Sari direct la conținut

Cancerul cerebral și telefoanele mobile. Un nou studiu al OMS clarifică speculațiile pe această temă

HotNews.ro
Copii si telefoane, Foto: pexels.com
Copii si telefoane, Foto: pexels.com

Un nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că nu există nicio legătură între folosirea telefoanelor mobile și un risc mai mare de cancer cerebral, informează Reuters.

În pofida creșterii enorme a utilizării tehnologiei wireless, nu există o creștere comparativă a incidenței cancerului la creier se spune în studiul publicat marți. Acest lucru este valabil și în cazul celor care fac apeluri la distanțe mare sau celor care au utilizat telefoanele mobile mai bine de un deceniu.

Analiza finală a inclus 63 de studii realizate între 1994 și 2022, de către 11 instituții din 10 țări, printre care și autoritatea guvernamentală din Australia care se ocupă de protecția împotriva radiațiilor.

Studiul a evaluat efectele radiofrecvențelor, folosite în telefoanele mobile, precum și la televizoare, monitoarele pentru copii și radare, a precizat co-autorul Mark Elwood, profesor de epidemiologia cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.

„Pentru niciuna din chestiunile majore studiate nu au fost descoperite riscuri crescute”, a spus Elwood. Studiul a căutat incidența cancerelor la creier la adulți și copii, precum și cancerele de glandă pituitară, glandele salivare și leucemie și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, ale transmițătoarelor și pentru expunerea profesională. Pentru alte tipuri de cancere raportarea se va face separat.

Anterior, OMS și alte organizații au spus că nu există probe pentru efectele adverse ale radiației telefoanelor mobile, dar că este nevoie de cercetări suplimentare. În momentul de față, acest tip de radiație este clasificată ca „potențial cancerigenă”, sau clasa 2B, de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, o categorie folosită atunci când Agenția nu poate exclude o legătură potențială.

Grupul de consiliere al Agenției a cerut ca această clasificare să fie reevaluată cât mai repede posibil ținând seama de evaluarea anterioară din 2011.

INTERVIURILE HotNews.ro