Sari direct la conținut

Cazul celei mai mari rețele de eliberare de certificate de vaccinare false: Mandate de arestare pentru cinci persoane, inclusiv pentru asistentele medicale

HotNews.ro
centrul de vaccinare din Vama Petea, Foto: Presasm.ro
centrul de vaccinare din Vama Petea, Foto: Presasm.ro

Toate cele cinci persoane – între care două asistente medicale și doi registratori – reținute de DNA în cazul eliberării a mii de certificate false de vaccinare la centrul de vaccinare anti-COVID deschis în Vama Petea au fost arestate preventiv.

Decizia de arestare preventivă a fost luată de către Tribunalul Satu Mare.

Cele 5 persoane pe numele cărora au fost emise mandate de arestare pentru 30 de zile sunt:

  • Daniela-Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, pentru luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată
  • Marc Ilieș și Horea Buriceanu, registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, pentru luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată
  • Voichița-Camelia Sim, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor și o persoană fără calitate specială, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Acestea fuseseră reținute de către DNA.

Conform procurorilor, în cursul acestui an, asistenta medicală Daniela Hoblea și cei doi registratori medicali ar fi cerut și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.

Cei interesați ar fi apelat la cei trei de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Voichița-Camelia Sim, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor, potrivit DNA.

În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID.

Două moduri de acțiune

Procurorii DNA spun că au existat două moduri de acțiune:

  • Persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată.
  • Persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. Aceasta era cea mai utilizată procedură.

Potrivit DNA, în această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită.

Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” lor.

Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor, mai spun procurorii DNA.

La perchezițiile făcute cu o zi în urmă în acest caz la locuințele celor vizați au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

Surse judiciare au declarat marți pentru HotNews.ro că la centrul de vaccinare deschis de DSP în Vama Petea ar fi fost eliberate câteva mii de certificate de vaccinare. Conform presei locale, rețeaua ar fi fost descoperită după ce pacienți cu COVID-19 care au ajuns în spital au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu au fost vaccinați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro