Care Opozitie?
Ma uit si nu inteleg deloc de unde atata euforie pe cei care spun ca Alianta liberalo-pedista e „marele castigator“ al alegerilor locale. Fanii lui Traian Basescu si Stolojan fac mare caz ca partidele celor doi au obtinut, la consiliile judetene, 33,8% din voturi, situandu-se pe primul loc, inaintea PSD-ului, cu 32,7 %.
De ce nu-i inteleg pe euforici? Mai intai pentru ca rezultatul celor doua partide, considerate a fi alternativa la PSD, nu mi se pare deloc o victorie de vreme ce marea majoritate a romanilor vad in cei trei ani si jumatate de guvernare PSD un esec.
Din recentul Barometru de opinie publica al Fundatiei pentru o Societate Deschisa dau numai doua exemple: 69% dintre cei chestionati apreciaza ca in comparatie cu decembrie 2000 situatia economica a tarii s-a inrautatit sau a ramas la fel, iar 74% cred ca coruptia a crescut sau a ramas la fel.
In al doilea rand, intreb, si-au pus d-nii Stolojan, Basescu si suporterii lor problema ce inseamna 33,8% din voturi raportate la totalul cetatenilor cu drept de vot ai Romaniei, in conditiile in care sunt destule date care arata ca la alegeri nu s-au prezentat nici 30% dintre alegatori (Biroul Electoral Central a refuzat recent, in mod oficial, sa-mi spuna care a fost rata participarii la vot in
alegerile locale din 6 iunie). Si e, oare, chiar o mare victorie ca Basescu a devenit primar cu votul a circa 15% dintre bucurestenii cu drept de vot?
Popularitatea dezastruoasa a Opozitiei nu e deloc intamplatoare iar perceptia ca toti politicienii sunt la fel e tot mai raspandita (Barometrul FSD indica un procent de 80% dintre romani care declara ca nu sunt interesati de viata politica).
In urma cu cateva luni, un ziar central a dezvaluit ca ministrii PSD Cozmanca si Serban Mihailescu au fraudat nici mai mult nici mai putin decat 6 milioane de euro, fonduri PHARE nerambursabile. Absolut nimeni din Opozitie n-a zis absolut nimic. Desi, repet, era vorba de 6 milioane de euro, si nu de 6 si nici de 60 de mii.
Cam tot pe atunci, un alt ziar a descoperit ca deputatul Ristea Priboi, pesedist – securist apropiat al primului ministru Nastase, fiica ministrului Ilie Sarbu, ea insasi demnitar public, si sora aceluiasi domn Nastase detin in coproprietate, la Predeal, o vila valorand in jur de 1 milion de euro.
Pentru ca vila nu fusese trecuta in declaratiile de avere ale celor doi demnitari, ziaristii au sunat la liberali si i-au intrebat daca au de gand sa sesizeze Parchetul. „Dar cum sa nu“, le-au raspuns colegii d-lui Stolojan, „chiar acum o facem“. Si bineinteles ca lucrurile au ramas ca inainte.
Vazand ca politicienii de la Bucuresti nu fac nimic, ziaristii s-au intors la Predeal cu gandul sa afle de la consilierii Opozitiei cand si in ce conditii a fost vandut terenul pe care a fost construita vila. Cei trei consilieri contactati, cate unul de la PD, PNL si PRM (PRM, „partidul devoratorilor de corupti“!) au refuzat sa dea si cea mai nevinovata informatie.
Iar cazul a fost, bineinteles, inmormantat definitiv. Dar, apropo de averi nedeclarate, sa ne aducem aminte ca in urma cu cateva luni ziaristii au descoperit ca Traian Basescu insusi, lider important al Opozitiei si camarad al domnilor liberali, „uitase“ si el sa declare o „amarata“ de vila de vreo 300 de mii de dolari.
Si exemplele pot continua. Mai ales in ultimul an s-a facut mare caz, si pe buna dreptate, de nevoia unui pachet legislativ care sa „reformeze“ justitia. Proiectelor repetate, inconsecvente si fundamental deficitare ale Guvernului, Opozitia nu a fost capabila sa propuna, alternativ, nimic unitar si coerent.
Au facut-o cateva organizatii neguvernamentale insa Opozitia a fost din nou ca si inexistenta. Sau, inca un caz, acum doua sau trei luni in urma, conducerea PD a amenintat ca va introduce in Parlament o motiune referitoare la blocarea de catre Guvern a activitatii Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Cum era si de asteptat, si de data aceasta lucrurile au ramas ca inainte.
Multa lume a aplaudat initiativa PD uitand ca una din cauzele din care CNSAS functioneaza cum stim de mai bine de patru ani este ca Primaria Capitalei, condusa de presedintele PD (suspectat a fi fost el insusi agent al Securitatii), nu a repartizat acestei institutii sediul pe care prin lege era obligat sa-l repartizeze.
Timpul scurt ramas pana la alegerile din toamna pare sa faca aproape imposibila gasirea de solutii. Si totusi, ceva ar trebui facut. Ramanerea PSD la guvernare constituie un risc major pentru evolutiile din urmatorii patru ani.
In acelasi timp, insa, e clar ca in momentul de fata, mai ales din cauza ca-i condusa de oameni cu o credibilitate epuizata demult, uzati si inapti de orice schimbare, Opozitia nu mai poate fi decat in mod formal o alternativa la PSD.