Sari direct la conținut

Business Standard: Electrica ataca pozitia Petrom la profitabilitate

Business Standard

Cea mai mare distributie de electricitate si cea mai mare companie de stat, Electrica, estimeaza pentru acest an un profit brut de aproape 390 mil. euro, de 14 ori mai mare decat rezultatul de anul trecut, datorita, in special, celor circa 400 mil. euro, bani ce vor fi platiti de grupul italian Enel pentru preluarea Electrica Muntenia Sud. Din punct de vedere al ratei de profit, compania de stat Electrica asteapta o marja bruta de 17,6% concurand cu Petrom, cea mai mare companie romaneasca.

Potrivit datelor disponibile in prezent, tinta de profit pentru 2008 face ca Electrica sa tinda catre pozitia a doua in topul celor mai profitabile companii locale, dupa Petrom, ultimul profit net raportat de grupul controlat de OMV fiind de aproape jumatate de miliard de euro. Electrica ia in calcul atragerea de la banci a sumei de un miliard de euro pentru finantarea unor investitii din perioada 2008-2012. “Asteptam sa ne intre in conturi cei circa 400 de milioane de euro de la ENEL pentru Electrica Muntenia Sud.

Dupa primirea lor, putem imprumuta pentru dezvoltarea companiei circa un miliard de euro. Luam in calcul foarte serios aceasta posibilitate”, a declarat ieri pentru Business Standard Corneliu Stan, directorul general al Electrica. El a adaugat ca nicio companie nu se poate dezvolta foarte mult fara surse externe de finantare. Distribuitorul de electricitate controlat de stat este a treia mare companie locala care anunta posibilitatea de a contracta credite care depasesc pragul de 500 milioane de euro.

posibilitatea de a contracta imprumuturi de pana la doua miliarde euro, pentru a-si finanta programul de constructie a unor noi capacitati hidroenergetice. Si Petrom, cea mai mare companie din Romania, aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, ar putea recurge la un credit de circa 500 milioane de euro, pentru finantarea partiala a investitiilor.

Banii, pe care Electrica ar putea sa ii ia de la banci, ar urma sa fie utilizati pentru orientarea investitilor catre casnici, precum si pentru inceperea productiei de electricitate. “Vom investi de la consumatorul final spre noi, si nu de la noi spre consumatorul final, ca pana acum. Trebuie sa crestem calitatea furnizarii (Electrica are circa 3,6 milioane de clienti, n.red.) si sa alocam fonduri pentru reducerea consumului propriu tehnologic”, a spus Corneliu Stan. Oficialul a adaugat ca, in acest an, Electrica va scoate la licitatie, partial, serviciile de citire-incasare facturi, prestate de companii precum Sindserv.

Business Standard

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro