Sari direct la conținut

Campania de „rusificare” a Ucrainei provoacă probleme neașteptate în Rusia

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Campania de „rusificare” dusă de Kremlin în Ucraina are repercusiuni și în Rusia, amplificând și întărind vocile și ideologiile ultranaționaliste, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în ultimul său raport asupra războiului declanșat de Vladimir Putin.

ISW amintește că Rusia a demarat o campanie deliberată de „rusificare” în Ucraina cu scopul de a „distruge identitatea ucraineană printr-o multitudine de eforturi pe linie militară, socială, economică, birocratică și administrativă”.

Ideologiile aflate la baza acestei campanii formează de asemenea coloana vertebrală a retoricii pro-război în spațiul informațional rusesc, care adesea este identică cu militarismul și xenofobia puternică promovată de naționalismul rusesc, nu doar împotriva ucrainenilor, ci inclusiv la adresa propriilor minorități naționale ale Rusiei.

Analiștii militari americani notează că acceptarea acestei ideologii a „rusificării” în interiorul Rusiei se manifestă prin mai multe comentarii făcute de oficiali ruși proeminenți, precum și bloggeri militari populari, cu privire la minoritățile etnice din interiorul țării.

În acest sens ISW dă drept exemplu reacțiile mai multor bloggeri militari și comentatori din spațiul public rusesc la o știre despre uciderea unui elev rus în vârstă de 17 ani de către un grup de migranți tadjici din regiunea Celeabinsk, tragedia fiind folosită pentru a critica imigranții din Asia Centrală și comunitățile etnice din Rusia pe motiv că nu s-au integrat în societatea rusă.

Migranții și etnicii din Rusia, noua țintă a naționaliștilor ruși

Alexandr Bastrîkin, șeful Comitetului de Investigații de la Moscova, a acuzat migranții de destabilizarea Rusiei prin importarea terorismului și a unor ideologii extremiste, subliniind totodată rolul politicilor în domeniul migrației în asigurarea ordinii publice.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a amplificat criticile legate de o decizie a autorităților din Tuva, regiunea natală a ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu, care au decis să revină la denumirea din limba tuvană pentru 104 de unități administrativ-teritoriale.

Un alt blogger militar rus a descris această decizie ca fiind o „forțare a notei” inutilă în timp de război.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare rusești săptămâna aceasta a surprins un grup de bărbați ruși făcând salutul nazist în timp ce trec prin fața clădirii administrației regionale din Ufa, capitala regiunii Bașchiria, și strigă „Rusia este pentru ruși”.

ISW subliniază că aceste exemple de xenofobie și rasism îndreptate împotriva minorităților etnice din Rusia reprezintă esența „rusificării”.

Războiul din Ucraina a intensificat extremismul din interiorul Rusiei

„Războiul din Ucraina a dat curaj celor mai virulente voci din spațiul informațional să își consolideze ideologia și să o proiecteze asupra poporului ucrainean și asupra minorităților din Rusia care nu fac parte din categoria slavilor. Această dinamică va escalada probabil pe măsură ce războiul continuă și va supraviețui invaziei Rusiei din Ucraina, marcând spațiul public rusesc timp de ani de zile”, notează raportul ISW.

Analiștii militari americani remarcă de asemenea ironia faptului că aceste repercusiuni pe plan intern ale campaniei de „rusificare” vin în contextul în care o mare parte din efortul de război al Moscovei este suportat tocmai de minoritățile etnice din comunități sărace și marginalizate, care au înregistrat printre cele mai mari pierderi în Ucraina și au fost ținta unei mobilizări asimetrice anul trecut.

ISW amintește de asemenea că Bastrîkin a cerut anterior ca autoritățile militare să recruteze migranți din Asia Centrală și zona Caucazului care au primit cetățenia rusă, afirmând că aceștia au „o obligație constituțională de a proteja țara care i-a primit”.

În plus, analiștii de la ISW subliniază că naționaliștii ruși continuă să glorifice atrocitățile comise de forțele armate ale țării în Ucraina, inclusiv noua înregistrare video cu decapitarea unui soldat ucrainean care a șocat opinia publică internațională.

„Folosirea continuă a unor astfel de tactici violente și sprijinul de care ele se bucură în spațiul informațional din Rusia subminează profesionalismul și disciplina din armata rusă”, conchide ISW.

Urmărește ultimele evoluții din a 414-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro