Sari direct la conținut

Cărămizile spațiale de tip LEGO, soluția Agenției Spațiale Europene pentru primele construcții de pe Lună

HotNews.ro
Cărămizile spațiale de tip LEGO, soluția Agenției Spațiale Europene pentru primele construcții de pe Lună
Cărămidă spațială. Foto: / SWNS / SWNS / Profimedia

Încă de la anunțul NASA cu privire la crearea unei baze permanente pe Lună, ideile cu privire la modul în care baza și clădirile adiacente să fie construite nu au întârziat să apară. Ideea generală era însă aceeași, anume ca toate construcțiile să fie ridicate fie cu materiale locale, fie cu unele ieftine și fiabile, aduse de pe Terra, pentru ca nivelul costurilor să rămână la un nivel acceptabil.

Agenția Spațială Europeană propune însă o soluție inedită, una care a fost inspirată de jucăriile de tip LEGO, și care ar putea oferi o alternativă viabilă la ceea ce înseamnă construirea unei baze pe Lună. Ideea este cât se poate de simplă. Mai degrabă decât să transporte materiale de pe Terra, astronauții ar putea folosi resursele existente la fața locului. În cazul de față, regolitul, stratul de resturi de rocă și praf care acoperă suprafața selenară.

Problema celor de la ESA a fost aceea că pe Terra nu există regolit cu ajutorul căruia să experimenteze. Cât despre mostrele aduse de misiunile Apollo, acestea sunt ținute sub cheie și nu sunt folosite decât în cazul testelor științifice.

Într-o atare stare de fapt, cercetătorii ESA au apelat la o soluție alternativă, praful de meteorit, unul care seamănă din multe puncte de vedere cu regolitul lunar. Iar pentru asta, specialiștii au redus la nivel de pulbere un meteorit cu o vechime de circa 4,5 miliarde de ani, descoperit în nord-vestul Africii în urmă cu 24 de ani.

Praful astfel obținut a fost amestecat cu un polimer numit polilactidă, sau acid polilactic, precum și cu elemente care simulează regolitul, iar amestecul a fost folosit pentru a printa 3D cărămizi de tip LEGO. Ulterior, acestea au fost folosite pentru a testa utilitatea lor în cazul unor construcții într-un mediu similar cu cel de pe Lună.

Nimeni a mai construit vreo structură pe Lună, a declarat Aidan Cowley, unul dintre cercetătorii ESA, iar asta ne-a oferit o mare flexibilitate atunci când am încercat diferite tehnici de construcție cu astfel de cărămizi. În orice caz, experiența a fost nu doar amuzantă, ci și utilă din punct de vedere științific.

Specialiștii ESA susțin că tehnică propusă de ei este una cu un potențial uriaș, însă ea trebuie să treacă prin mult mai multe serii de teste până la confirmarea viabilității sale. Dacă va ajunge să fie folosită de astronauți, asta doar timpul o va putea spune.

Până atunci însă, ESA a trimis mai multe exemplare pentru a fi expuse în marile magazine LEGO din SUA, Europa și Australia, în speranța că ele îi vor inspira pe copiii de pretutindeni să își folosească imaginația pentru a înțelege spațiul cosmic și științele adiacente.

Chiar dacă astfel de cărămizi LEGO nu vor ajunge să fie folosite pe Lună sau pe alte planete, cel puțin copiii care experimentează cu ele vor fi încurajați să studieze ingineria spațială într-o bună zi, afirmă specialiștii pe pagina oficială a Agenției Spațiale Europene.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

INTERVIURILE HotNews.ro