Sari direct la conținut

Care este explicatia neurologica a manifestarii apatiei

HotNews.ro
Creier, Foto: MedLive.ro
Creier, Foto: MedLive.ro

Exista o conditie neurologica specifica pentru lenesi: conexiunile slabe intre anumite zone ale creierului, prezente la anumiti oameni, le ingreuneaza acestora decizia de a actiona. Cu toate astea, noile cercetari nu garanteaza aceste manifestari in cazul tuturor oamenilor, asa cum ne-am fi asteptat, dar ajuta la o mai buna intelegere a cazurilor persoanelor care sufera de Alzheimer, precum si a persoanelor care se afla in proces de recuperare dupa anumite tipuri de accident vascular cerebral, scrie gizmodo.com.

Pentru a intelege baza neurologica a instalarii apatiei, neurologii britanici de la Universitatea Oxford au analizat diferentele neuronale ale tinerilor care s-au declarat a fi genul de persoane motivate, in comparatie cu persoanele care sunt apatice. Selectia participantilor a fost facuta in baza rezulatelor unor sondaje de opinie.

Participantii la studiu au fost pusi sa joace un joc in timp ce oamenii de stiinta analizau activitatea neuronala a acestora folosind scanarea prin RMN. La fiecare runda de joc, cercetatorii ofereau o recompensa participantilor pentru anumite decizii de joc, iar subiectii erau pusi in situatia de a analiza daca acceptarea ofertei merita efortul presupus in cadrul mutarilor de joc.

Asa cum era de asteptat, participantii care s-au declarat a fi mai putin activi, au fost mai putin dispusi sa accepte provocarile de dragul recompenselor, chiar si atunci cand cercetatorii au crescut valoarea beneficiilor. In cazurile exceptionale in care acestia au acceptat provocarile de joc, cercetatorii au observat ca luarea acestor decizii, la participantii ce s-au declarat mai putin activi, a activat o zona neuronala mult mai extinsa prin comparatie cu subiectii care s-au declarat a fi motivati si obisnuiti cu astfel de practici.

Aceste constatari au surprins oamenii de stiinta, care se asteptau la rezultate contrare. In cadrul experimentului, acestia au asumat faptul ca persoanele mai lenese vor inregistra o activitate cerebrala mai putin extinsa atunci cand sunt pusi in fata luarii unor decizii.

„Ne-am gandit ca structura neuronala in cazul persoanelor lenese este mai putin eficienta si ca acesta este motivul pentru care luarea deciziilor presupune un efort cu mult mai mare pentru ca aceste persoane sa treaca la actiune,” a declarat autorul cercetarilor, Masud Husain, profesor in stiintele neurologice la Universitatea Oxford.

Dupa mai multe experimente similare, cercetatorii au aratat ca in cazul persoanele apatice, desi este activa o zona mai extinsa a creierului, conexiunile neurologice sunt mai slabe, atat in regiunea cortexului cingular anterior, parte a creierului responsabila pentru luarea deciziilor, precum si in regiunile responsabile pentru miscarile locomotorii.

Datele studiului, intitulat „Individual Differences in Premotor Brain Systems Underlie Behavioral Apathy”, au fost publicate in editia din noiembrie a jurnalului „Cerebral Cortex”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro