Sari direct la conținut

Calomnia poate reintra in Codul Penal. Adio libertate de exprimare! Inclusiv online

Drept&Internet

Printre nebuniile adoptate de Parlament ieri in martea neagra (care de fapt era ziua drepturilor omului – 10 Decembrie), dincolo de modificarea listei functionarilor publici si a schimbarii definitiei ‘conflictului de interese’, majoritatea parlamentara a re-introdus, in acelasi sistem mirlanesc (adica adoptat peste noapte, modificand un text care zicea altceva initial), insulta si calomnia ca pedepse penale in Codul Penal, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui, Drept&Internet.

Vezi mai in detaliu despre cum s-a ajuns la acest proiect si argumentarea juridica a stupiditatii masurii in pozitia comuna a ApT.I cu Activewatch, APADOR-CH si CJI

Pentru cei ce au uitat, iata cum arata noul text (care este similar cu cel vechi) privind calomnia:

„Calomnia
Art. 206 (1) Afirmarea sau imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu amenda de la 500 lei la 13000 lei.
(2)Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate”.

Va atrag atentia ca ‘in public’ si ‘prin orice mijloace’ inseamna orice ca aceasta afirmatie poate fi facuta pe un site, blog, comentariu pe blog, forum, twitter, facebook (chiar daca pagina nu este publica tuturor), comentariu pe facebook, camera de chat/skype cu mai mult de 2 persoane in ea (si lista nu este exhausitiva).

Asadar veti fi pasibil de amenda penala daca spuneti ca Ponta este un plagiator, ca Basescu este un hot si un corupt si ca Antonescu este un betiv.

Fiind vorba de o fapta penala, furnizorii de servicii de acces la Internet, servicii de gazduire sau alte servicii pe Internet (de ex. administratorul unui blog, forum sau pagini de facebook) vor fi obligati sa dezvaluie procurorilor datele personale (IP, adresa de email, etc.) ale celor ce au facut afirmatii calomnioase pe zona lor de administrare online.

Dincolo de efectul de cenzura auto-impusa inerenta, textul legii va fi folosit (asa cum a fost si inainte de 2006) ca un intstrument de santaj – iti fac plangere penala, dar daca scoti textul si nu mai scrii urat despre mine, imi retrag plangerea si scapi de procesul penal. Nimeni nu vrea sa-si piarda vremea dind declaratii la politie sau procuratura (chiar daca dosarul se va opri acolo in majoritata cazurilor si procurorul va da NUP).

Mai mult, daca dispozitiile prin propunerea de HG privind reglementarea domeniilor .ro ramine in vigoare, se va putea si suspenda site-ul dvs in .ro, daca procurorul va cere acest lucru. inainte de decizia irevocabila a unei instante.

Acesta este probabil cel mai zdravan pumn la adresa libertatii de exprimare din ultimii 7-8 ani si va avea efecte pe care le vom vedea in curind in spatiul online – articole retrase si site-uri inchise pentru ca s-a exprimat o opinie.

Singurii care vor castiga vor fi politicienii, despre care nu vei mai avea voie sa spui ca sunt corupti si avocatii, care vor castiga bani din noi procese.

Aveti un sigur lucru de facut: Nu faceti nimic! Nu trimiteti acest articol mai departe! Nu scrieti despre aceasta schimbare! Nu vorbiti! Nu ganditi! Nu mai scrieti!

Comenteaza pe Drept&Internet

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro