Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care suspendă plățile la credite și executarea silită până la sfârșitul anului/ Legea merge la promulgare
Camera Deputaților a adoptat cu 214 de voturi pentru și 86 de voturi împotrivă proiectul de lege care prevede suspendarea, la cerere a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. Inițiativa a fost depusă de PSD si susținută și de UDMR, PRO România PMP și ALDE. De asemenea, Guvernul Orban a emis o ordonanță de urgență în care a reglementat suspendarea plăților către bănci atât pentru persoanele fizicie cît și pentru cele juridice.
PSD susține însă că inițiativa lor legislativă prevede amânarea plătirii ratelor pînă la 31 decembrie iar decalarea calendarului de rambursare va fi reluat în aceiași termeni ca în prezent fără costuri suplimentare.
Proiectul de lege prevede ca, la cererea debitorului, obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, până la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului, fără costuri suplimentare.
De asemenea orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020.
Inițiativa legislativă se aplică tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv. Suspendarea ratelor bancare va opera până la finalul anului 2020 iar durata contractuală se va prelungi corelativ.
Legea se aplică persoanelor fizice, persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociațiilor, fundațiilor și profesiilor liberale.
Alfred Simonis PSD: „Acea ordonanță dată de Guvern a fost o bătaie de joc totală ar fi fost bine dacă ar fi dus-o până la capăt dar și-au dovedit incompetența copiind parțial. Domnul Cîțu a considerat că e bine să facă cămătărie pe spatele românilor și să-i oblige să plătească dobândă la dobândă. Apoi după ce am atras atenția au retras ordonanța și au anunțat capitalizarea dobânzii și modificat doar la creditele ipotecare la creditele de consum iar cetățenii vor afla că la sfîrșitul perioadei de păsuire vor avea credite mai mari. Noi propunem amânarea plătirii ratelor pînă la 31 decembrie și decalarea calendarului de rambursare să fie reluat în aceiași termeni ca în prezent fără costuri suplimentare. Pot aplica persoanele fizice dar si ong-urile și firmele private și imm-urile.”
Bogdan Huțucă, PNL: „Acest proiect asigură amânarea la plată a ratelor atât la cei afectaţi de criza generată de coronavirus, dar şi la categorii de persoane care nu se află în această situaţie. Acest proiect permite amânarea măsurilor de executare atât pentru firmele afectate de criză, cât şi pentru firmele care se aflau în executare înainte de începerea crizei. Consider că toţi trebuie să fim conştienţi că amânarea plăţii ratelor la cele peste 250 de miliarde de lei credite se bazează pe banii deponenţilor, pe economisirea de peste 350 de miliarde de lei efectuată de populaţie. Este evident că, indiferent de amânările acordate, băncile trebuie să plătească zilnic costurile către deponenţi, trebuie să acorde credite persoanelor fizice şi trebuie să asigure creditarea capitalului de lucru şi a investiţiilor operatorilor economici.(…) Grupul PNL nu susţine acest proiect”. UDMR, PRO România, PMP și ALDE au anunțat în plen că susțin proiectul de lege. De precizat este că USR nu a participat la dezbateri şi nu şi-a exprimat poziţia la ședința Camerei Deputaţilor dar a amendat proiectul de lege în comisiile de specialitate.
Reamintim că proiectul de lege face parte din seria inițiativelor legislative depuse de PSD și adoptate în regim de urgență la Senat la începutul săptămânii.
Camera Deputaților este forul decizional iar proiectul de lege merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.