Sari direct la conținut

Business Report: Sorin Minea: 2012 ar putea fi anul falimentelor in alimentatie; Unul dintre constructorii autostrazii Nadlac – Arad lot 1 respinge ideea de frauda la acest proiect; Bilant negru la fondurile UE: Am dat mai mult decat am primit; Vintu si Luca, bantuiti de fantoma "Petromservice"

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Sorin Minea: 2012 ar putea fi anul falimentelor in alimentatie. Cresterile de preturi din ultima vreme sunt, in mare parte, speculative, dupa cum ne-au spus reprezentantii industriei alimentare. „Speculatiile din piata sunt dramatice. Majorarile de pret produse de ceea ce se intampla acum in tara si in lume urmeaza sa aiba loc spre sfarsitul aces-tui an – inceputul anului urmator. In prezent, scumpirile care au loc pe piata sunt, majoritatea, speculatii. Cresterile de preturi sunt false. La legume, mai ales, majoritatea sunt evazionisti care speculeaza momentul sa-si mareasca profitul”, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele „Romalimenta”. Domnia sa sustine ca nimeni nu stie care va fi oscilatia preturilor. „O parte din procesatori nu au cres-cut preturile, alta parte sunt marii evazionisti, iar la mijloc suntem noi, care nu stim ce se va intampla si ce vom face. In baza cresterii uriase la cereale, pe plan mondial, se asteapta si o crestere de pret la carne. Cresterea de pe piata cerealelor este, insa, umflata”, ne-a explicat Sorin Minea, scrie Bursa.ro.

Ce se mai fura in Romania. Încorsetată de norme, regulamente şi legi, uneori depăşite, alteori contraproductive, apăsată tot timpul de influenţe pe linie politică şi, mai ales, căpuşată de contracte păguboase (nu şi pentru partenerii de afaceri), CFR Marfă se îndreaptă spre al cincilea an de pierdere financiară. Principalul cărăuş feroviar al ţării „reuşeşte” astfel să rămână pe minus într-o perioadă şi pe o piaţă în care toată competiţia privată înfloreşte, scrie Income Magazine

Unul dintre constructorii autostrazii Nadlac – Arad lot 1 respinge ideea de frauda la acest proiect. Compania portugheza MonteAdriano respinge ideea unei fraude in privinta contractului de executie a lotului 1 din Autostrada Nadlac – Arad, pe care l-a castigat in asociere cu firmele romanesti Romstrade si Donrep Construct SRL, si considera ca o asemenea suspiciune dauneaza imaginii companiei. In plus, societatea da asigurari ca va continua proiectul si isi va realiza obligatiile contractuale. „Societatea MonteAdriano doreste sa se distanteze de suspiciunile de frauda aparute, care au cauzat prejudicii imaginii noastre si reputatiei companiei pe piata romaneasca. In calitatea noastra de Asociat in realizarea acestui proiect, avem constiinta integritatii actiunilor noastre si in consecinta dorim stabilirea adevarului faptelor de catre autoritatile competente” se arata intr-un comunicat al companiei, in care MonteAdriano spune ca doreste sa transmita cateva clarificari importante cu privire la proiectul „Proiectare si Executie Autostrada Nadlac Arad – Lot 1”, anunta Finantistii.

Bilant negru la fondurile UE: Am dat mai mult decat am primit. Din cele 27,52 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate de UE pentru perioada 2007-2013, Romania a accesat, efectiv, pana in prezent, doar 7,8 miliarde de euro. O suma aproape egala cu contributia Romaniei la bugetul UE, 7,9 miliarde de euro in aceeasi perioada. Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, „Romania a fost un beneficiar net al bugetului UE din 2007 pana in prezent, cu un beneficiu de aproximativ 5,5 miliarde de euro”. Asta doar „pe hartie”, pentru ca la intocmirea acestui bilant oficialii MAE au luat in considerare sumele alocate pentru proiectele selectate si aprobate in perioada 2007-2012 si nu sumele pe care Romania le-a accesat efectiv, in aceasta perioada, adica platile efectuate catre beneficiari, care sunt substantial mai reduse. Practic, pe toate cele noua programe, incepand din 2007 si pana la jumatatea lunii iulie a anului in curs, Romania a facut plati din fonduri europene nerambursabile in valoare totala de circa 7,8 miliarde de euro. Pe de alta parte, in perioada 2007-2012, Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu suma de 7,9 miliarde euro, informeaza Capital.ro.

Vintu si Luca, bantuiti de fantoma „Petromservice”. Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost chemati, ieri, la Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a li se prezenta materialul de urmarire penala in dosarul „Petromservice”. Luna trecuta, la solicitarea procurorilor, Sorin Ovidiu Vintu a oferit declaratii in acest dosar, in care este cercetat alaturi de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea „Petromservice”, prejudiciul produs prin falimentare controlata fiind de peste 83 de milioane de euro. De alt-fel, pe 19 iulie, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au adus la cunostinta lui Sorin Ovidiu Vintu ca s-a dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de el sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor, scrie Bursa.ro.

Primul mall care s-a vandut prin executare silita: Liberty Center din Rahova. Mall-ul Liberty Center din Rahova s-a vandut prin executare silita cu 60 de milioane de euro inca de la prima licitatie, care a fost organizata marti. Mall-ul a fost adjudecat inca de la prima licitatie, au declarat reprezentantii biroului executorului judecatoresc Bogdan Dumitrache. Cumparatorul este firma Rosequeens Properties, detinuta de Rosequeens Properties Limited, inregistrata in Cipru, informeaza Mediafax. Administratorul firmei este Ciprian Chiorean, legal manager la Bank of Cyprus, unul din creditorii mall-ului. Creditorii mall-ului sunt bancile Eurobank EFG, Alpha Bank si Bank of Cyprus. Centrul comercial a fost scos pe piata in 2008 dupa o investitie de 70 de milioane de euro. Mall-ul din Rahova apartine familiei Awdi si companiei nord-irlandeze Mivan. Dupa acumularea unor datorii neplatite de 61 milioane euro (principal, dobanzi si penalitati), unitatea a fost scoasa la executare silita, anunta Finantistii.

Patronul Zara, locul 3 in topul miliardarilor lumii. In timp ce Spania se scufunda in criza , Amancio Ortega, fondatorul lantului de magazine Zara, a urcat pe locul trei in topul celor mai bogati oameni ai Planetei, potrivit clasamentului Bloomberg. In goana dupa miliarde, spaniolul a intrecut un american, in pofida crizei istorice cu care se confrunta tara sa. Fondatorul Zara, Amancio Ortega, a trecut inaintea renumitului investitor Warren Buffet in topul revizuit zilnic de agentia Bloomberg. Averea omului de afaceri iberic a afisat o crestere anuala de 32,2%, la 46,6 miliarde de dolari, cea a intreprinzatorului american progresand cu numai 6,8%, la 45,7 miliarde de dolari, scrie Income Magazine

VW Touareg CC, derivat din Cross Coupe Concept. La Volkswagen se studiaza posibilitatea lansarii unei versiuni coupe a modelului tot-teren Touareg. Si s-ar putea ca decizia in acest sens sa fie luata chiar mai repede decat era prevazut in privinta extinderii familiei de SUV-uri Volkswagen. Fara indoiala, sefii de la Wolfsburg iau in calcul acest gen de SUV in urma neasteptatului succes inregistrat de BMW X6, primul model din acest segment. Si la Audi se pregateste un model de aceeasi factura, care ar urma sa fie dezvoltat pe platforma A6 si care s-ar putea numi Q6. Touareg CC ar urma sa fie dezvoltat pornind de la conceptul Cross Coupe expus in premiera la Salonul de la Tokyo, din 2011. Acest prototip (foto) ar urma sa stea la baza unei noi platforme tehnice in gama de modele Volkswagen. Conform publicatiei germane AutoBild, versiunea coupe a binecunoscutului Touareg ar urma sa-si faca aparitia in 2015, informeaza 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro