Cateva observatii despre PDL cu Blaga in frunte
De remarcat din start tacerea semnificativa a presedintelui Traian Basescu. Dupa validarea lui Vasile Blaga in functia de presedinte PDL, o simpla formalitate, noul lider al opozitiei a spus ca n-a fost sunat de seful statului, dar ca l-a felicitat premierul Victor Ponta. Blaga a presupus ca Traian Basescu avea ceva mai important pe agenda, ca asta n-a dat semn. Seful statului si-a petrecut week-end-ul la Neptun. Putea, asadar, presedintele Basescu, intre doua scufundari, sa-i dea un telefon? Ce inseamna raceala asta, mai ales acum, cand se apropie suspendarea presedintelui cu pasi repezi?
Daca Traian Basescu va fi suspendat in Parlament, interimatul functiei va fi asigurat potrivit Constitutiei de catre presedintele Senatului, adica de noul sef al PDL, Vasile Blaga. Parca era mai firesc un gest de minima curtoazie fata de noul lider al opozitiei. Si totusi acest telefon nu poate veni. Traian Basescu si Vasile Blaga au relatii proaste, dar realitatea de astazi arata ca nici unul nu poate fara altul.
Graitoare si atitudinea Elenei Udrea. A fost singura care l-a atacat. Sigur, veti spune, conflictul e mai vechi, cei doi nu s-au suportat niciodata. Mai ales ca Udrea a iesit din schema total. Da, dar ce a spus ea cu ocazia inscaunarii marelui sau rival intern? In esenta ca Vasile Blaga s-a inconjurat de perdanti si ca era bine sa vedem mai multi castigatori in prejma lui. Acesta este un mare adevar iesit din gura pacatosului. Sigur ca Udrea, artizanul dezastrului din Bucuresti la locale, ar fi ultimul om din PDL indreptatit sa vorbeasca despre invingatori.
Totusi, ce spune este corect. Analiza Conventiei Nationale Extraordinare de sambata, 30 iunie, de aici trebuie sa inceapa. Cine este noua echipa? Care sunt performantele politice ale noilor lideri? Or, ne confruntam cu o situatie politica bizara. Un partid care pierde alegerile isi indeparteaza liderul care a castigat un mare oras si-l alege pe seful de campanie, primul responsabil de esec. PDL a preferat la varf o echipa formata, in mare, din perdanti. Si acum: pe cine sa sune Traian Basescu? L-ati auzit vreodata pe seful statului felicitand loseri? L-ati auzit insa in mod sigur afirmand ca Blaga nu e bun de presedinte de partid.
Dupa infrangerea de la locale, PDL isi cauta salvarea in trecut, intr-o figura prafuita si fara charisma. Asta in sine arata foarte straniu. Apoi, in jurul lui Vasile Blaga gasim, tot in linia intai a partidului, sase prim-vicepresedinti si un secretar general care, cu exceptia lui Cristian Preda si Dorin Florea (ales la al patrulea mandat primar in Targu Mures dar, atentie, in numele Aliantei pentru Mures, nu in numele nemijlocit al PDL) au ratat electroal. In tot cazul, nu se pot lauda cu performante electorale sau anvergura politica. Abia in esaloanele inferioare (Birou Politic) gasim ceva primari castigatori, amestecati intr-o mare de mediocritati, no-name-uri si ici colo cate o figura mai frecventabila. Luata om cu om, echipa lui Blaga va fi prada usoara pentru PSD si PNL in campanie electorala: vulnerabila, fara vana si personalitati de forta. Dar asta vom putea verifica de luni incolo.
In rest, noua conducere a PDL pare a se rezuma la o suma de mediocritati politice avand in frunte un om al trecutului, un lider al generatiei expirate. De ce i-a ales baza partidului? Din lipsa unei alternative, din razbunare fata de Basescu si Boc, din simpatie fata de un lider mai apropiat de organizatii, din nevoia de disciplina, din speranta ca Blaga-i va trece prin desertul opozitiei chiar negociind functii si dosare cu puterea, etc, etc. Greu de inteles insa de ce nu l-au mai recuperat pe Emil Boc, care a castigat totusi cea mai mare primarie detinuta in prezent de PDL, intr-o functie macar onorifica. Nu asa onorezi un lider dispus sa-si sacrifice intreaga cariera si popularitate pentru a forta masuri economice dureroase dar salvatoare.
Ar mai fi de subliniat disparitia Monicai Macovei din angrenajul partidului. Chiar daca Vasile Blaga ar fi fost dispus s-o coopteze in echipa sa, incurajand-o sa candideze la functia de prim-vicepresedinte, disparitia sa din linia intai a D suna a vot de blam dat noii conduceri. In treacat fie spus, din noua comisie de integritate a partidului fac parte ilustri anonimi, detaliu altminteri semnificativ. Chiar si fara Macovei, veti spune, nume din tabara reformistilor se regasesc totusi si in echipa lui Blaga: Cristi Preda prim-vicepresedinte sau vicepresedintii Sever Voinescu, Raluca Turcan. Ce cauta ei alaturi de o figura ca Blaga, mai ales ca unii dintre ei au avut relatii de-a dreptul proaste cu noul lider PDL? Foarte probabil ca Vasile Blaga i-a cooptat pentru a evita noi tensiuni interne generate de pericolul unui val de plecari spre Initativa Civica de Centru Dreapta condusa de Mihai Razvan Ungureanu. Sigur ca MRU nu are deocamdata ce sa le ofere in afara unui loc intr-un partid inexistent ca structura articulata, dar pe viitor ar putea aspira nemultumii de Blaga din PDL.
Din acest punct de vedere, relevanta este pretentia enuntata de Blaga de a face din PDL catalizatorul unificari dreptei. “PDL trebuie sa fie axul unificarii fortelor de centru dreapta, alaturi de oameni precum Mihai Razvan Ungureanu sa construiasca un pol care sa se opuna stangii socialiste”, a declarat Blaga iar partidul a aprobat, la propunerea sa, si o rezolutie in acest sens. Astfel, Vasile Blaga s-a pozitionat din capul locului liderul opozitiei. Declaratiile sale si rezolutia adoptata de PDL stabilesc din capul locului un raport de forte intre Blaga si MRU, fostul premier fiind obligat sa joace rolul de invitat la masa PDL, nu invers, cum doreste sa se intample. Din acest motiv, dreapta nu se va unifica prea usor pana in toamna. In ciuda bunelor intentii, fiecare viseaza astazi sa mearga pe drumul lui.