Calatorii muzicale la Castelul Peles
Sâmbătă 23 aprilie 2016, de la ora 16.00, în sala de muzică a Castelului Peles sunteți invitați la o călătorie prin trei secole de muzică alaturi de trei muzicieni de mare valoare: soprana Cristina Radu, clarinetistul Ciprian Dancu și pianistul Steffen Schlandt.
Acestia vor oferi publicului un program muzical deosebit de divers și de atractiv. Vor putea fi ascultate lucrări semnate de: W.A. Mozart, Fr. Schubert, P. Richter, E. Honigberger, B. Kovacs, H. Berlioz, C.Debussy, G. Enescu, T. Brediceanu, E. Esenvalds.
Evenimentul se desfasoara in cadrul ediției a VI a a Stagiunii “Sunetul muzicii”.
Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com
Soprana Cristina Radu este solistă a Operei din Braşov şi o prezenţă constantă a scenelor de concert, fiind deopotrivă atrasă de spectacolul liric şi repertoriul vocal-simfonic şi cameral. Formaţia sa muzicală debutează în copilărie, urmând cursuri de vioară, pian şi cântând în Corul de copii Radio din Bucureşti, alături de care concertează în turnee în ţară şi în Germania, Belgia, Olanda, Franţa, Italia, Finlanda şi SUA. După absolvirea cursurilor liceului de muzică Dinu Lipatti şi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa Prof.Maria Slătinaru Nistor), debutează pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în rolul Donna Elvira din opera Don Giovanni de Mozart. Continuă să se perfecţioneze de-a lungul anilor urmând Master Class cu personalităţi de prestigiu ale scenei lirice româneşti şi internaţionale, precum Virginia Zeani, Ileana Cotrubaş, Vasile Moldoveanu, Felicity Lott, Denice Graves, Alberto Zedda. În perioada studiilor îi sunt decernate bursa Yolanda Mărculescu şi Premiul fundaţiei Fraţii bucovineni Sârghie. Participă în numeroase competiţii lirice: Queen Elisabeth International Music Competition of Belgium (Brussels, 2008), Concursul de canto Joseph Schmidt (Suceava, ed.I, 2007 – Premiul I); Jette Parker Young Artists Programme la Royal Opera Covent Garden (Londra, 2006 – Semifinalistă); Verviers International Singing Competition (Belgia, 2005 – Premier Prix de Finaliste); Concursul de interpretare Mihail Jora (Bucureşti, 2001 – Marele premiu); Concursul Marţian Negrea (Ploieşti, 2002 – Premiul 2 şi Premiul special pentru interpretare); Festivalul Concurs de Lied (Braşov, 2003 – Premiul Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România). Colaborează În 2007 cântă în premiera mondială a operei „La casa di Bernarda Alba” de Miguel Ortega, iar în 2011 este Micaela în producţia operei „Camen” de Georges Bizet la Teatro lirico di Cagliari (Italia). Cristina Radu a obţinut în 2013 titlul de doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu teza „Cântăreţul de operă şi epoca sa. Secolul XX”. Tot din anul 2013 este profesor asociat al Facultăţii de Muzică din cadrul Univeristăţii „Transilvania” din Braşov.
Clarinetistul Ciprian Dancu s-a născut la Sibiu in anul 1979. A început studiul clarinetului la vârsta de 13 ani la Liceul de Arta din Sibiu, iar în anul 1998 a devenit student al Facultatii de Muzică din Brasov, la clasa prof. Daniel Theodoru, absolvind în 2003 sub indrumarea prof. Iulian Rusu.A urmat cursuri de perfectionare cu Paul Green(SUA),Enrico Maria Baroni(Italia) .Activitatea competitionala insumeaza premii importante obtinute la concursuri atât naționale, cât și internaționale: Premiul I la Concursul internațional de clarinet „Mercadante”-Bari Italia 2005, Marele Premiu la Concursul național de interpretare „Martian Negrea”-Ploiesti 2003, Premiul II la Concursul international „Beethoven e i Classici”- Salerno Italia 2003. A fost invitat să concerteze în calitate de solist pe scenele Filarmonicilor din Sibiu,Iasi,Râmnicu Vâlcea,Timișoara,Târgoviște și a susținut de asemenea o bogată activitate camerală, atât în țară cât și în străinătate (Italia,Portugalia,Germania). Este membru în diferite formații camerale dintre care amintim Trio Aulos, ansamblul de muzică contemporană Icon Arts. A fost invitat la importante festivaluri precum “George Enescu”-Bucuresti si “Schwetzinger Festspiele”-Germania. Din anul 2002 până în prezent este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Steffen Markus Schlandt s-a decis pentru o carieră muzicală urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt, sub îndrumarea căruia a început să studieze pianul si orga. A absolvit Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj, apoi s-a perfecţionat în Germania. Muzicianul este initiatorul Festivalului de muzică sacră „Diletto musicale” din Prejmer si din anul 2004 coordonează si Festivalul „Musica Coronensis”.Tot din anul 2004 este dirijorul corului „Bach” si organist la „Biserica Neagra”. În acelasi timp a colaborat ca profesor cu Facultatea de Muzică Brasov. Steffen Markus Schlandt a obţinut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj.
Evenimentul este organizat de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş, Asociatia Pro Valores si Radio Romania Cultural.