Sari direct la conținut

Casele nationalizate au scos din sarite Curtea Europeana

Cotidianul

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis o sentinta de condamnare a Romaniei in materia caselor nationalizate care vizeaza insa nu doar restituirea unei proprietati, ci impune si curmarea betiei legislative care a domnit pina acum in acest tip de spete. Bucurestiul va trebui sa se conformeze sentintei.

Parintii lui Anatol Paduraru au cumparat in 1940 doua scari de bloc, care i-au fost confiscate in 1950, desi acestia nu se incadrau in categoriile supuse nationalizarii. In 1996, Anatol Paduraru a inceput demersurile de revendicare, insa statul i-a vindut catre chiriasi trei dintre apartamente. Acestea au fost subiectele procesului de la Strasbourg.

Petentul cere daune materiale de 140.000 de euro si daune morale de peste 3 milioane de euro, in timp ce Statul roman nu vrea sa-i ofere mai mult de 57.000 de euro. CEDO a admis plingerea, a constatat ca s-a incalcat dreptul la proprietate si a acordat sase luni pentru ca Anatol Paduraru si Statul sa cada la o intelegere.

Sentinta in afacerea Paduraru contra Romania, pronuntata chiar de Ziua Nationala, arata cumva altfel fata de celelalte in care CEDO a condamnat statul roman sa retrocedeze sau sa acorde despagubiri pentru imobile nationalizate. Curtea Europeana nu se limiteaza doar la speta in sine, ci face un lung parcurs asupra carentelor legislative care au marcat ultimii 16 ani.

Articol integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro