Sari direct la conținut

Business Report: Tara din lumea a treia care are mai multi kilometri de autostrada decat Romania; Excesul se plateste! Piata terenurilor ramane in genunchi si scade cu 9% in primul semestru; Romgaz, pe bursa din martie 2013. Ce pierdem, ce castigam?

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Mai face parte Olanda din nucleul dur al zonei euro? Dupa extinderea crizei datoriilor publice din Europa a inceput sa apara, in cadrul solutiilor propuse pentru rezolvarea acesteia, separarea tarilor din zona euro in doua categorii: periferia nesabuita si nucleul prudent. Intre timp a devenit evident ca tarile din nucleu nu mai pot suporta prea mult povara „salvarii” periferiei, chiar daca autoritatile proclama neincetat virtutile dar si datoria solidaritatii europene. Dupa cinci ani de criza financiara, in care nu s-a facut nimic pentru eliminarea adevaratelor sale cauze, norii negri se aduna si deasupra salvatorilor. Intr-un numar recent al revistei The Economist se arata ca „Olanda s-a decuplat pentru prima data de economia mult mai puternica a Germaniei”, pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivelor economice. La circa o luna dupa articolul din revista The Economist, o analiza Reuters arata ca „olandezii sunt blestemati” din cauza poverii creditului ipotecar asupra gospodariilor, scrie Bursa.ro.

Turnul Eiffel, evaluat la 434 mld. euro. Afla cat costa Colosseum, Sagrada Familia sau Stonehenge Camera de Comert din provincia italiana Monza si Brianza a calculat valoarea catorva monumente europene, compiland 10 criterii economice, socio-culturale si turistice. De departe, marele castigator este La Tour Eiffel, care ar valora 434 miliade de euro, o suma care nu reprezinta dimensiunea sa materiala, ci mai degraba una de imagine. La acest „pret”, Doamna de fier a francezilor echivaleaza cu o cincime din PIB-ul tarii natale sau cu intreaga marime a Fondului european de stabilitate financiara (440 miliarde de euro), scrie Income Magazine

De ce ingroapa OPSPI privatizarea Oltchim. Privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu-Valcea, programata luna viitoare, nu are nicio sansa de realizare, iar insolventa pare inevitabila Declaratiile surprinzatoare ale sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, indica in mod clar un esec al procesului de privatizare al Oltchim si sunt de natura sa arunce in aer privatizarea. In primul rand este vorba despre o schimbare completa de optica a Ministerului Economiei cu privire la modalitatea de privatizare a combinatului. Initial, statul primise acceptul Comisiei Europene de a converti in actiuni datoriile catre AVAS, circa 250 milioane euro, desi contravenea intereselor actionarilor minoritari. Pana la urma, procedura a fost inclusa in anuntul de privatizare, iar AGA Oltchim urma sa aprobe conversia, iar intreg pachetul de actiuni rezultat urma sa fie vandut la licitatie pe 14 septembrie, anunta EVZ.

Tara din lumea a treia care are mai multi kilometri de autostrada decat Romania. Pakistanul este macinat de conflicte de zeci de ani. Peste 42 de milioane de pakistanezi traiesc zilnic sub pragul saraciei. Cu toate acestea, tara era traversata in iunie 2012 de patru autostrazi cu o lungime totala de 679,5 kilometri, dintre care trei cu sase benzi. Aceeasi tara are in constructie inca 278 km de autostrada si in pregatire inca 1.200 km. Romania, pe de alta parte, o tara a carei PIB pe cap de locuitor este de patru ori mai mare decat cel al Pakistanului, are 519 km de autostrada si 434 km in constructie, dar la ce costuri? Cea mai lunga autostrada din Pakistan, care leaga Lahore de capitala Islamabad, are 335 km si sase benzi. Coreenii de la Daewoo au construit-o pentru 311 mil. euro. In Romania, numai tronsonul Cernavoda-Constanta din Autostrada Soarelui, in lungime de 52 km, va costa 400 mil. euro, informeaza Capital.ro.

Excesul se plateste! Piata terenurilor ramane in genunchi si scade cu 9% in primul semestru. Preturile terenurilor din Romania au scazut in prima jumatate a anului cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform unui studiu al firmei de evaluare si consultanta Darian. Raportat la moneda nationala, insa, reducerea e mai mica, de circa 4%. In ceea ce priveste Bucurestiul, preturile au scazut cu aproximativ 5% in semestrul I din 2012 comparativ cu semestrul I din 2011, si respectiv cu 2% comparativ cu semestrul II din 2011, dar cele mai afectate orase mari sunt Bacau (ieftinire cu 17% in euro si 12% in lei) si Ploiesti, unde preturile terenurilor s-au micsorat cu 14% in euro in prima jumatate a anului. In unele orase preturile au crescut usor in lei sau au ramas stabile in euro, dar situatia pietei e clara. Lipsa investitorilor a lovit brutal piata, dar la asta se adauga si faptul ca majoritatea companiilor din piata au cumparat terenuri masiv si speculativ totodata in perioada de pana in 2009, iar ulterior presate de criza au fost nevoite sa vanda si in cele mai multe cazuri au facut-o in pierdere, doar ca sa scape de o povara suplimentara din portofoliul de active, scrie BusinessCover.

Cât costă să devii UN BRAND. Cât aţi fi dispus să plătiţi pentru o imagine perfectă? Sunt oameni de afaceri care dau zeci de mii de euro pentru că ştiu că, în mediul de business , brandingul personal este mai mult decât un concept abstract. Poate fi cheia succesului atât la locul de muncă, cât şi în viaţa de zi cu zi, spun experţii. Tot ei mai susţin că sloganul „reclama-sufletul comerţului” nu este valabil numai pentru produse, ci poate fi „împrumutat” şi pentru oameni. „Se zice că atunci când oamenii devin mai interesaţi de dezvoltarea personală şi de branding este un semn că economia merge prost”, spune freelancer-ul Iulia Bertea, care face traininguri de personal branding, scrie Income Magazine

Lefuri de bugetari: 6.500 de euro pe luna. Executivul a aprobat, pe sest, salariile pentru directorii si membrii AGA ai Complexului Energetic Oltenia. Cu toate declaratiile Guvernului Ponta, privind o ponderare a salariilor bugetare, acum o saptamana Executivul a abrobat Nota de fundamentare la Hotararea Guvernului nr. 830/2012 privind aprobarea bugetului pe anul 2012 pentru Societatea Comerciala Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO). Prin acest document s-a parafat oficial alocarea sumei de 25,8 miliarde de lei vechi necesara acoperirii salariilor directorilor. De acesti bani beneficiaza 20 de persoane in frunte cu directorul general Constantin Balasoiu. Adica sapte membri ai Consiliului de Supraveghere, cinci membri ai Comitetului Director, trei membri AGA plus cinci cenzori. Ultimii opt primesc doar o indemnizatie de sedinta reprezentand 20% din salariul directorului general, anunta EVZ.

Romgaz, pe bursa din martie 2013. Ce pierdem, ce castigam? Cu o intarziere de 6 luni, motivata de evaluarea rezervelor de gaz ale companiei, 15% din actiunile Romgaz vor ateriza la BVB, intr-o oferta publica initiala (IPO). Pana atunci, bursa are testul Transgaz in septembrie. Eternele promisiuni – Hidroelectrica si Nuclearelectrica – ar putea urma in primavara-vara lui 2013. In motiunea de cenzura ce a dus la caderea Guvernului Ungureanu, privatizarile-chiar si cele derulate prin bursa (Transelectrica in acel moment) – erau condamnate ferm. „Vanzarea avutiei nationale” a fost reevaluata intre timp iar listarile de pachete minoritare la Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica se reiau cu intarziere de cateva luni. E bine ca statul sa renunte pentru totdeauna la dividendele aferente unor pachete de 10-15% din actiunile „perlelor coroanei” economiei romanesti? Raspunsul este „da”, in masura in care Guvernul se limiteaza la pachetele minoritare si nu cedeaza controlul acestor companii. Bursa obliga companiile la transparenta, raportari periodice, la „cenzura” investitorilor privati in AGA, informeaza Romania Libera.

Florin Georgescu: Rectificarea, construita pornind de la o crestere economica de 1,2% si un curs mediu de 4,45 lei/euro. Rectificarea bugetara a fost construita pornind de la o crestere economica de 1,2%, o crestere a PIB nominal la 607 miliarde lei, o inflatie de 3,5%, un curs leu/euro de 4,45 lei/euro si un deficit bugetar de 2,2%, a declarat Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, la final sedintei de Guvern de ieri. Domnia sa a precizat: „Rectificarea bugetara s-a realizat pornind de la o crestere economica revizuita, in jos din pacate, de la 1,5% in medie, in varianta anterioara, la in jur de 1,2% in prezent, ca efect al cresterii economice incetinite, chiar negative, din zona Uniunii Europene, de la principalii nostri parteneri de unde exportam bunuri si servicii si, de asemenea, din cauza secetei si, intr-o anumita masura, si din cauza climatului politic tensionat din ultimele cateva luni. Rata inflatiei este si ea revizuita in mod relativ negativ de la circa 3% la 3,5% decembrie anul acesta, fata de decembrie anul trecut”, scrie Bursa.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro