Slovacia amenință că taie ajutoarele pentru refugiații ucraineni, după oprirea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina
Premierul slovac Robert Fico a anunțat că guvernul său discută măsuri de reciprocitate în privinţa Ucrainei, după ce Kievul a oprit fluxurile de gaze naturale rusești care aprovizionează Europa Centrală, relatează Euronews.
Într-un mesaj video postat pe Facebook, Robert Fico a amenințat că va reduce ajutorul financiar pentru peste 130.000 de refugiați ucraineni care locuiesc în țară, ca parte a unui set de măsuri de represalii împotriva Kievului din cauza deciziei sale de a opri fluxul de gaz rusesc prin teritoriul său către Slovacia.
Fico a precizat că partidul său Smer va lua în considerare și tăierea furnizării de energie electrică către Ucraina și va cere reluarea tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor suferite de Slovacia din cauza încetării acestora.
La 8 decembrie, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați a estimat că în Slovacia erau 130.532 de refugiați ucraineni, marea majoritate trecând direct granița comună dintre cele două țări.
Exporturile de gaze rusești care treceau printr-o conductă din era sovietică prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat să prelungească contractul de tranzit pe cinci ani cu gigantul energetic rus Gazprom, încheiat înainte de invazia Ucrainei de către Rusia.
Slovacia a petrecut luni de zile încercând să-l convingă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să reînnoiască acordul, astfel încât fluxul de aprovizionare ieftină cu gaze rusești în Europa să poată continua.
O ceartă între cele două țări a escaladat în ultimele săptămâni, Zelenski refuzând să reînnoiască acordul. Liderul ucrainean a susținut că nu va permite țărilor „să câștige miliarde suplimentare din sângele nostru”.
Fico, care a căutat o apropiere a relaţiilor cu Moscova, a replicat, spunând că oprirea gazului rusesc ar crește prețurile la gaz și energie electrică și, în cele din urmă, ar dăuna Uniunii Europene mai mult decât Rusia.
Iar efectele se văd deja: Prețurile gazelor pe piețele europene au urcat la cel mai mare nivel din octombrie 2023. Prețurile de pe piața românească se situează la același nivel ca pe cele din vestul Europei.
Slovacia era principalul punct de intrare al gazelor rusești în Europa Centrală. Acum, riscă să piardă 500 de milioane de euro din taxele de tranzit din alte țări, potrivit estimărilor premierului Robert Fico.