Sari direct la conținut

Business report: Un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei; Efectul scăderii taxelor în România: Bogații devin mai bogați, săracii rămân săraci

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe. Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor cât și a importurilor lunare. Ultima situație de acest gen s-a produs în luna iulie 2016, când a existat o scădere de 4,6% la export și una de 4,2% la import – moment din care comerțul exterior a început să crească. Deficitul comercial pe luna iunie 2019 a fost de 1.130,9 milioane euro, cu 13% mai mic decât în aceeaşi lună a anului trecut și cu 24% sub nivelul din luna precedentă, potrivit datelor comunicate de INS, potrivit Curs de guvernare.

Surpriză: cele mai profitabile firme controlate de stat sunt două parcuri industriale. Firmele care operează parcurile industriale din comuna Miroslava (judeţul Iaşi) şi din Mureş sunt cele mai profitabile societăţi care au capital majoritar de stat, cu peste 50% marjă de profit în 2018, pe baza datelor primite de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). A treia cea mai profitabilă firmă de stat este serviciul public de alimentare cu apă din comuna Studina, Olt, potrivit datelor primite de Economica de la ONRC, scrie Economica.net.

De ce nu-și respectă Guvernul promisiunea neimpozitării venitului medicilor. Gaura calculată la buget. Impactul bugetar negativ pe care l-ar cauza un impozit zero pentru veniturile medicilor, promis de Guvernul Dăncilă de la 1 ianuarie 2019, dar neimplementat, ar putea fi acoperit pentru întregul an 2020 doar din majorarea accizei la țigarete și introducerea accizei la băuturile cu conținut ridicat de zahăr pe ultimele 4 luni ale acestui an, majorări prevăzute acum de Executiv. Guvernul a analizat impactul eliminării impozitului, dar nu a decis să aplice măsura promisă pentru acest an, notează Profit.ro.

Cum a îngropat feminismul o companie gigant. Produce un brand pe care toți îl folosim. În 2019, Gillette, a început o campanie pe una dintre temele preferate de Stânga în SUA, „masculinitatea toxică” și a stârnit o reacție masivă, prin înstrăinarea unui procent mare din publicul țintă. Acum, șapte luni mai târziu, compania mamă Procter & Gamble (P&G), a fost obligată să reducă bugetul cu 8 miliarde de dolari pentru „toxicul” Gillette, se arată în articolul de la Capital.ro.

Companiile trebuie să participe la exerciţii militare alături de stat. Guvernele au nevoie ca sectorul privat să se pregătească alături de forţele armate pentru situaţiile de securitate națională, având în vedere că firmele private s-ar confrunta cu consecinţe devastatoare dacă nu sunt pregătite. Reprezentanţi ai mediilor de afaceri asistă uneori la simulări ale forţelor armate, dar nu participă propriu-zis. Aceasta este o oportunitate pierdută, deoarece sectorul privat ar fi grav afectat de o situaţie de urgenţă, conform Adevărul.

Un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei. Cei peste 211.000 de angajaţi din sectorul ”administraţie publică şi apărare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net în luna iunie a acestui an, în creştere cu 18% faţă de perioada similară din 2018. Spre comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 de lei net în iunie 2019, ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei, scrie Digi24.

Ramona Mănescu, șefă a reprezentanței Transgaz de la Bruxelles, spune că a fost suspendată din funcție când a devenit ministru de Externe. Pe 22 iulie, adică cu 2 zile înainte de a depune la Cotroceni jurământul în calitate de nou ministru al Afacerilor Externe din partea ALDE, fostul europarlamentar Ramona Mănescu își completa declarația de avere și interese. Însă nu pentru viitoarea funcție de ministru, ci pentru numirea sa în postul de șefă a reprezentanței de la Bruxelles a operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei, condus de Niculae Bădălău, notează Profit.ro.

Efectul scăderii taxelor în România: Bogații devin mai bogați, săracii rămân săraci. Taxele mai mici aduc în România diferențe mai mari între săraci și bogați. În loc să îi ajute pe cetățenii vulnerabili să trăiască mai bine, scăderea TVA și reducerea impozitului au venit mai degrabă în sprijinul celor cu venituri mai mari. Un studiu al Băncii Mondiale arată că măsurile adoptate de Guvern au dus la adâncirea inegalității între clasele sociale. Românii o duc în continuare greu, în ciuda creșterii salariului minim și a scăderii anumitor taxe, potrivit Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro