Sari direct la conținut

Campania electorala in audiovizual: atacuri la persoana, doi comentatori pentru fiecare candidat, discutii fara solutii – monitorizare ActiveWatch

HotNews.ro

Candidatii care s-au implicat in campania electorala la principalele posturi de televiziune au lansat, in cele 30 de zile de campanie, peste 600 de atacuri la adresa competitorilor sau altor acori politici, iar 121 de astfel de atacuri s-au consumat in direct, fara moderare, potrivit unei monitorizari ActiveWatch. Aceasta apreciaza ca unele televiziuni si actori politici s-au comportat, in campania electorala, „iresponsabil si fara simt civic in relatia cu publicul si alegatorii din Romania”.

  • Monitorizarea ActiveWatch a urmarit emisiunile transmise de noua posturi nationale (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, OTV, Pro TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR 1), pe durata campaniei electorale, in intervalul orar 20:00 – 23:00 (in cazurile Antena 1 si Pro TV, au fost urmarite emisiunile informative incepand cu ora 19:00).

ActiveWatch noteaza ca patru televiziuni s-au remarcat prin atitudini partinitoare in campanie – Antena 3, Romania TV, B1 TV si OTV:

  • La Antena 3 s-au inregistrat, in intervalele mentionate, 96 de prezentari negative ale actorilor politici. Dintre acestea, 85 „au fost dedicate membrilor si candidatilor ARD precum si presedintelui Traian Basescu”.
  • La Romania TV, in intervalele mentionate s-au inregistrat 42 de prezentari negative, dintre care 31 i-au vizat pe membrii si candidatii ARD si pe presedintele Basescu.
  • La B1 TV au fost identificate 48 de prezentari negative, dintre care 43 i-au vizat pe membrii si candidatii USL si pe membri ai guvernului
  • OTV a criticat in egala masura ARD si USL, dar a promovat excesiv si favorabil candidatii PPDD.

In cazul postului Realitatea TV, monitorizarea ActiveWatch noteaza ca au fost criticati deopotriva membrii ARD, cei ai USL, ai executivului si presedintele Basescu. Potrivit evaluarii citate, Antena 1, Pro TV, TVR 1 si Digi 24 au avut in intervalele mentionate relatari predominant neutre.

Ce mai spune monitorizarea ActiveWatch:

  • Candidatii USL au cumulat cele mai multe aparitii (527), urmati de candidatii ARD – 443, PP-DD – 269, UDMR – 62, PRM – 40, PER – 17 aparitii.
  • Televiziunile monitorizate nu au difuzat confruntari autentice intre programele candidatilor la portofoliile de deputat si senator. In schimb, le-au permis, de mai multe ori, candidatilor sa lanseze atacuri la persoana adresate adversarilor politici. Din totalul de peste 600 de atacuri la persoana monitorizate, „121 s-au consumat in direct, din platourile televiziunilor, fara moderare ferma si convingatoare”.
  • Antena 1 si Pro TV, creditate cu cele mai mari audiente generale, au decis sa nu prezinte deloc informatii despre activitatile candidatilor. Posturile de stiri s-au concentrat aproape exclusiv pe „relatiile dintre politicieni in defavoarea relatiilor politicienilor cu electoratul – au lipsit prezentarile de programe, proiectele de interes public”.
  • Analistii si comentatorii invitati in emisiuni au avut o pondere de 67%, in timp ce candidatii au avut o pondere de doar 33%.
  • „Televiziunile care au decis sa promoveze candidati si platforme electorale nu au sanctionat discursurile vag-generaliste ale candidatilor si nu au testat programele propuse de invitati, viitori membri in Legislativul de la Bucuresti. Din cuantificarea mesajelor programatice ale candidatilor rezulta ca 55% din temele propuse de candidati au avut un caracter generalist. De asemenea, restul temelor de platforma ale candidatilor au fost prezentate doar prin identificarea problemelor, fara prezentarea consistenta a posibilelor solutii, metode si instrumente.”

Vezi mai multe detalii pe site-ul ActiveWatch

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro