va demonta uriasa sigla a monedei europene, care decoreaza cladirea. Semn ca increderea in euro incepe, treptat, sa devina de domeniul trecutului. Euro va dispare la 15 august. Potrivit editiei locale a cotidianului Bild Zeitung, gestionarul aeroportului din Frankfurt, Fraport, a decis sa scoata sigla monedei unice aflata la intrarea in terminalele aerogarii, scrie Income Magazine

Soarta incerta pentru acordul Alro – Hidroelectrica. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, si reprezentantii Alro au ajuns, miercuri noapte, la un acord cu privire la pretul energiei pe care il va plati producatorul de aluminiu. Remus Borza ne-a declarat, ieri dimineata, ca Fondul Proprietatea (FP) s-a opus pretului negociat si domnia sa a decis sa mai amane semnarea acordului. Administratorul judiciar ne-a precizat: „Contractul cu Alro este valabil pana in 2018. Eu estimez ca Hidroelectrica va iesi din insolventa intr-un an, asa ca am considerat necesar sa invit la negocieri si pe actionarul majoritar – Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, reprezentat de Remus Vulpescu, dar si actionarul minoritar – Fondul Proprietatea. Alro a oferit un pret intre 180 si 205 lei/MWh pentru energia hidro si va plati, din urma, o diferenta de pret de 11 milioane de euro, pentru energia pe care a consumat-o in prima parte a anului. Pretul va fluctua, in continuare, in functie de cotatia aluminiului, dar nu va scadea sub 180 de lei/MWh. Fondul Proprietatea nu a fost de acord cu pretul negociat”, scrie Bursa.ro.

Dupa 4 ani de criza, avem doar „sudoare si lacrimi” si nu avem un „New Deal” – Eugen Ovidiu Chirovici. In spiritul paralelei cu Marea Depresiune, criza actuala trebuie sa-si incheie apogeul, fortata de un al doilea „New Deal” care sa puna cap la cap masuri de crestere si nu doar amputari cu un pret social foarte sever. Una peste alta, spune Eugen Ovidiu Chirovici intr-un interviu acordat publicatiei Finantistii, pana acum avem „sudoare si lacrimi”, insa nu si „New Deal”-ul necesar. Un alt impas, poate la fel de de important precum neconcordanta politica la nivel european, este lipsa spiritului civic, care „atat cat mai este, este detectabil mai degraba in zona tulbure, confuza dar cel mai adesea bine intentionata a societatii civile decit in zona politicului”, afirma scriitorul Eugen Ovidiu Chirovici. Intre timp, peste viitorul intregii constructii europene pluteste incertitudinea. „Angajamentele retorice nu rezolva nimic, dupa cum nici injectiile financiare nu par a rezolva probleme de fond, ele doar amana un potential deznodamand nefericit”, explica Eugen Ovidiu Chirovici in interviul acordat revistei Finantistii.

Reabilitarea termică a blocurilor – o afacere controversată cu bani împrumutaţi. Din toamnă blocurile vor fi reabilitate termic pe banii UE dar şi cu contribuţii din partea asociaţiilor de proprietari. Potrivit Ministerului Dezvoltării Rurale şi Turismului (MDRT), vor fi incluse în programul de creştere a eficienţei energetice blocurilor construite în perioada 1950-1990 din municipiile reşedinţă de judeţ. Bugetul total este de 304 milioane de euro. Fondul European de Dezvoltare Regională va aloca pentru acest program 150 de milioane de euro urmând ca restul banilor să vină de la bugetul de stat şi contribuţii din partea primăriilor şi asociaţiilor de proprietari, scrie Income Magazine

Cati bani trebuie sa le dea statul lui Becali si lui Robert Negoita ca sa completam cea mai noua autostrada. Ministerul Transporturilor a publicat pe pagina sa oficiala lista cu proprietarii care au terenuri pe spatiul pe unde va trece autostrada Bucuresti-Ploiesti, portiunea pana in Centura Capitalei. Astfel, conform listei sunt de expropriat 28.832 de mp, plus inca 35.000 de mp aflati pe o lista cuprinzand imobilele proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii „Constructia autostrazii Bucuresti-Brasov, tronsonul Bucuresti-Ploiesti” pe teritoriul localitatilor Barcanesti, Berceni, Rafov, Dumbrava, Draganesti, Olari, Gherghita si Balta Doamnei din judetul Prahova si al localitatilor Nuci, Gruiu, Snagov, Moara Vlasiei, Dascalu, Voluntari si Stefanestii de Jos din judetul Ilfov. Printre proprietari se afla si omul de afaceri Gigi Becali si actualul primar al sectorului 3, Robert Negoita, care detin terenuri pe spatiile respective, informeaza Capital.ro.

„Baietii destepti” nu pot contesta in instanta denuntarea contractelor bilaterale. „Baietii destepti” nu pot da in judecata Hidroelectrica pentru denuntarea contractelor de catre administratorul judiciar. Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, firma care se ocupa de insolventa societatii de stat, spune ca aceste actiuni ale fostilor parteneri ai Hidroelectrica sunt inadmisibile. Intre timp, la usa Hidroelectrica s-au adunat sute de debitori cu pretentii financiare foarte mari. „E impropriu spus sau prea mult spus procese. Din pacate pentru dansii, notificarile de denuntare a contractelor bilaterale facute de administratorul judiciar nu pot fi atacate in justitie. Nu sunt supuse niciunei cai de atac. Deci din punctul acesta de vedere suntem foarte relaxati. Actiunile dansilor in ceea ce priveste denuntarea contractelor este inadmisibila si speram intr-un stat de drept, intr-o justitie independenta , cum ne place sa credem ca avem, ca actiunile sa fie tratate ca atare, ca inadmisibile.” Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica, scrie Money.ro.

Management profesionist politizat in companiile de stat. Sindicalistii din Blocul National Sindical (BNS) si Cartel Alfa s-au plans la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala ca procesul de selectie al managerilor profesionisti in companiile de stat este viciat, fiind politizat. Ion Pisc, prim-vicepresedintele BNS, ne-a declarat: „Numirea managerilor profesionisti este un proces pe care l-am sustinut pentru depolitizarea companiilor de stat. Ori, tocmai acest lucru nu se intampla. Statul in continuare se amesteca in numirea membrilor Consiliilor de Administratie si ai directorilor. Ca sa fie un proces depolitizat, managementul profesionist trebuie sa fie ales numai de compania de resurse umane, in baza criteriilor stabilite de stat. Ori, in prezent, statul este cel care alege din CV-urile selectate de compania de resurse umane”. Domnia sa ne-a dat ca exemplu Complexul Energetic Oltenia: „Firma de head-hunting a colectat 30 de CV-uri, a selectat zece, iar comitetul de coordonare format din reprezentanti ai statului a ales cinci. Acestia nu au toti experienta in domeniu si sunt numiti politic. Pe langa Constantin Balasoiu, care are o indelunga experienta in sistem si in managementul unitatilor termoelectrice, restul membrilor selectati pentru Consiliul de Supraveghere sunt oameni numiti politic, fara nicio legatura cu energia – precum Marian Untescu, Gheorghe Udriste, Gavril Baican”, anunta Bursa.ro.

Efectul Hidroelectrica: Sumele datorate bancilor de debitorii in insolventa au explodat in iunie. Valoarea sumelor datorate bancilor de debitori aflati in insolventa s-a majorat cu peste 50% in iunie, ajungand 3,32 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de BNR. In mai valoarea cumulata a acestor creante era de 1,96 miliarde de lei. In primele sase luni ale acestui an sumele pe care bancile le au de recuperat de la clientii aflati in insolventa au crescut abrupt. Pentru comparatie, in februarie valoarea creantelor era de circa un miliard de lei. Majorarea acestor sume este explciabila prin intrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie electrica ￯ Hidroelectrica. Aceasta in conditiile in care bancile au raportat in iunie 602 clienti aflati in insolventa, cu doar 11 peste nivelul aferent lunii mai. Tribunalul Municipiului Bucuresti a aprobat cererea Hidroelectrica de intrare in insolventa pe 20 iunie, informeaza Finantistii.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro