Cafeaua de weekend. Subiectele săptămânii. Bonus: Dieta Omului-Păianjen. Cea mai virală emoție. 10 lucruri ciudate trimise de om în stratosferă. 14 lucruri care enervează un barman. De ce ar bate extratereștrii atâta drum ca să ne invadeze?
HotNews.ro
Evenimentele vin, trec și apoi se uită, fiind înlocuite în memoria de scurtă durată cu alte evenimente. De aceea, vă propunem o sinteza săptămânală cu cele mai interesante evenimente de la noi și din lume, cel puțin cu cele care ne-au reținut nouă atenția. O colecție de texte pe care să le puteți savura în fiecare sămbătă la cafeaua de dimineață. Lectură plăcută!
SOCIAL, POLITIC:
- 100.000 de oameni au venit, vineri, în Piața Victoriei, la mitingul Diasporei. Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței. Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală. Mitingul Diasporei, aproape 100.000 de oameni la protest / Jandarmeria a intervenit în forță pentru evacuarea pieței / Iohannis: Intervenția Jandarmeriei, puternic disproporționată.
- Copilul plânge. De stres, oboseală și tensiune. Părinții trag de tine. Tot mai au ceva de spus despre decizia ta, deși ai discutat în detaliu motivele plecării. De fapt, toți au ceva de spus. De la vecinul care își spală mașina în parcare, la taximetristul care te întreabă unde pleci. Toți te sfătuiesc, neîntrebați, ce să faci, cum să-ți drămuiești banii, cum să te orientezi când ajungi acolo, pe tonul că oricum știu exact prin ce treci și ce e în sufletul tău. Până la urmă, au fost și ei „acolo”. Sau au și ei pe cineva „acolo”. Prietenii te încurajează. Dar totuși „te duci acolo să fii sclavul altora?”, îi mai auzi cum îi ia gura pe dinainte. Nu e nimeni acasă.
- Ce îl poate face pe un român care trăieşte în Occident să își anuleze concediul, planificat cu mult timp înainte, pentru a veni la Bucureşti să protesteze? Povestea lui Cezar Cristian Fănaru (33 de ani) − care a emigrat la 19 ani şi apoi şi-a dus alături o seamă de rude şi prieteni − comprimă dramele a sute de mii de concetăţeni de-ai noştri, nevoiți să-şi părăsească ţara pentru un trai mai bun. Inginerul din Anglia care a renunţat la concediu pentru protest: „Vor veni oameni care vor să răzbune anii trăiţi în Occident”.
- Timp de vreo șapte ani, Ana a așteptat ceva, o schimbare venită din afară care să o scoată din rutină. Se trezea în fiecare zi la 5.45, petrecea o oră la volan în drum spre birou, 10 ore la muncă, apoi încă o oră în trafic. Aştepta weekendul ca să se odihnească. Schimbarea a venit în urmă cu doi ani și jumătate, odată cu prima ei călătorie în insula indoneziană Bali, care a făcut-o apoi să se întrebe zilnic ce o ținea în loc. Răspunsul l-a aflat, la scurt timp, singură: „Eu. Eu mă ţin în loc, nimeni şi nimic altceva”. Ana Dragalina, bucureșteanca mutată în Bali: „Câți români mulțumesc dimineața pentru toate darurile?„
- România se află în plină epidemie de pestă porcină africană, iar efectele sunt dramatice: zeci de mii de porci sacrificați, afaceri ruinate, țărani furioși că statul le ia animalele din bătătură. Molima e în expansiune, iar instituțiile statului nu sunt doar depășite, ci și captive într-un păienjeniș de relații și grupuri de interese: Geronimo Brănescu, șeful instituției care ar trebui să oprească epidemia (ANSVSA), e prieten și fost partener de afaceri cu omul care face profit din răspândirea acesteia. Frăția pestei porcine.
- Peste 30.000 de tineri români sunt plecați la studii în Occident. E generația copiilor născuți și crescuți în democrație, o generație pretențioasă care nu mai are răbdare să aștepte reformarea unei țări rămase pe loc în timp ce ei s-au făcut mari. O generație care vede școala și viața altfel decât cei din generația părinților și a profesorilor lor. Nu mai merge cu ciocolățica și cu parfumelul strecurat discret pe masa secretarei sau a directoarei școlii. Nu mai merge cu sistemul de atenții și recompense modelat în comunism și pietrificat în jungla anilor ’90. Cei patru ani de afară. Cum se vede România prin ochii tinerilor care studiază în Occident.
ECONOMIC:
- Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, câteva exemple de pensii ce urmează a fi primite, după intrarea în vigoare a noii legi. Cum ți se va calcula pensia. Patru cazuri concrete.
- Circa 85% dintre analiștii financiar-bancari, membri ai Chartered Financial Analyst (CFA) România, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), potrivit unui comunicat transmis vineri de CFA. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru ianuarie 2019 este de 4,7224 lei/euro în timp ce pentru iulie 2019 valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7688 lei/euro. În ceea ce privește inflația, rata anticipată a inflației pentru iulie 2019 (față de iulie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,66%. De asemenea, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată pentru iulie 2019 este 4,16%. Estimările analiștilor financiar-bancari: Un curs euro de 4.72 lei (în ianuarie viitor), un ROBOR de 4.16% (în iulie 2019) și o rată a inflației de 4.66% (tot în iulie viitor).
- Cheltuielile cu pensiile vor crește cu 131%, de la 60,7 miliarde de lei, estimatul pentru 2018, la 140,02 miliarde în 2022, potrivit proiectului noii Legi a pensiilor, pus în dezbatere publică joi seara. Impactul pe patru ani este de 40 de miliarde de lei. În 2021, aceste cheltuieli vor fi duble față de prezent, ceea ce presupune o creștere cu 25% pe an a efortului bugetar. Noua și spectaculoasa lege a pensiilor: creștere cu 130% a cheltuielilor, formulă nouă de recalculare, noi indemnizații luate în calcul.
ÎN LUME:
- Piloții Ryanair intră în grevă. Câteva sute de piloți ai companiei, din Germania, Irlanda, Suedia, Belgia și Olanda sunt așteptați să intre în grevă sâmbătă, solicitând condiții mai bune de salarizare și de muncă. Compania aeriană low-cost ar putea anula circa unauldin șase zboruri, reprezentanții Ryanair declarând că nu își vor schimba modelul de afaceri.
- Președintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic, vineri, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre relațiile comerciale dintre cele două țări și mai multe probleme de interes internațional, au transmis autoritățile de la Kremlin, potrivit Mediafax, care citează Reuters. Liderii au discutat și despre succesul proiectelor strategice comune ale celor două țări, în special din domeniul energetic. Conversația telefonică a avut loc după ce președintele american Donald Trump a transmis că a autorizat dublarea taxelor vamale pentru importurile de oțel și aluminiu din Turcia. Lira turcească e în degringoladă, îngrijorând Banca Centrală Europeană cu privire la expunerile unor mari bănci asupra Turciei. Vezi și cum arată sistemul bancar al Turciei.
- Curtea Supremă din Costa Rica a hotărât în favoarea căsătoriei între persoane de același sex. Hotărârea instanței a declarat că interdicția actuală privind căsătoria homosexuală este neconstituțională și că legislatorii trebuie să modifice legea în termen de 18 luni.
- Turismul masiv distruge Amsterdamul. Este un model care se repetă în orașe din întreaga lume, localnicii părăsind orașul la vârful sezonului turistic.
- IKEA intră în India. Lanțul de mobilier suedez intră pe piața indiană, deschizând primul magazin din Hyderabad, unde va aștepta anual 7 milioane de vizitatori.
ȘTIINȚĂ, DESCOPERIRI:
- Oamenii sunt o specie post-adevăr. Homo sapiens au prosperat prin crearea și distribuirea de știri false pentru a uni colectivitățile.
BONUS:
- Dieta Omului-Păianjen. Ce ar trebui să mănânci (științific abordând problema), ca să ai puterile lui.
- Care e cea mai virală emotie: bucuria, tristețea, dezgustul…?
- Toți se înșeală cu privire la modul în care oamenii mor atunci când cad în lava unui vulcan. Mai tineti minte cum moare Gollum, in „Intoarcerea Regelui” din trilogia Stapanul Inelului? E pe Muntele Doom si se scufunda in lava, dupa ce pretiosul inel este si el aruncat acolo. Guess what? Daca esti om, nu te vei scufunda niciodată în lava! Poate doar daca ești Terminator..
- Ați văzut probabil filme în care extratereștrii invadează Pământul. De regulă, în filme motivele pentru care are loc invazia sunt ridicole: ei vin să cucerească Terra ori pentru apă, ori pentru cine știe ce element chimic. De ce s-ar deranja alienii să bată atâta amar de ani-lumina că să ne invadeze? Iată câteva păreri ale experților
- Să nu ne facem iluzii: societățile dominate de femei sunt la fel de violente, spun cercetătorii. Dar stați!, Asta nu e tot!, vorba reclamelor. Alte studii arată că persoanele care nu sunt într-o stare psihică strălucită, petrec mai mult timp pe Facebook ca să vadă cum moare și capra vecinului.