Campanie HotNews.ro Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!
Unii parinti opteaza pentru ora de religie, altii nu. Cei care nu doresc sa-si trimita copilul la orele de religie il pot retrage, teoretic. Practic, nu. Sistemul e in asa fel croit incat copilul nu are de ales. In realitate, orele de religie sunt intercalate intre alte ore. In unele cazuri scolile ofera alternativa, adica o sala unde elevul sta sub supravegherea altui profesor, dar in alte cazuri alternativa nu exista. Elevul n-are incotro si trebuie sa asiste la ora unde parintii nu doresc sa-l trimita. Solutia s-ar putea rezolva simplu daca ar exista putina vointa: scolile sa puna ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului, nu sa o intercaleze intre altele cum isi doreste biserica.
- Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa relateze propriile experiente si sa propuna si alte solutii, care vor fi inaintate Ministerului Educatiei
Context. Imposibilitatea parintilor de a-si retrage copiii de la orele de Religie, pentru ca scoala nu le ofera nicio alternativa in timpul acelei ore, a ajuns sa-i nemultumeasca pe tot mai multi. Inspectoratul Scolar Timis i-a raspuns unui parinte ca scoala a respectat dreptul fiului sau de a nu frecventa Religia, iar pentru a fi supravegheat a ramas la ora, potrivit ASUR. „Foarte putini parinti isi retrag copilul de la Religie, pentru ca nu au alternativa”, povestea si presedinta Asociatiilor de Parinti. Una dintre solutii pentru ca parintii sa isi poata exercita cu adevarat dreptul de a alege – atata vreme ca religia este materie obligatorie prin lege, dar parintele isi poate scoate copilul de la aceste ore prin cerere – este plasarea orelor de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar.Eventualele probleme legate de suplinirea numarului de profesori trebuie sa le rezolve Biserica Ortodoxa Romana, la fel ca si plata profesorilor de religie.
Incepand de anul trecut, ora de Religie este disciplina obligatorie inca din clasa pregatitoare; in consecinta, elevii fac aceasta disciplina in toate cele 13 clase ale invatamantului preuniversitar. Legea Educatiei Nationale prevede ca „la solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”. Cu alte cuvinte, elevii sunt inscrisi „din oficiu” la Religie, dar pot fi retrasi de parinti, caz in care situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.
Numerosi parinti au povestit pentru HotNews.ro ca nu isi pot retrage copiii de la Religie, pentru ca disciplina este in mijlocul orarului si scoala nu le ofera nimic in acel timp. In unele cazuri, directorii le spun parintilor ca ei trebuie sa isi asume „raspunderea pentru ce se intampla cu copilul” in timpul orei de Religie, daca elevul este retras de la ora si disciplina este plasata ca program orar intre alte materii. (Detalii aici)
„Elevii care nu frecventeaza ora de religie raman in scoala pe tot parcursul programului scolar si vor studia in locul disciplinei religie o disciplina optionala„, asa cum prevede nota Ministerului Educatiei nr. 19.283/2005 – a raspuns Ministerul la solicitarea HotNews.ro.
La mai putin de jumatate de an de la raspunsul Ministerului, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis ii raspunde urmatoarele unei mame care si-a retras copilul de la Religie: „Unitatea de invatamant a respectat dreptul fiului dumneavoastra de a nu frecventa orele de religie, ca urmare a solicitarii dumneavoastre; Pentru a fi supravegheat in timpul orelor in care colegii lui participa la orele de religie, elevul a ramas in sala de clasa, fara a participa efectiv la ora (conform optiunii dumneavoastra exprimate in scris)”, potrivit ASUR. (Detalii aici)
„Introducerea Religiei pleaca din presiunea Bisericii si din alianta dintre biserici si clasa politica. Anual absolva in invatamantul teologic din Romania, de toate felurile – ortodox, catolic, protestant, de la toate nivelurile, seminarii, facultati – 11.500 de absolventi. Nu sunt nicidecum atatea parohii. Si atunci pentru ca sa aiba un debuseu absolventii de facultate exista o presiune foarte clara a bisericii si a facultatilor de teologie sa gaseasca solutii pentru aceste persoane. Deci cand ai 11.500 de absolventi de invatamant teologic pe an, atunci bineinteles ca presezi sa le gasesti locuri de munca, creand ore, nu conteaza daca e bine sau nu e bine pentru elevi, pentru ca in felul acesta si facultatile si invatamantul teologic au noi candidati”, a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu un an, Mircea Miclea, psiholog si fost ministru al Educatiei. (Detalii aici)
„Trebuie facut programul de asa natura incat copilul sa poata sa faca altceva, un alt optional – ca de asta vorbim de optional – sau la sfarsitul programului, astfel incat copilul sa poata pleca mai devreme de la scoala. (…) Foarte putini parinti isi retrag copilul de la ora de Religie, pentru ca nu au alternativa. Si atunci il lasa fie si pentru a fi supravegheat”, declara atunci si Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar.
- Care este parerea ta?
- Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa propuna solutii prin care parintii sa poata spune in mod real daca vor sau nu ca elevii sa frecventeze ora de Religie, oferindu-le si alternativa pentru timpul in care copilul nu este la clasa
Citeste si: