Business Report: Vanzator, sofer si profesor – cele mai aglomerate meserii din Romania. Directorii sunt mai multi decat paznicii; Zona crepusculara a salariilor la bugetari: cat de reintregite sunt "salariile reintregite" si cat la suta s-a taiat cand s-a taiat 25%. Pe categorii de personal; Inca trei ani de calvar pe Centura Capitalei
Vanzator, sofer si profesor – cele mai aglomerate meserii din Romania. Directorii sunt mai multi decat paznicii Cei mai multi salariati romani cu norma intreaga au ocupatii de vanzatori, lucratori comerciali, casieri in magazine, de soferi, de profesori si specialisti in invatamant cu studii superioare, rezulta din analiza celor mai recente masuratori realizate de INS, respectiv ancheta asupra salariilor pe ocupatii, din luna octombrie 2013, comunicata Economica.net. Peste 233.000 de romani lucreaza cu contract de munca si program intreg ca vanzatori, lucratori si casieri in magazine; mai bine de 200.000 de romani muncesc legal ca soferi, in vreme ce peste 184.000 de romani sunt profesori si specialisti in invatamant cu studii superioare, reiese din analiza grupelor minore de ocupatii din cea mai recenta ancheta asupra salariilor pe ocupatii, a Institutului National de Statistica.
Windows 10 a crescut intr-o luna cat altii in zece Nimeni nu se astepta ca un numar atat de impresionant de utilizatori sa faca tranzitia la Windows 10 intr-un timp atat de scurt. Cu toate acestea, in fiecare saptamana apar noi informatii care atesta calitatea efortului investit de Microsoft in noua sa creatie. Pentru ca imediat se implineste o luna de cand a avut loc lansarea oficiala a noului SO, aceasta statistica poate fi clasificata ca fiind cea mai importanta. La mijlocul saptamanii trecute aflam ca peste 53 de milioane de persoane si-au instalat Windows 10, in timp ce in ultimele 24 de ore respectiva valoare a a atins pragul de 75 de milioane de instalari, sinformeaza Playtech.ro.
Zona crepusculara a salariilor la bugetari: cat de reintregite sunt „salariile reintregite” si cat la suta s-a taiat cand s-a taiat 25%. Pe categorii de personal La mijlocul acestui an (iunie 2015), salariile din invatamant si sanatate erau aproximativ aceleasi in expresie nominala ca si in octombrie 2008. Astfel, dascalii au primit in iunie 2015 cu 5% mai multi bani decat inaintea crizei, iar cadrele sanitare au benficiat de sapte lei in plus la salariul mediu brut. Intre timp, inflatia a fost de 25,8%, ceea ce inseamna o scadere de circa 17% a puterii de cumparare pentru profesori si de 21% pentru medici, anunta Curs de Guvernare.
Inca trei ani de calvar pe Centura Capitalei Din vara anului 2018, soferii vor putea circula pe patru benzi pe toata lungimea variantei ocolitoare a Bucurestiului, spun oficialii CNADNR. In ultimii opt ani, s-a realizat doar un sfert din lucrari. Centura Bucurestiului, cea mai aglomerata sosea din Romania – cu o medie zilnica anuala de 150.000 de autovehicule -, a devenit pericol public pentru soferi. Daca in partea de sud, gropile si denivelarile din asfalt duc la accidente grave, pe partea de nord, din cauza lucrarilor abandonate sau intarziate, soferii stau la cozi ce se intind pe multi kilometri. Reabilitarea si largirea soselei de centura a Capitalei se dezbate, inca din anul 2002, la Ministerul Transporturilor si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). In ultimii 13 ani, cei 12 demnitari care au ocupat fotoliul de ministru al transporturilor au reusit marea performanta de a largi centura la patru benzi pe doar 20 de kilometri, scrie Capital.
A venit momentul adevarului pentru „credinta” in bancile centrale? In lumea noastra globalizata exista numeroase voci, nu doar in cadrul religiei crestine, care deplang pierderea credintei. Ultimii ani au cunoscut, insa, o tendinta contrara pentru o altfel de credinta, aceea in capacitatea bancilor centrale de a readuce prosperitatea cu ajutorul tuturor instrumentelor aflate la dispozitia lor, inclusiv prin „tiparire”, deocamdata, a „banilor” electronici. Prabusirea burselor internationale de la inceputul saptamanii poate reprezenta inceputul sfarsitului si pentru acest ultim bastion al credintei. „Bancherii centrali par goi, iar pietele nu mai au in ce sa creada”, a declarat Alberto Gallo, de la Royal Bank of Scotland, pentru Bloomberg. „Piata isi pierde increderea in credibilitatea bancilor centrale”, a precizat si George Saravelos, analist al pietelor valutare in cadrul Deutsche Bank, informeaza Bursa.ro.
Romanii nu vor mai putea cumpara centrala clasica pe gaze. Va disparea din magazine intr-o luna Centrala termica in condensare, singura care va mai fi vanduta in magazinele de specialitate din Romania de la 26 septembrie, este cu pana la 50% mai eficienta decat cea conventionala. De asemenea, este si mai scumpa – 3.500 de lei, fata de circa 2.000 de lei. Din 26 septembrie 2015, romanii nu vor mai putea cumpara decat centrale termice in condensare, pentru ca o directiva europeana impune comercializarea doar acelor produse care ating un anume grad de eficienta energetica cu un consum mai mic de gaze. Practic, centrala conventionala dispare din magazine – nu va mai putea fi cumparata de niciunde de pe teritoriul Romaniei, ca, de altfel, si de pe teritoriul UE, scrie Economica.net.
Dacia ocupa locul 16 in Top 500 companii din Europa Centrala si de Est Coface a publicat noul Top 500 companii din Europa Centrala si de Est. Spre deosebire de anul trecut, Dacia inregistreaza o cifra de afaceri de 4,25 de miliarde de euro si urca pe locul 16, cu o pozitie mai sus fata de anul trecut. Dacia este urmata de Petrom, companie care a cazut patru locuri fata de clasamentul de anul trecut si ajunge pe pozitia cu numarul 22. O alta companie care performeaza este Rompetrol Rafinare. Aceasta se afla pe locul 32 al topul ui intocmit de Coface. Conform colegilor de la Digi24, Romania are in top 59 de companii, cu trei mai mult fata de precedentul clasament. Ca numar de firme in top, Romania se afla pe locul patru, dupa Polonia, Ungaria si Cehia, scrie Auto-Bild.ro.