Business report: Upgrade-ul motoarelor Diesel Euro 5 – o afacere de sute de milioane de euro; Topul celor mai valoroase 25 de banci din lume; Studiu: Românii au încredere în banii cash şi preferă plata facturilor în numerar
Upgrade-ul motoarelor Diesel Euro 5 – o afacere de sute de milioane de euro. Îmbunătățirea sistemelor hardware la mașinile cu motoare Diesel Euro 5 este în plin avânt. Producătorii cooperează cu atelierele auto și se așteaptă la cifre de afaceri de sute de milioane de euro. Cam cinci milioane de autoturisme cu motoare Diesel Euro 5 circulă pe străzile Germaniei. Pentru că aceste automobile emit noxe de oxid de azot peste limitele permise, conducătorii auto care le dețin riscă să nu mai aibă voie în curând să circule cu ele în numeroase orașe germane. După ce, vreme îndelungată după scandalul de poluare privind motoarele Diesel, producătorii auto nu s-au declarat dispuși decât să îmbunătățească software-ul din aceste mașini Euro 5, o măsură insuficientă, Oficiul federal de Transport a emis de curând primele autorizații de upgrade la hardware-ul automobilelor în cauză, scrie DW.
Prețul medicamentelor – folosit ca protecție socială. Taxa clawback și revizuirea prețurilor au transformat piața în una ostilă producătorilor. Din noiembrie, 71 de medicamente nu mai pot fi comercializate. Prețul medicamentelor nu este folosit ca pârghie de politică sanitară sau economică, ci de protecție socială, de aproape 30 ani, iar taxa clawback și revizuirea generală a prețurilor au transformat piața farmaceutică într-o piață ostilă producătorilor de medicamente, măsurile fiind luate fără analize de impact, semnalează Dan Zaharescu, Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente. Conform directorului executiv ARPIM, prețul medicamentelor este reglementat, iar factorii de presiune pot genera efecte contrare celor dorite de autorități, măsurile fiind adoptate pe piața farmaceutică românească fără realizarea analizelor de impact în ultimii 15-20 ani, notează Profit.ro.
Urmează o nouă scumpire a energiei electrice? Limita de preț pentru energia vândută în piața de echilibrare crește dramatic. Regulile de pe piața de echilibrare se vor schimba în viitor iar acest lucru ar putea conduce la creșterea dramatică a prețurilor de pe această piață, cu impact asupra prețurilor din toată piața. Pentru cei mai puţin familiarizaţi, piaţa de echilibrare (PE) este cea cu cele mai mari preţuri la energie, unde vând producătorii care sunt cei mai flexibili sau au capacităţi de rezervă disponibile şi cumpără producătorii care au creat un dezechilibru între ce au anunţat anterior că produc şi ce au produs de fapt (producţia mai mică decât cea estimată). Este practic, “ultima piaţă”, în care se asigură egalitatea perfecta între producţia de energie şi consum la nivelul sistemului, conform Economica.net.
Topul celor mai valoroase 25 de bănci din lume. Banca Transilvania ar trebui sa crească de 20 de ori pentru a intra in „Liga Campionilor”. JPMorgan Chase este cea mai valoroasa banca din lume, compania americana fiind evaluata pe Bursa din New York la 362,7 miliarde de dolari, adică de 120 ori mai mult decât Banca Transilvania, banca românească cu o capitalizare de aproape 3 miliarde de dolari. Cele mai mari 25 bănci din lume au ajuns sa valoreze in total 3,5 trilioane de dolari, adică aproape cat economia germana in 2018. ICBC, cea mai mare banca de stat din China, ocupa poziția a doua in clasament, cu o capitalizare de 305,8 mld. dolari, notează Wallstreet.ro.
Studiu: Românii au încredere în banii cash şi preferă plata facturilor în numerar. Un studiu realizat în luna mai 2019 de către PayPoint România arată că plățile în numerar continuă să fie considerate a fi cele mai sigure de către români și mai mult de jumătate din ei preferă să plătească prin această metodă facturile de utilități. Când vine vorba de utilități, 7 din 10 români obișnuiesc să le plătească personal și achită cel puțin o factură prin intermediul sistemului electronic PayPoint. 3 din 10 respondenți care au utilizat un sistem electronic de plată în ultimele 3 luni asociază dispozitivul electronic folosit cu PayPoint, se arată în articolul Capital.ro.
Filozofia păguboasă din discursurile despre veniturile bugetare. Discursul despre buget în România tinde să se afunde într-o direcție greșită. Cei care se exprimă în legătură cu acest subiect ajung la următoarele două constatări: (a) că nu colectăm suficient, ceea ce este corect; și că (b) nivelul veniturilor ca procent din PIB este foarte mic, comparativ cu media din Uniunea Europeană, ceea ce este, din nou, factual corect. Problema începe atunci când se ajunge la concluzii. Una dintre ele este aceea că este rău că ponderea veniturilor bugetare în PIB este relativ mică, inclusiv din cauza ratelor de impozitare considerate prea mici, scrie Republica.ro.
Contract de peste trei milioane de euro reziliat subit în subsolul Spitalului de Recuperare Iași. Deşi nu a informat deloc până acum opinia publică despre eventuale deficienţe, primarul spune acum că nu este mulţumit de ritmul lucrărilor de reabilitare termică a Spitalului de Recuperare Iași. Firma care lucra aici avea patron italian, era înfiinţată în 2016 şi anul trecut a avut 0 (zero) cifră de afaceri. Primăria a reziliat contractul de lucrări pentru reabilitarea termică a Spitalului de Recuperare. Decizia este una surprinzătoare, având în vedere că municipalitatea nu a informat anterior despre eventuale nemulţumiri cu privire la derularea contractului. Lucrările de reabilitare la Spitalul de Recuperare au fost câştigate de o asociere de firme condusă de compania italiană Emmeci Project & Building SRL. „Ziarul de Iaşi“ a scris despre faptul că această firmă şi-a adjudecat contractul în condiţiile în care, anul trecut, a avut zero cifră de afaceri şi o pierdere de 100.000 lei. Firma a fost înfiinţată în anul 2016 de către italianul Mario Calderone.