Business Standard: Carierele "fast-forward" scad calitatea managementului
Fenomenul carierelor “fast-forward”, manifestat printr-o avansare profesionala rapida a angajatilor, face ca unii dintre acestia sa ajunga pe pozitii de management dupa doar doi-trei ani de experienta.
“Angajarea tinerilor inca din facultate ii face ca, la terminarea acesteia, sa se considere seniori in organizatia respectiva si sa vizeze posturi de conducere”, afirma Irina Manolescu, director executiv al companiei de resurse umane Career Solutions International. Fenomenul avansarii rapide in cariera a aparut ca urmare a “strategiei de dezvoltare a companiilor pe o piata care nu este pregatita nici psihologic, nici profesional sa o sustina”, potrivit Isabellei Berghoffer, managing director al firmei de recrutare Royalty Jobs International. Potrivit acesteia, avansarile rapide se petrec mai ales in sistemul bancar, unde sunt avansati ca directori de sucursale oameni foarte tineri si fara experienta. De asemenea, in constructii, tinerii ingineri sunt propulsati direct ca project manageri, sau in IT, programatorii sunt facuti team leaderi, “chiar daca unii nu au decat abilitati tehnice”, explica Isabella Berghoffer.
Tendinta, specifica economiilor emergente si cu o amploare mai mare in Romania fata de alte state din Europa Centrala si de Est, nu are consecinte pozitive nici pentru angajatori, nici pentru angajati, generand cresteri salariale necorelate cu nivelul de competenta atins de angajati, spun specialistii in resurse umane. “Din cauza crizei de resurse umane, unii angajatori sunt dispusi sa faca compromisuri, sa nu-si fundamenteze oferta salariala pe date din piata sau pe productivitate. Acesti jucatori dau piata peste cap si duc la o crestere salariala mai rapida pe unele segmente, neacoperita de productiviate, care genereaza inflatie”, spune Andrei Golesteanu, director HR in cadrul Avon Romania.
Integral in Business Standard