Sari direct la conținut

Cate dosare penale si persoane acuzate lasa in urma dosarul Trofeul Calitatii – Adrian Nastase

HotNews.ro

Lista persoanelor care au intr-un fel de suferit de pe urma dosarului Trofeul Calitatii in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare se mareste de la o zi la alta. Despre condamnarea Irinei Jianu (fost sef al ISC), Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici si Vasile Cristian presa a scris putine in ultimele zile, asta cu toate ca instanta le-a acordat o pedeapsa de trei ori mai mare fata de cea primita de fostul premier Adrian Nastase. Lista celor care au avut de suferit continua cu Adrian Grajdan, fostul sef ISC anchetat de DNA pentru favorizarea infractorului Adrian Nastase, iar marti lisa s-a lungit odata cu punerea sub urmarire penala a medicului Serban Bradisteanu si a trei politisti tot pentru favorizarea infractorului.

Alte cinci persoane au fost condamnate la cate 6 ani de inchisoare in dosar – o pedeapsa tripla fata de Adrian Nastase

Inalta Curte a decis, miercuri 20 iunie, sa condamne, pe langa fostul premier Adrian Nastase, si alte cinci persoane, printre care si un fost sef al ISC, acordandu-le pedepse de 6 ani de inchisoare cu executare si obligandu-le la plata unor sume mari de bani drept despagubiri.

Despre condamnarea Irinei Jianu (fost sef al ISC), Diana Gasparovici , Bogdan Popovici, Marina Popovici si Vasile Cristian, presa a scris putine, asta cu toate ca instanta le-a acordat o pedeapsa de trei ori mai mare fata de cea primita de fostul premier Adrian Nastase.

In plus, cei cinci, impreuna cu Adrian Nastase si inca doua companii au fost obligati de catre Instanta de judecata sa plateasca 3.143.931 lei despagubiri civile catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

Mai mult decat atat, pe langa aceasta suma, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian si companiile S.C. A ROND S.R.L si Eurografica SRL vor mai plati inca 3.143.931 lei despagubiri civile tot catre ISC.

Lucrurile nu se opresc aici pentru ca instanta a mentinut si sechestrul pe patru imobile detinute de catre Jianu Irina Paula, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana si Vasile Mihail Cristian.

Cine sunt cei cinci condamnati alaturi de Nastase si de ce au fost acuzati:

  • Paula Jianu Irina, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii – abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata, fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata, folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata;
  • Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC – complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata;
  • Mihail Cristian Vasile, director general al SC EUROGRAFICA SRL – complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, spalare de bani in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
  • Bogdan Popovici – spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;
  • Marina Ioana Popovici – spalare de bani in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Adrian Grajdan, fost sef al ISC, anchetat pentru favorizarea infractorului

Pe langa Irina Jianu, fosta sefa a ISC in 2004, condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare, in urma dosarului „Trofeul Calitatii” a avut de suferit si un alt sef al ISC, Adrian Balaban Grajdan pe numele caruia procurorii au deschis o ancheta pentru favorizarea infractorului. In plus, pentru implicarea sa in jduecarea dosarului, Grajdan a fost demis de la ISC de catre premierul Victor Ponta.

La termenul din 23 mai a dosarului, ISC a prezentat instantei o adresa semnata de seful institutiei Adrian Balaban Grajdan prin care inspectoratul renuntat la calitatea de parte civila in dosar si implicit la recuperarea unui prejudiciu de 1,5 milioane euro.

DNA a deschis o ancheta in urma acestei adrese. Procurorii au inceput urmarirea penala a lui Adrian Balaban Grajdan pentru favorizarea infractorului, iar premierul Victor Ponta l-a demis pe Grajdan.

ISC a trimis ICCJ o noua adresa prin care solicita instantei sa ia act de nulitatea adresei a fostului sef Adrian Balaban Grajdan prin care a renuntat la daune de 1,5 mil euro in dosarul Trofeul Calitatii – Adrian Nastase.

Serban Bradisteanu, medicul de la Floreasca cercetat de DNA pentru favorizarea infractorului in cazul Nastase

Lista persoanelor care au ajuns in ancheta DNA ac urmare a implicarii lor cazul lui Adrian nastase s-a marit marti, dupa ce procurorii au decis punerea sub urmarie penala a medicului Serban Bradisteanu, seful sectiei de chirurgie cardiaca de la Spitalul de Urgenta Floreasca, cel care l-a tratat pe Adrian Nastse dupa ce acesta ar fi incercat sa se sinucida impuscandu-se.

Bradisteanu este urmarit penal, la fel ca fostul sef al SIC Grajdan, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului.

„Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se refera la ingreunarea executarii pedepsei aplicate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului prim-ministru Adrian Nastase”, precizeaza DNA intr-un comunicat.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a precizat ca exista o suspiciune legata de trei diagnostice puse de medicii care l-au tratat pe Adrian Nastase.

Trei politisti urmariti penal si ei de DNA pentru favorizarea infractorului

Pe langa Serban Bradisteanu, procurorii DNA au deschis ancheta penala si pe numele a trei politisti de la Serviciul Urmariri al Politiei Capitalei tot pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului Adrian Nastase.

Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a precizat ca a dispus o verificare pentru a se constata daca politistii care trebuiau sa puna in executare mandatul in cazul Adrian Nastase fac parte din Politia judiciara, iar in cazul in care se va constata ca acestia faceau parte din Politia judiciara, li se va retrage aceasta calitate.

Procurorii DNA suspecteaza ca intre persoanele vizate in acest dosar au existat intelegeri premergatoare legate de modul in care sa se faca arestarea si ulterior incarcerarea lui Nastase, in baza condamnarii definitive in dosarul „Trofeul calitatii”, noteaza Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare citate de agentia Mediafax, printre cei trei politisti audiati de DNA se afla unul dintre ce doi politisti care au mers la locuinta lui Adrian Nastase, miercuri, pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei, dar si un sef din Politia Capitalei.

CSM a decis sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor in cazul declaratiilor avocatilor lui Adrian Nastase

Avocatii lui Adrian Nastase au si ei de suferit de pe urma dosarului si a evenimentelor din ultimele zile. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marti, sesizarea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania pentru a se avea in vedere discutarea, la nivelul Uniunii, a modalitatii de respectare de catre avocati a obligatiei de rezerva in ceea ce priveste publicitatea proprie, in urma declaratiilor aparatorilor lui Adrian Nastase.

„Totodata, Plenul CSMa decis sesizarea Barourilor aferente cu privire la verificarea modului in care avocatii din cauza Trofeul Calitatii au respectat deontologia profesionala prin afirmatiile si comentariile jignitoare – cu potential de afectare a reputatiei – adresate public magistratilor care au instrumentat cauza”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministrul Ioan Rus, acuzat pentru implicarea in cazul lui Adrian Nastase

O alta persoana care a fost acuzata de implicare in cazul Nastase peste competentele si atributiile sale este Ministrul de Interne Ioan Rus.

Rus este acuzat de catre o parte din presa si de catre societatea civila ca ar fi trecut peste competentele sale si ar fi comis un abuz in serviciu prin contactarea telefonica a lui Adrian Nastase in seara tentativei de suicid, negocierea cu acesta a conditiilor de punere in executare a sentintei de condamnare si trimiterea politiei si ambulantei la domiciliul fostului premier.

Ministrul Ioan Rus a declarat la postul de televiziune Romania TV ca a discutat, miercuri seara, la telefon cu fostul premier Adrian Nastase si ca din discutia telefonica ministrul a dedus ca Nastase intentioneaza sa se sinucida.

Potrivit Romania TV, „ministrul de Interne Ioan Rus l-a sunat miercuri seara, in jurul orei 21:30, pe Nastase pentru a stabili modul in care va fi adus in arest: fie se prezinta singur la Directia Cercetari Penale, fie va fi trimis un echipaj de politie care sa intre in garaj pentru a-l ridica. Rus incerca astfel sa gaseasca cea mai buna metoda de a evita ca presa sa-l filmeze pe fostul premier cand este dus la inchisoare”.

Aceeasi sursa mentioneaza ca discutia „a durat ceva mai mult, iar din modul in care a decurs, ministrul a dedus ca Nastase intentioneaza sa faca un gest radical”.

„Am trimis imediat o Salvare. Mi-am dat seama ca o sa se sinucida”, a declarat Ioan Rus la RTV.

Ioan Rus a fost acuzat in presa ca actiunile sale ar fi depasit atributiile unui ministru si ar fi considerate un abuz in serviciu.

„In ce tara din lume un ministru apeleaza infractori condamnati definitiv, chiar daca e vorba de fostul sau sef? (…) Treaba fiecarui infractor cum intelege sa interactioneze cu institutiile statului. Rus avea datoria sa se asigure ca mandatul instantei e pus in aplicare dupa lege. Atat si nimic mai mult. Apoi, daca tot a avut presimtiri sumbre, de ce ministrul de interne nu le-a trimis de urgenta avertizari politistilor de la urmariri? De ce prima sa grija a fost sa-i sune pe Victor Ponta si Traian Basescu? Nu era mai firesc sa-si puna in garda subordonatii, politistii trimisi sa puna in executare sentinta? Nu trebuia sa-si ia precuatii mai ales ca stia ca-i trimite in casa unui vanator obisnuit cu tragaciul?”, scrie jurnalistul Dan Tapalaga in editorialul „Cateva intrebari pentru ministrul cu presimtiri sumbre”.

Miscarea „Noua Republica”, condusa de Mihail Neamtu, cere demisia ministrului Rus. „Cerem demisia imediata a ministrului Ioan Rus pentru ordinele date Politiei in seara de 21 iunie care, in opinia noastra, constituie un abuz in serviciu ce a condus la tulburarea deosebit de grava a activitatii Politiei in procedura de executare a mandatului de executare a pedepsei in cazul condamnatului Adrian Nastase”, se arata pe site-ul miscarii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro