Sari direct la conținut

Business report: Zece ani de UE. Deficitul la 10 luni – obiceiuri romanesti si evolutia lor din 2006 incoace; Cum arata singura autostrada care ar putea fi inaugurata anul acesta; PSD a castigat alegerile. Vom intalni (cel putin) 2.204 romani fericiti

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Zece ani de UE. Deficitul la 10 luni – obiceiuri romanesti si evolutia lor din 2006 incoace.Atat veniturile cat si cheltuielile bugetului general consolidat exprimate ca procentaj din PIB la 10 luni au ajuns la cea mai mica valoare din ultimii zece ani, potrivit datelor operative comunicate de Ministerul Finantelor. Doar in 2006, statul cheltuise mai putini bani inaintea ultimelor doua luni ale anului, in acelasi an inregistrandu-se si cel mai mare avans al deficitului bugetar pe finalul executiei (3,68% din PIB !). Pentru anul in curs, se evidentiaza clar ponderea mult mai redusa a veniturilor publice, situate permanent in perioada 2006 -2015 undeva pe la 26% – 27% din PIB si diminuate acum la doar 24,7%, scrieCurs de Guvernare.

Cum arata singura autostrada care ar putea fi inaugurata anul acesta.Asociatia Pro Infrastructura (API) a publicat duminica imagini de pe santierul lotului 2 al autostrazii Lugoj-Deva, cu cateva zile inainte de inaugurarea unei sectiuni de 15 kilometri, anuntata pentru finele acestei luni. Cei 15 kilometri din lotul 2 al autostrazii Lugoj – Deva, dintre nodul de la Traian Vuia si cel de la Margina, vor fi finalizati pana la finalul anului in curs, a declarat in urma cu trei luni pentruEconomicaseful Companiei de Drumuri, Catalin Homor. Din transmisia live de la nodul Margina (click pe imaginea de mai jos), realizata de API, rezulta ca mai sunt cateva parapete de pus si marcaje.

PSD a castigat alegerile. Vom intalni (cel putin) 2.204 romani fericiti.Schimbarea majoritatii parlamentare si schimbarea guvernului, care se produc de regula o data la 4 ani, produc efecte majore in administratia centrala si locala, prin inlocuirea garniturilor de functionari politici. In teorie, potrivit legislatiei in vigoare, in Romania ar trebui „sa-si faca bagajele” la schimbarea puterii cel mult 400 de persoane – ministrii, secretarii de stat, consilieri, si sefii unor institutii guvernamentale. In realitate, dupa alegeri, este momentul in care „la centru” se deschide o bursa informala a locurilor de munca, se aduna solictarile filialelor, iar partidele, daca e vorba de o guvernare in coalitie, sau gruparile din interiorul partidului tranzactioneaza posturi in administratie, mentioneazaCurs de Guvernare.

A fost nationalizata cea mai mare banca din Ucraina. PrivatBank, cea mai mare banca din Ucraina, a fost nationalizata, in incercarea guvernului de la Kiev de a evita un colaps al sistemului bancar ucrainean, informeaza The Wall Street Journal. Masura s-a luat in coordonare cu sprijinul venit din partea creditorilor internationali ai Ucrainei, fapt care va asigura o tranzitie lina si o stabilitate a bancii, crede Executivul de la Kiev. Decizia vine dupa doi ani in care s-au facut eforturi de revitalizare a sistemului bancar din Ucraina. PrivatBank, pana inainte de anunt – cea mai mare banca privata din Ucraina, detine o treime din depozitele din tara si are filiale in alte state europene, arataNewMoney.

Skoda a produs 19 milioane de masini. Skoda a reusit in 2016 un an fantastic. Cehii nu doar ca s-au descurcat exemplar pe partea de vanzari, dar au si lansat cateva modele in cele 12 luni care au trecut. Iar astazi, oficialii din Mlada Boleslav mai au un motiv de bucurie. Masina cu numarul 19 milioane a fost produa la uzina din Mlada Boleslav. Exemplarul aniversar este o Skoda Fabia vopsita in culoarea Moon White. Pentru poza speciala, Skoda a adus alaturi de masina cu numarul 19 milioane si cateva modele istorice. Si pentru ca anul se incheie, trebuie sa va spunem cateva dintre surprizele pregatite pentru 2017. In primul rand, comercializarea SUV-ului Kodiaq va debuta in luna februarie, noteazaAuto-Bild.

Investitiile straine pe 2015: plusuri, minusuri. Soldul investitiilor straine directe (ISD) in economia Romaniei a ajuns anul trecut la 64.433 milioane euro, echivalentul a circa 40% din PIB-ul anual. Datele centralizate si publicate de BNR arata ca 70% din aceasta suma (45.098 milioane euro) s-a constituit in aport la capitalurile proprii (inclusiv profitul reinvestit) ale firmelor straine. Restul de 30% a fost reprezentat de creditul net primit de acestea din afara tarii (19.335 milioane euro). Este rezultatul majorarii ISD pe ansamblul domeniilor de activitate cu mai mult de patru miliarde euro, in conditiile in care constructiile si tranzactiile imobiliare si-au adjudecat aproape jumatate din aceasta crestere ( +1,96 miliarde euro), relateazaCurs de Guvernare.

De ce a cumparat grupul francez Lactalis Covalact si ce impact va avea tranzactia asupra pietei. Lactalis, cel mai mare producator de lactate si branza din Europa, cu afaceri de 17 miliarde de euro in 2015, devine si mai puternic dupa preluarea fabricilor Covalact din Sf. Gheorghe si Miercurea Ciuc. Are cele mai mari capacitati de productie a laptelui praf, a intrat puternic pe piata branzicilor, a cascavalurilor si branzicilor si proceseaza aproximativ 20% din laptele crud produs in tara noastra. Economica va spune care vor fi efectele tranzactiei. La putin timp de la anuntul privind preluarea liderului pietei lactatelor din Romania, Albalact, grupul francez Lactalis a iesit din nou la cumparaturi pe plan local achizitionand de la fondul de investitii SigmaBleyzer intreg pachetul de actiuni al procesatorului Covalact SA, anuntaEconomica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro