Sari direct la conținut

Care sunt criteriile de selectie a ranitilor din Colectiv transferati in centrele medicale din strainatate / De ce selectia este facuta exclusiv de medicii din strainatate

HotNews.ro
14 raniti din Colectiv mai sunt in spitalele din strainatate, 2 in cele bucurestene, Foto: mapn.ro
14 raniti din Colectiv mai sunt in spitalele din strainatate, 2 in cele bucurestene, Foto: mapn.ro

Cheltuielile pentru transportul si tratarea in spitalele din strainatate a pacientilor raniti in tragedia de la Colectiv vor fi suportate integral de catre statul roman, din Fondul de Rezerva al Guvernului, a decis sambata premierul interimar, Sorin Cimpeanu.In urma incendiului din clubul bucurestean, 39 de persoane si-au pierdut viata, iar 107 persoane raman spitalizate, dintre care 48 sunt in stare grava si critica, alte 17 persoane au fost transferate, sambata, in spitalele din strainatate. Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, a explicat pentru Hotnews criteriile dupa care sunt selectati pacientii transferati in centrele medicale specializate din strainatate si de ce unii pacienti raman in spitalele din Bucuresti.

O echipa medicala din Norvegia si o alta din Finlanda au sosit, sambata, in Bucuresti pentru a evalua starea de sanatate a ranitilor din Colectiv si pentru a stabili ce pacienti vor fi transferati in spitalul din Bergen si in Centrul de Arsi din Helsinki. Doctorul Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a sustinut, vineri, pentru Hotnews, ca: ”Selectia a fost facuta exclusiv de medicii din strainatate care vor tratata pacientii in spitalele lor – asta pentru neutralitate si pentru a evita orice interpretare cu privire la criteriile de selectie”.

Contactat de reporterul Hotnews, Sandesc a mentionat: ”criteriile sunt simple, sunt medicale. Ei evalueaza pacientii medical si stabilesc pe cine pot ei trata cel mai bine in spitalul lor, cunoscand exact profilul sectiei si al spitalului lor. Va fi optiunea lor, asa cum a fost in toate cazurile (n.r. in cazul celor 17 pacienti transferati in strainatate pana la aceasta ora). Si dupa aceea, se va porni procedura de transfer prin Departamentul Situatiilor de Urgenta, cu avioane medicale”.

Sandesc a subliniat faptul ca nu toti pacientii aflati in stare critica pot sa fie transferati in strainatate, intrucat acestia nu pot supravietui transportului. ”Cazurile cele mai grave nu se transfera, gravitatea lor nu permite transportul. Acest lucru trebuie remarcat, caci este de natura sa influenteze prognosticul pacientilor care raman. Cazurile de gravitate maximala nu vor fi transferate, caci nu se poate face transportul, au contraindicatii si ei vor ramane aici. Insa, au fost transferati pana acum si pacienti aflati in stare critica, adica intr-o stare foarte grava, dar si pacienti intr-o stare mai putin grava”.

Astfel, echipele medicale din strainatate pot alege sa transfere chiar si pacienti intubati, daca acestia sunt stabili si medicii romani decid ca pot supravietui transportului. Intrucat, Sandesc mentioneaza ca ”pacientii intubati au si ei severitati diferite, nu inseamna ca toti pacientii intubati sunt in aceeasi categorie. Unii dintre ei, care au o oarecare stabilitate, vor fi selectati pentru transport. Altii, care sunt in stare foarte critica, nu vor fi transferati”.

Secretarul de stat a declarat pentru reporterul Hotnews ca toate costurile vor fi suportate de statul roman, asa cum a anuntat premierul interimar Sorin Cimpeanu, insa, sunt clinici din strainatate care s-au oferit sa acopere fie integral, fie o parte din cheltuielile de spitalizare, iar statul va accepta ofertele facute in acest sens. De asemenea, ”un alt pacient a fost transferat cu sponsorizarea unei institutii sau companii”, a mentionat Sandesc.

Raspunsul autoritatilor romane in cazul celor peste 180 de raniti in incendiul din Clubul Colectiv a fost unul bun, sustine Dorel Sandesc. Astfel, delegatia medicala belgiana a afirmat, potrivit secretarului de stat, ca putine tari ar fi reusit sa ofere un asemenea raspuns, intr-o situatie atat de grava, ranitilor din Colectiv, iar autoritatile romane ar fi avut o reactie foarte buna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro