Cateva observatii de la Conventia PDL
Pedelistii de rand accepta o realitate simpla si evidenta: PDL nu are lider. Aleg un sef, o capetenie dintre Blaga, Udrea si Macovei dar nu un lider. Judecand dupa reactia salii si dupa cateva detalii de ordin tehnic (6 din cei 9 membri ai comisiei de organizare a alegerilor sunt controlati de actualul presedinte), cele mai mare sanse le are Vasile Blaga. Intra in text pentru alte observatii de la Conventia Extraordinara a PDL, care alege viitorul presedinte al partidului.
- UPDATE Vasile Blaga a castigat din primul tur. Abia acum are deplina legitimitate in interiorul partidului. L-a invins pentru a doua oara pe Traian Basescu. Prima data anul trecut cand l-a dat jos pe Boc, acum cand i-a invins marele protejat, pe Elena Udrea.
- Mare intebare este ce vor face Monica Macovei si grupul reformistilor: vor ramane sau vor pleca din PDL. Dar Elena Udrea, perdantul zilei? Exista riscul ruperii PDL? Cel mai probabil, vom asista la o serie de plecari din partid, insa e neclar daca ele vor forma o masa critica.
Observatii facute in timpul desfasurarii alegerilor interne
- Numarul mare de indecisi. Intre cei 5000 de delegati prezenti la Romexpo, numerosi participanti cu ecusonul de delegat in piept se intreaba inca cine ar fi mai potrivit: Blaga sau Udrea. Se intampla ca in interiorul aceleiasi filiale opiniile sa fie impartite. Adevarul e ca e greu de estimat cum e mai rau: cu Blaga sau cu Udrea.
- Din acest punct de vedere, competitia interna pare stransa. Cei mai multi cred ca se joaca. Sustinatorii lui Vasile Blaga sustin insa ca acesta va fi ales din primul tur. Am intalnit insa si oameni care cred ca totul a fost aranjat astfel incat Blaga sa iasa in turul doi, cu 52 la 48.
- Discursul lui Traian Basescu nu a mai starnit efuziuni ca in in trecut, cand prezenta sa electriza pedelistii. N-a fost nici bun, nici prost. A vorbit dintr-un fel de obligatie de a spune ceva. Multi il vad epuizat politic si nu-si explica prea bine optiunea pentru sustinerea Elenei Udrea. Altii cred ca scorul pe care inca il mai are PDL se datoreaza doar nucleului dur pro-Basescu.
- De notat reactia salii la discursul lui Emil Boc: aplaudat in picioare, ovationat. Este a doua oara cand fostul lider PDL se bucura de recunoastere spontana, fiind aclamat. Aceasta stare de spirit arata ca Emil Boc beneficiaza de un important capital intern, desi acum un an parea sa-l fi pierdut.
- Despre discursurile candidatilor n-ar fi prea multe de zis. La Monica Macovei sala a ramas inerta, aplauzele au fost razlete. In mod normal, tot ce a spus Macovei trebuia sa starneasca entuziasm (indemn la opozitie radicala, la refuz de colaborare cu Ponta sau Antonescu, critica dura a actualei conduceri).
- Insa pedelistilor nu le arde de opozitie, nu vor razboi, nu mor dupa principii si valori. Ei stiu un singur lucru cert: ca nu dispun astazi de un nou Traian Basescu, de un lider. Prin urmare, tot ce spera in mod realist este sa iasa cat mai repede din opozitie cu ajutorul unui combinagiu priceput. Din cauza asta par sa-l prefere pe Blaga.
- Elena Udrea si-a construit mesajul printr-o paralele continua intrea ea si Traian Basescu, visand la un transfer de incredere. Vasile Blaga a umplut, ca de obicei, golul de idei printr-un discurs racnit.
- Ca observatie de culoare: e prima conventie PDL fara menestreli populari. Toate cele din trecut aveau un tipic: la intervale regulate intrau pe scena diversi cantareti pentru a mai sparge monotonia. Este una dintre putinele Conventii Nationale sobre. Tot mai grea viata in opozitie.
- La 14.30 a inceput procesul de votare. In doua-trei ore ar trebui cunoscut numele castigatorului, daca se intra in turul doi dureaza mai mult.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro